Д-р Стоянова, за всеки родител е огромен шок една предстояща

...
Д-р Стоянова, за всеки родител е огромен шок една предстояща
Коментари Харесай

Важни съвети към родителите, чието дете се подготвя за планова операция

Д-р Стоянова, за всеки родител е голям потрес една идна интервенция на детето му, без значение дали тя е дребна или по-сериозна. Какво е най-важното да знаем в тази обстановка?

Преди идна планова оперативна намеса детето би трябвало да е крепко и да не е имало контакт със заразни болести най-малко 10 дни преди интервенцията.

Аз персонално предлагам персоналният педиатър на детето да е осведомен за идната намеса и детето да бъде заведено при него за мнение по отношение на здравословното му положение, преди постъпване в болничното заведение за оперативната намеса.

Необходимо ли е да тестваме детето си за  алергии от упойката?

При съществуване на към този момент известна алергия или сходно на алергия положение е значимо това да бъде разисквано с анестезиолог при нужда. Той ще ви насочи към експерт алерголог и ще ви изясни какви спомагателни проучвания, биха били необходими  съответно за вашето дете.

Какво е значимо да попитаме анестезиолога преди интервенцията?

При срещата с анестезиолога преди интервенцията ще бъде в детайли разискван въпросника, който  се попълня от родител или аставник на детето. Специално внимание се обръща на приема на храна и течности преди интервенцията. Анестезиологът ще ви изясни тъкмо по часове по кое време може да давате храна и/или вода на детето. Различните възрасти при децата имат своите специфики на хранене и по тази причина ние в детайли обсъждаме и обясняваме хранителния проект на детето.

Всичко това се прави в името на здравето и благополучието на детето. От една страна, то не трябва да е подложено на изтощително недояждане, въпреки това се цели постигането на,,празен,, корем, с цел да се избегне опцията за връщане на храни или течности от стомаха през хранопровода и попадането им в белия дроб на детето.

Наличието на  клатещите се зъбки е още един от значимите за нас като анестезиолози въпроси. Както и съществуването на съпътстващи болести, характерни състояния  и фамилна обремененост на детето.

При диалога с анестезиолога ние във ВИТА обясняваме на родителите какво съставлява в общи линии анестезията, какъв тип упойка ще бъде приложена на съответното дете, като по този метод се стремим да отстраняваме част от страховете на родителите и да подготвим детето. Задължително се подписва и документ за осведомено единодушие за упойка.

Какво се случва, какъв е редът, когато родителите и детето дойдат в в болничното заведение в деня на интервенцията?

При нас във МБАЛ ВИТА децата постъпват първо в подготвителна зала, където получават премедикация - това е вещество, което цели да успокои, да отпусне детето и да го приготви за идната упойка.

Така децата могат елементарно да бъдат отделени от родителите и заведени в операционната зала, без това да бъде неприятни преживяване за тях. При дребен % от децата, това вещество може да има абсурден резултат – да докара до демонстрация на експанзия или възбуденост. При тези случаи по преценка на анестезиолога се прави различен тип подготовка на детето или то се завежда до операционната с родителя си.

В операционната зала детето  се приспива, като вдишва газова примес от О2 и упоителен газ. Ако детето се опасява да легне, може да заспи седнало. Маските, с които се подава упойващата примес, са транспарантни, с цел да не го плашат. При по-големите деца след предоперативния диалог децата се водят от анестезиолога напряко в залата и се приспиват с маска, без да е нужна премедикация.  Важен е самостоятелният метод към детето,  всяко има своите страхове, особености и желания. Често ние се сприятеляваме с тях по време на консултацията, това доста улеснява нашата работа и е добре за спокойствието и самочувствието на детето. Лично аз считам, че родителите би трябвало да поддържат връзка с децата си, да им обяснят в общи линии, че им следва операция,че ще се наложи да са в болница, че ще се правят проучвания, значимо е да подготвим и успокоим детето още от у дома. Така то по-лесно ще одобри стресовата обстановка, с която му следва да се сблъска.

Може ли детето да се разсъни по време на анестезията?

По време на анестезията и до момента в който трае интервенцията, непрестанно се наблюдават главните витални функционалности на детето - сърдечна периодичност и темп, засищане на кръвта с О2 и артериално кръвно налягане, температура  и други. Щастлива съм да споделя, че в болница ВИТА разполагаме и със специфична инсталация, с която следим дълбочината на анестезията  при деца.

Отговорността на анестезиолога по време на интервенцията е цялостното положение на детето, това значи то да бъде обезболено и в положение, осигуряващо комфорт на детето за осъществяване на съответната операция или интервенция.

Какво съставлява

Това е тип спомагателна упойка, който се ползва на детето, откакто то към този момент е приспано. С доста тънка игла се прониква в епидуралното пространство на равнището, където е границата на кръстната с опашната кост. На това равнище няма гръбначен мозък, който да бъде травмиран. Целта е да се обезчувствят нервите за болежка от пъпа надолу. Техниката е въведена преди десетилетия,използва се в целия свят и е потвърдила свойте преимущества.

Този тип упойка продължава да работи 3-4 часа след края на интервенцията и оказва помощ на детето да преодолее острата постоперативна болежка и доста понижава болката по време на интервенция, това ни разрешава да понижим концентрацията на упойващата примес и детето да се върне от положение на дълбока упойка в положение на лекомислен сън.

А по кое време може родителят да види детето след привършване на интервенцията?

Когато интервенцията завърши и детето се разсъни, то се извежда от операционната зала, съпроводено от анестезиолога и анестезиологичната сестра в залата за " пробуждане ”, където се изчаква цялостното отзвучаване на резултатите на анестезията. В нашата болница родителите се извикват в залата за пробуждане и те остават дружно с детето си до цялостното му възобновяване от анестезията и покриването на нужните критерии, с цел да бъде преведено в отделението.

При изпращането на детето дружно с родителя към отделението се дават рекомендации по какъв начин да се стартира зареждането на детето и кой да е приемът на течности.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР