Да даваме имена на улиците в града не е просто

...
Да даваме имена на улиците в града не е просто
Коментари Харесай

Георгиев: Горд съм, че СОС прие идеята ми и кръсти улици на юристите проф.Апостолов и проф.Венедиков

 izbori_2023_v1_013

Да даваме имена на улиците в града не е просто административно обвързване на общинския съвет. Така улесняваме адресната регистрация на живеещите на тези улици жители и регистрацията на компаниите.


Горд съм, че общинският съвет одобри моята концепция и взе решение да се именуват улици на видните български адвокати проф. Иван Апостолов и проф. Петко Венедиков в регионите “Искър ” и “Младост ”.

 

Това написа кандидатът за общински консултант от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Георги Георгиев в обществената мрежа.

 

Зад самодейността се обединихме с сътрудниците адвокати в съвета от всички партии, за което благодаря на Ботьо Ботев (ГЕРБ), Милка Христова, Диана Тонова и Васко Тодоров (БСП), Михаил Петров, Карлос Контрера (ВМРО), Борис Милчев (ДБ) и самостоятелния консултант Методи Лалов за поддръжката, разясни Георгиев и добави:


Кои са хората, на които именувахме двете улици?

 

Професор Апостолов е измежду водещите имена в плеядата от блестящи български адвокати. Той е един от най-видните създатели на настоящия и през днешния ден Закон за отговорностите и договорите от 1950 година Автор е на голям брой книги измежду които са “Правни покупко-продажби с деяние върху непознат юридически кръг ”, “Правни основи на адвокатската отбрана ” и образователния курс “Облигационно право.Обща част ”, който е настоящ и през днешния ден. Той е бележит юрист и съдия с извънреден интернационален престиж.

 

Професор Петко Венедиков е създател на 9 книги, 11 учебници, както и на голям брой студии и публикации, представляващи скъпи проучвания и към сегашния миг.


И през днешния ден са настоящи неговите учебници по вещно и наследствено право, както и в региона на действителните обезпечения и привилегиите.
Освен юридически писания, издадени са и неговите “Спомени ”, съдържащи картина на университетския живот на Юридическия факултет на Софийския университет и на българската реалност от неговото време. Това е една от обичаните ми книги и живо удостоверение за превратностите на времето.


Благодарение на дълголетието си професор Венедиков надживя човеконенавистната система, която прекъсна преподавателския му път, и на 2 ноември 1992 година при отбелязването на 100-годишнината на Юридическия факултет получи признанието, което заслужава – хиляди сътрудници го приветстваха на крайници в зала 1 на НДК. Това е преживелица, която се споделя в юридическата колегия като доказателство, че никой, даже и мракобесният комунистически режим, не може да отнеме достолепието и достойнството на Човека и Юрист Петко Венедиков, написа още Георгиев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР