Д-р Валентин Василев е роден през 1970 г. в Разград.

...
Д-р Валентин Василев е роден през 1970 г. в Разград.
Коментари Харесай

Кметът на Разград: Реализираме важни социални проекти, Бизнес зоната се развива

Д-р Валентин Василев е роден през 1970 година в Разград. През 1997 година приключва Тракийски университет в Стара Загора, компетентност ветеринарна медицина - магистър. В интервала месец август 2009г. - месец май 2013г., доктор Василев е Областен шеф на Област Разград. До встъпване в длъжността Кмет на Община Разград през 2015 година е Народен представител в 42-то и 43-то Народно заседание.

Д-р Валентин Василев, по какъв начин оценявате развиването на Община Разград през 2018 година, какви са резултатите от ръководството на общинската администрация?

През 2018 година общинската администрация на Разград реализира високи резултати. Изключително съм задоволен, че намерихме решение за казуса със постройката на ППМГ " Акад. Н. Обрешков ", чиито възпитаници започнаха новата образователна година в новите си класни стаи. Друг дълго чакан за разрешаване въпрос бе неналичието на физкултурен салон на две учебни заведения. Той към този момент е решен.

По план " Ремонт, възобновяване на материално-техническата база и ограничения за енергийна успеваемост в просветителните институции на територията на гр. Разград " (9 897 137,19 лева.) се даде старт на осъществяването на строителните действия по създаване на съвременен, двуетажен физкултурен салон с комбинирани стадиони за баскетбол и волейбол, бадминтон и футбол на малко поле, който ще обслужва ПГПЧЕ " Екзарх Йосиф " и ОУ " Н. Й. Вапцаров ".

Тази година напълно бе освежен регионът към стадион " Лудогорец Арена " с всички подходи към него. Там към този момент има нови тротоари, LED осветяване и преасфалтирани улици. Реконструкция на водопроводи в ЖК " Орел " -Разград, почнал през ноември 2016 година, завърши май 2018 година. Проектът бе на стойност 2 622 042 лв.. През 2018 година започва физическото осъществяване на дейностите по план " Паркоустрояване на зелените площи в кв. " Орел ", в границите на който се осъществят благоустройствени действия на към две трети от територията на жилищния комплекс.

Какви други планове в общината извършва локалната власт?

През август 2018 година започва осъществяването на два значими обществени плана: план " Изграждане на обществени жилища за настаняване на малцинствени и обществено слаби групи в кв. " Орел ", отговарящи на актуалните хигиенични условия " на обща стойност 2 421 999 лева и план " Основен ремонт и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в постройка общинска благосъстоятелност и създаване на Център за работа с деца на улицата " с бюджет 989 999 лева, като и двата са 100 % безплатна финансова помощ.
 Снимка 211855
Източник:

В рамките на реализацията на плановите действия ще бъдат издигнати 4 триетажни жилищни здания с еднотипна функционална скица, с общо 48 жилища, снабдени с нужното обзавеждане и съоръжение и с потенциал за настаняване на към 170 лица, посредством които обществени жилища ще се обезпечи заслон и естествени условия за живот на необлагодетелствани групи от популацията, които не могат да си разрешат личен дом или жилище чартърен.

По плана за Центъра за работа с деца на улицата ще бъде осъществен главен ремонт и ще се осъществят енергоефективни ограничения в постройката на някогашния Дом за медико-социални грижи за деца в ж.к. " Орел ", където на втория етаж от постройката ще се основат подобаващи условия за даването на обществената услуга в общността - Център за работа с деца на улицата с потенциал 15 консуматори. Двата плана се финансират по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 г.(ОПРР) и са с дълготрайност 30 месеца.

Продължава осъществяването на план " Проектиране и създаване на компостираща апаратура и апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци за общините от РСУО Разград ", финансиран по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ", на стойност 13 534 453 лева, по които ще бъдат построени апаратура за авансово отнасяне с потенциал 30 932 т годишно и компостираща апаратура с потенциал 4 168 т годишно.

Други значими за общината планове са: " Насърчаване на общественото приобщаване посредством доизграждане на обществената инфраструктура в община Разград за даване на резидентни и съпътстващи услуги в общността за деца и младежи " по Оперативна програма “Регионално развитие”, по който ще бъдат разкрити две нови услуги - Преходно жилище за младежи от 15 до 18-годишна възраст и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст; Проект " Превенция на общественото изключване и понижаване на бедността измежду децата от Община Разград " по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", по който се дават интегрирани услуги за ранно детско развиване, ориентирани към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи.

Работите ли за възстановяване административното обслужването на жителите?

В края на 2017 година Община Разград внедри нов артикул за ръководство на документооборота, посредством който се даде опция администрацията да се причисли към средата за електронен продан на документи. Разработен е и портал за електронни административни услуги, на който след регистрация потребителите (физически и юридически лица) ще могат да декларират и да получават административни услуги.

В сходство с признатите от Министерския съвет ограничения за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса посредством унищожаване на условието за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател Община Разград се причисли към средата за междурегистров продан, посредством която може да се извличат данни и информации от регистри. Това е опция за осъществяване на вътрешни електронни административни услуги и причина за реализиране на една от главните цели на електронното ръководство - сложно административно обслужване на жителите и бизнеса.

Доволни ли сте от осъществяването на бюджета и събираемостта на локалните налози и такси?

Създадената организация по наложително осъществяване към този момент дава своите позитивни резултати, като и в бъдеще ще продължим с правенето на актове за определяне на отговорности, като подсещаме, че локалните налози са обществени вземания и са дължими в избраните периоди, а при закъснение се дължат със съответната наказателна рента.

Общо при проект по бюджета за 2018 година от локални налози и такси 8 567 хиляди лева, към средата на декември са инкасирани 8 334 хиляди лева (в това число 275 хиляди лева лихви), което прави 97 % от годишния проект. При проект за данъчни доходи 4 617 хиляди лева са събрани 4 307 хиляди лева, или 94 %.

При годишен проект за Такса за битови боклуци за 2018 година 3 890 хиляди лева са събрани 3 693 хиляди лева - 95 %.

Към декември са заведени общо 201 изпълнителни каузи при Частен правосъден реализатор /ЧСИ/ с обща сума на желае 201 хиляди лева, а към Националната организация за приходите са предадени 336 преписки за наложително осъществяване с обща стойност на отговорностите 166 хиляди лв..

За интервала вследствие на насилственото осъществяване са постъпили за погасяване на отговорностите на длъжници средства в размер на 175 хиляди лева, а от Национална агенция за приходите са постъпили 40 хиляди лева

За интервала за физически лица са издадени общо 610 акта за определяне на отговорности с обща стойност 138 хиляди лева, а за юридическите лица са издадени 464 акта с обща стойност 275 хиляди лв..
 Снимка 402971
В Разград има добре развита Бизнес зона. Разкажете за нея

През предходната година е отдадена чартърен повърхност от 7 000 кв. м., представляваща 96% от общия сграден фонд на Оперативна програма Бизнес зона " Перистър ". Работещите във компаниите наематели наброяват съвсем 600 чиновници към декември 2018 година.

Преобладава търсенето на наемни площи до 300 кв. м., които се употребяват от компании, разрастващи активност в областта на услугите. Значителен е броят на микро и дребните предприятия - към 65%, разрастващи активност на територията на Бизнес зона " Перистър ". Фирмите разрастващи складова/търговска активност и услуги върху целевата територия са към 66%, а тези с индустриална към 10%.

Около 65% от компаниите разрастващи активност на територията на бизнес зоната са ползватели/наематели по подписани контракти с Община Разград, а 35% са вложителите, построили лични търговски/складови или индустриални бази.

През интервала са подписани 5 контракта за основаване право на градеж на вложители за създаване на складови, търговски или индустриални обекти на територията на Бизнес зона " Перистър ". Общата разгърната застроена повърхност на учредените вещни права е над 3500 кв. м., а декларираните вложения са за над 5 млн. лева и откриване на не по-малко от 90 работни места.

Изграждат се 5 обекта на вложители, които следва да бъдат въведени в употреба през 2019 година.

Приходите от разпоредителни покупко-продажби с парцели частна общинска благосъстоятелност са преизпълнени на 106% за отчетния интервал.

За интервала 2010-2018 година е учредено право на градеж на общо 18 вложителя за създаване на складови, търговски или индустриални обекти. Общ размер на декларираните вложения 14 млн. лева и разкрити повече от 370 работни места.

Сключен е контракт с Изпълнител след извършена социална поръчка за създаване на ново складово хале с повърхност 398 кв. м. на територията на бизнес зоната, с което да се разшири сградният фонд частна общинска благосъстоятелност и се подсигурява резистентност на приходите от парцели частна общинска благосъстоятелност.

В началото на 2018-а бе основано общинско дружество " Общински пазари - Разград ". Какви са резултатите от него?

Към ноември м.г. Оперативна програма " Общински пазари - Разград " осъществя доход от наем имущество в размер на 89 363лв и доход от наем земя в размер на 68 500 лева Реализираният доход от услуги е в размер на 95 000лв за интервала юни - ноември 2018 година.

Приходът импортиран в Община Разград е в размер на 133 700 лв. - с 15 700 лева повече от планиранот. Проведени бяха 10 обществени търгове за отдаване чартърен на земя и имущество - частна общинска благосъстоятелност.

Поставили сме видеонаблюдение за попречване на обири и спокойната работа на търговците на пазара. Подновено е напълно и осветлението на алеите за плодове и зеленчуци - дребна финансова инвестиция, само че за улеснение на търговците и почитание към техния труд.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР