Д-р Яна Пулиерин, старши политически сътрудник в Европейския съвет за

...
Д-р Яна Пулиерин, старши политически сътрудник в Европейския съвет за
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС трябва да говорят ясно за бъдещето

Д-р Яна Пулиерин, старши политически помощник в Европейския съвет за външна политика и началник на неговия офис в Берлин
С продължаващата война на Русия против Украйна и продължаващото спиране на световните вериги за доставки след коронавирус водачите в Брюксел и ЕС-27 са под възходящ напън да предефинират външната политика на блока. Първата година от войната против Украйна сподели, че единството по принцип не се трансформира елементарно в гладка политика.
Д-р Яна Пулиерин, старши политически помощник в Европейския съвет за външна политика и началник на неговия офис в Берлин
С продължаващата война на Русия против Украйна и продължаващото спиране на световните вериги за доставки след коронавирус водачите в Брюксел и ЕС-27 са под възходящ напън да предефинират външната политика на блока. Първата година от войната против Украйна сподели, че единството по принцип не се трансформира елементарно в гладка политика.

от Европейски Съюз удостовери дълбокото влияние на войната в Украйна върху усещанията на жителите за световния ред и това, което следва. То демонстрира, че водачите на Европейски Съюз ще бъдат изправени пред провокации при оформянето на единна външна политика във време, когато доверието в държавните управления и институциите е ниско, като в същото време вземат непопулярни, само че нужни решения. За да създадат това, те би трябвало да споделят ясно за бъдещето.

Проучването демонстрира, че връзките на Европа с Русия са претърпели същинска повратна точка, в това число в публичното мнение. Делът на респондентите, които виждат Русия като " противник " или " съперник " на Европа, се е нараснал от към една трета до съвсем две трети в границите на две години - знак, че водачите на Европейски Съюз и техните гласоподаватели са в синхрон. Лидерите имат явен мандат за политика, която се стреми да откри европейска сигурност не с Русия, а против нея.
Реклама
Но разликите по отношение на бъдещите връзки на Европейски Съюз с Русия са дълбоки. Докато немският канцлер Олаф Шолц уточни, че ще бъде отворен за обновяване на икономическите връзки с Русия, в случай че тя постави завършек на своята експанзия, полският министър председател Матеуш Моравецки изрази отвращение да възстановява връзките с незаконния режим. Тези позиции са отразени и в мненията на гласоподавателите - 39% от респондентите в Полша желаят преустановяване напълно на връзките с Русия след войната, до момента в който една четвърт от германците (26%) са подготвени да възобновят цялостно икономическо съдействие . И това е евентуален проблем за Европейски Съюз.

Култивирането на близки връзки със Съединени американски щати, като в същото време се подхващат ограничения за увеличение на европейската самодостатъчност, евентуално ще получи поддръжка - три четвърти от европейските жители в този момент считат, че Европа се нуждае от лични отбранителни качества. Въпреки че като цяло поддържат трансатлантическите връзки - към 30% от европейците виждат Съединени американски щати като " съдружник ", а 40% % като " нужен сътрудник ", те не гледат на мощния ангажимент на администрацията на Байдън в Украйна като на индикатор, че Съединени американски щати постоянно ще пазят Европа.

В случай на военни вражди сред Съединени американски щати и Китай единствено една четвърт от интервюираните европейци биха предпочели да застанат на страната на Америка, до момента в който сред 49% (Швеция) и 80% (Австрия) считат, че Европейски Съюз би трябвало да заеме позиция на " неутралитет ". В същото време европейците показват предпочитание за понижаване на икономическото въздействие на Китай на континента - 65% от всички интервюирани декларират, че са срещу китайската благосъстоятелност върху основна инфраструктура в Европа, като мостове и пристанища.

Управлението на публичните упования и привличането на поддръжка за идните сложни стратегически решения надали ще бъде елементарно за европейските водачи - даже при политики, които се коренят в условен консенсус. Тревожен извод от изследването е, че 60% от европейските гласоподаватели не се усещат чути от своите водачи във връзка с външната политика. Възстановяването на доверието е належащо, с цел да се предотврати по-нататъшно отчаяние от институциите и политическите партии.
Реклама
Мненията на европейците за бъдещата външна политика, наподобява, се основават на оптимистични сюжети. Например 53% считат вероятността за военна борба сред Съединени американски щати и Китай за малко евентуална. Като се има поради какъв брой зачестиха събития с разрушителни последствия, които се смятаха за малко евентуални, европейските водачи би трябвало да приготвят жителите за разнообразни геополитически сюжети и сложни решения. Като схващат къде и по какъв начин гласоподавателите могат да бъдат уверени, те могат да проправят път напред.
Свързани публикации ЕЦБ предизвести за вероятен безреден спад на цените на жилищата в еврозоната 5 юни 2023, 08:37 Брюксел готви проект за 4-годишна поддръжка на Украйна 4 юни 2023, 12:07 Едуард Лукас: Европа би трябвало да осъзнае, че Русия ще бъде проблем през идващите десетилетия 2 юни 2023, 06:27 Борбата на Европа със личната й икономическа парадигма 31 май 2023, 10:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР