Да, България избира през днешния ден на Втора национална

...
Да, България  избира през днешния ден на Втора национална
Коментари Харесай

Да, България избира ново ръководство на Национална конференция

" Да, България " избира през днешния ден на Втора национална конференция в София ново ръководство - началник, Национален съвет, Национална контролна комисия. Очакват се и промени в устава на партията. Участниците ще могат да се включат отдалечено или присъствено.

На 15 ноември, ден след третите за миналата година предварителни парламентарни избори, ръководителят на групировката Христо Иванов подаде оставка, заради, по думите му " неприятните изборни резултати ". Народният избор отреди на коалиция " Демократична България ", част от която е и " Да, България ", да бъде шеста политическа мощност в Народното събрание.

Резултатът показва много значително отдръпване от изборите на 4 април и на 11 юли, ръководството на " Да, България " вижда в това много сериозен знак от членовете и поддръжниците на демократичната общност, обоснова се тогава Христо Иванов. Той е и единственият кандидат за нов началник, сочи информация на интернет страницата на политическата мощност. Има предложения за промени в устава, това ще е съществена част от конференцията, обясни за Българска телеграфна организация Иванов. Очаква се предлагането да е за намаление броя на членовете в Националния съвет /НС/, който, според актуалните правила, се състои от ръководителя на " Да, България " и от не по-малко от 50 членове, избрани от Националната конференция. В момента Съветът е от 79 партийци в това число и ръководителя.

Христо Иванов значи също, че на конференцията ще са и представителите им в държавното ръководство - Надежда Йорданова, министър на правораздаването, и Божидар Божанов - министър на електронното управление. Ако има въпроси към тях, свързани с присъединение им в изпълнителната власт, ще могат да бъдат запитани, увери той.

Според него е рано да се разисква и прави някаква по-цялостна оценка за ръководещата коалиция, единствено че на конференцията все пак се чака коментар за нейната конструкция, както и за представянето на " Демократична България " на изборите.

Депутатът Атанас Славов чака форумът да удостовери политическата линия на досегашното ръководство, от една страна - за съдружната политика в рамките на самата " Демократична България ", и, от друга - в рамките на голямата управническа коалиция. Това е много значимо, защото то чертае визията за насърчаване на страната в идващите четири години и то по съществени цели, които са значими за " Да, България ", като смяна в правораздаването, регулаторите, владичество на правото, електронното управление, коментира той за Българска телеграфна организация. Очаква се да се провежда важен вътрешен партиен спор за салдото и връзките измежду локалните организации и централно ръководство, показа още Славов.

И значи, че " Да, България " е била учредена преди пет години и се е трансформирала в същинска партия с огромен брой местни структури, което води и до потребност от поредно напасване. Както и да получим очевиден мандат за позиционирането на партията в националната и в локалната власт, защото виждаме, че предстоят турбулентни месеци - криза /икономическа, политическа/, ограничавания, които подхващаме за решаването им, обясни депутатът. Надявам се да получим мощна поддръжка за водената политика, добави Славов.

Той посочи, че интензивно се работи по законодателните предложения за промени в закона за правосъдната власт и ще бъдат показани за обществено обсъждане, както и по проектите във връзка с конституцията, които да бъдат разисквани в характерна комисия в Народно заседание. Коалицията изисква по-сериозен преговорен процес, за да може тези хрумвания да бъдат изведени на едно в реалност законодателно ниво, а да не останат само пожелания, смята Атанас Славов.

Освен с промени в устава и избор на нов началник, Втората национална конференция ще избира и нов Национален съвет и Национална контролна комисия. Кандидатите за членове на Националния съвет са 134, всред които са досегашните Антоанета Цонева, Божидар Божанов, Атанас Славов и други А за контролната комисия - 14. Предвижда се и да бъде приета Политическа декларация за визия и основни насоки за интензивността до идната Национална конференция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР