"Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът!"

...
"Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът!"
Коментари Харесай

Великият Уилям Шекспир - цитати за най-важните неща от един мечтател

"Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът! "

Никога не бихте сбъркали прословутото изречение, нали?

Шекспир остава в света на литературата и изкуството като икона, до която всеки желае да се допре. Която всеки желае да разбере.

Уилям Шекспир е определян като най-значимия създател в англоезичната литература изобщо.

Запазени от него са 38 пиеси, 154 сонета, 2 дълги повествователни поеми и няколко други стихотворения.
 L`Oreal Professional Serioxyl Denser Hair: Гъстата коса към този момент не е единствено фантазия! Edna предлага L`Oreal Professional Serioxyl Denser Hair: Гъстата коса към този момент не е единствено фантазия!
Шекспир е роден в Стратфорд на Ейвън.

На 18-годишна възраст се дами за Ан Хатауей и след това двамата стават родители на 3 деца – Сюзана и близнаците Хамнет и Джудит. Между 1585 и 1592 година стартира сполучлива кариера в Лондон като артист, публицист и съсобственик на театрална натрупа.

Ако бях това, което желаех, щях да бленувам да бъда това, което съм.

 уилям шекспир Getty/Gulliver

Пиесите на неповторимия драматург се играят до ден сегашен на хиляди подиуми по целия свят. Той основава превъзходни нещастия (Хамлет, Ромео и Жулиета, Крал Лир, Макбет и др), комедии (Сън в лятна нощ, Много звук за нищо и т.н.) и исторически драми (Ричард III, Хенри VIII и др.).

Никога няма да намериш жена без отговор, в случай че се окаже без език.

За персоналния живот на великия Шекспир се знае малко и има доста празнини, само че по-важното е, че умерено можем да четем и препрочитаме гениалните му творби.

Уилям Шекспир умира на 23 април 1616 година и е надживян от брачната половинка си и двете си дъщери.

Само нещастният познава щастието. Щастливият е манекен на жизнеността. Той единствено я демонстрира, не я има.

 уилям шекспир Getty/Gulliver

В своето наследство Шекспир оставя главната част от забележителното си положение на своята по-голяма щерка Сюзана. В изискванията се указва тя да го съобщи непокътнато на „ първия наследник на своето тяло “.

Джудит има три деца, като всичките умират без да се оженят. Сюзана има единствено една щерка, Елизабет, която се омъжва два пъти, само че умира бездетна през 1670 година, прекъсвайки линията на директните потомци на Уилям Шекспир. Завещанието на Шекспир съвсем не загатва брачната половинка му Ан, която евентуално получава по закон една трета от имуществото му.

А тук можете да прочетете най-любимите ни цитати от безконечния идеалист ►►►

Той отбелязва, че ѝ оставя своето „ второ най-хубаво легло “, фраза, която провокира доста разногласия. Някои откриватели считат, че това е засегнатост към Ан, до момента в който съгласно други второто най-хубаво легло е брачното.

Живеят единствено влюбените, останалите просто съществуват.

Уилям Шекспир е заровен до олтара на църквата „ Света Троица “ в Стратфорд два дни след гибелта си. Епитафията, изсечена на надгробната му плоча, съдържа проклинание към хората, които биха преместили останките му, нещо, което е деликатно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 година

Още преди 1623 година на северната стена на църквата е подложен траурен монумент на Шекспир, който го изобразява в миг на писане, а изсеченият текст го съпоставя с Нестор, Сократ и Вергилий.

Човек е приключил, трансформирал се е в жив труп не когато престане да обича, а да ненавижда. Омразата съхранява, в нея, в нейния химически състав е заложено “тайнството” на живота. Неслучайно тя си остава най-могъщият стимулатор, изнамерен в миналото, освен това добре понасян от всеки организъм, даже от най-изнемощелия.

I am old, I am old.

William Shakespeare#HappyBirthdayShakespeare #Shakespeare450th pic.twitter.com/SGELlWTTHr
— William Shakespeare (@Wwm_Shakespeare) April 23, 2014
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР