Да бъде изработен публичен списък на лекарствата, които могат да

...
Да бъде изработен публичен списък на лекарствата, които могат да
Коментари Харесай

Списък с лекарствата, след които да шофираме с едно наум за теста, иска омбудсманът

Да бъде направен обществен лист на медикаментите, които могат да доведат до подправено позитивен тест за опиати . Такава рекомендация насочва към Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи националният омбудсман Диана Ковачева на фона на решението на депутатите за утежнят наказванията за пияни и дрогирани водачи, само че и продължаващият проблем с типовете проби, които родната полиция употребява, само че самата тя отхвърля резултатите от тях, когато се тестват самите служители на реда.

Предложението на Ковачева е нарочна комисия или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични субстанции да сформира лист с медикаменти, които въздействат върху пробите и този лист да бъде " отворен " - т.е. да може да се добавя.

Според нея жителите би трябвало да са публично осведомени с опцията одобрявано от тях лекарство да позитивиратест за опиати . Омбудсманът се опълчва и на последствията в законодателство след подобен вид тестване, защото на процедура се слага знак на тъждество сред лице, приело да вземем за пример лекарство за кашлица, и лице, умишлено приело наркотично вещество и седнало зад кормилото. 

" Считам, че познаването на медикаментите, които могат да доведат до подправено позитивен тест за опиати , доста би понижило отрицателните последствия от възможния подправен резултат, защото би дало опция за предприемане на нужните ограничения преди шофиране и надлежно - тестване ", показва омбудсманът.

Омбудсманът добавя и че приемането на разнообразни медикаменти от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при изработен тест за опиати, защото и дребни концентрации от тях могат да наподобят някои от неразрешените наркотични субстанции и това е обществено прочут факт.

Изброява и употребявани без рецепта медикаменти : нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, медикаменти за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР