Да излъжеш, е цяло изкуство. Като малки са ни учили,

...
Да излъжеш, е цяло изкуство. Като малки са ни учили,
Коментари Харесай

С този хитър трик всяка лъжа звучи като чистата истина

Да излъжеш, е цяло изкуство. Като дребни са ни учили, че е неприятно нещо, само че в някои обстановки се постанова, в случай че не да излъжеш, то най-малко мъничко да изопачиш истината, и то правдоподобно. Според National Geographic лъжата е част от всичко това, което ни прави хора.

Според учените от университета във Вюрцбург да кажеш истината на непознат език е доста по-трудно, в сравнение с майчиния, което пък е комфортно прикритие за лъжците. Изследването твърди, че хората, които приказват на език, който не им е роден, доста по-трудно печелят доверие и доста по-често ги упрекват в неистина. Все още обаче не са изяснени точните аргументи, заради които това е по този начин – дали е поради акцента, или неволната неустановеност при търсенето на подобаващите думи, само че обстоятелствата са си обстоятелства.

Учените организират няколко опита, при които задават на група хора един безпристрастен и един прочувствен въпрос, на които хората би трябвало да отговорят първо на родния си език – немски, и след това на непознатия – британски. Единият - истина, а другият – неистина. Засичат времето за отговор и мерят сърдечния темп на участниците (почти като детектор на лъжата). Резултатите не изненадват никого – доста повече време лишава измислянето на неистина – основният знак, че някой се пробва да ви излъже. Това, което изненадва всички обаче, е, че отговорите на непознат език лишили също толкоз време, колкото на родния, без значение дали са истина, или неистина.

Следователно всеобщото разбиране досега, че е по-трудно да излъжеш на непознат език, не е напълно правилно. Излиза, че в последна сметка би трябвало да разчитаме на наблюдателността си и да четем знаците на тялото. И още нещо – не бъдете предубедени към хората, които приказват вашия роден език като собствен непознат. Дават допустимо най-хубавото от себе си, написа обекти.бг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР