Д-р Нели Колева е ръководител на екип Стратегически партньорства в

...
Д-р Нели Колева е ръководител на екип Стратегически партньорства в
Коментари Харесай

Медийният шум за учителските заплати заглушава темата за качеството

Д-р Нели Колева е началник на екип " Стратегически партньорства " в " Заедно в час ". Коментарът е от профила й във фейсбук.
След бомбастичните заглавия за заплатите на учителите да поговорим за значимото и да не падаме в клопката на неточните " междинни заплати ".

Предложението за следващото нарастване на учителските заплати несъмнено е добра вест. Но това не е задоволително, с цел да забележим в системата тези учители, които в действителност имат мотивацията и уменията да поддържат всяко дете да развие капацитета си и да прескочи пречките по пътя към добруването си. По-трудното е да променим метода, по който бъдещите учители се образоват, да изберем най-мотивираните и готови от тях за класните стаи, да ги поддържаме да надграждат знанията и уменията си непрекъснато. Без тези неща по-високите заплати остават единствено медиен звук, който по никакъв метод не води до по-качествено обучение.
На какво се образоват бъдещите учители
Педагогическите специалности към този момент са на първите места в желанията на кандидат-студентите в България. Повишаването на интереса към тях обаче не върви дружно с повишение на качеството на образованието на бъдещите учители. Висшите учебни заведения актуализират мъчно обучителните си стратегии и това, което преподават, в доста случаи не дава отговор на действителностите на днешния свят. Новите учители не излизат готови за това, което ги чака в класната стая, постоянно се демотивират и или напущат специалността, или снижават критериите си за положително преподаване.
Реклама
Затова има потребност от няколко незабавни промени:

осъвременяване на образователните стратегии на висшите учебни заведения - изключително с фокус върху умения за насърчаване на основни компетентности у учениците и социално-емоционални умения на учителите; повече и по-ефективна практическа подготовка на бъдещите учители, които да стажуват в разнородни по тип и подтекст училища; ефикасен надзор на качеството на практическата подготовка; вложение в човешки капитал в педагогическите факултети и смяна на методите на преподаване на университетските преподаватели; тласъци за настоящи учители, които имат уменията и желанието да станат наставници на новите си сътрудници.
Кой влиза в класните стаи
По-големият интерес към учителската специалност следва да докара и до по-взискателен избор за свободните места в учебните заведения. В момента процедурата е по-скоро официална - шефът афишира свободната позиция, претендентът подава общоприети документи и отива на събеседване. Проблемът в този развой е, че липсват ясни, дефинирани критерии за справедлив асортимент, което от време на време води и до нелоялна конкуренция сред претендентите. Освен това се обръща повече внимание на административните критерии, в сравнение с доста по-важните като мотивация, настройки и действителни умения на бъдещите учители.

Изборът на нови стимулирани и готови учители за свободните места в учебните заведения може да се подсигурява посредством:
Реклама
въвеждане на структуриран развой (етапи) по асортимент на претенденти, който да включва асортимент по документи, събеседване, спомагателна опция за на практика задания (като да вземем за пример преподаване на урок в действителна среда); приемане на рамка с критерии за претенденти за длъжността " преподавател ", която включва мотивацията и основни настройки на претендента и взима поради самостоятелните потребности и профил на учебното заведение, за което се кандидатства; установяване на стандартизирана процедура, в това число най-малък период за банкет на документи при кандидатстване за свободна позиция " преподавател ".
Развиване на умения или СПА уикенд
Ключов аспект от развиването на способни учители е тяхната продължаваща подготовка. Учителската специалност е динамична и има потребност от непрестанно осъвременяване и надграждане на знанията и уменията. В момента има голям пазар на образования за спомагателна подготовка на учители, само че дребна част от тях дават отговор на критерии за качество, като да вземем за пример изгода за работата на преподавателя.

За да получат учителите освен това от СПА уикенд против (значителните) средства за продължаваща подготовка, има потребност от:

надзор на качеството на образованията, включени в регистъра на утвърдените стратегии за повишение на продължаващата подготовка на педагогическите експерти, в това число противоположна връзка за всяко образование, която да е забележима в регистъра; ефикасна система за установяване на потребностите от продължаваща подготовка на равнище учебно заведение и преподавател и вземане предвид на предлаганите образования с нуждите; предложение на образования, които да приготвят учителите да преподават по модерни способи, да развиват основни компетентности и социално-емоционални умения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Право 1 Строителство и парцели 2 Здравеопазване 3 Икономика Реклама
Така изоставането в просветителната система може да се навакса и тя да стартира да дава отговор на актуалните условия на средата и учениците.
Свързани публикации Европейска комисия утвърждава парите за интервала 2021-2027 година за България 6 юли 2022, 06:00 Защо корабокрушират външните оценения в образованието 16 юни 2022, 17:23 Дигитални ли са университетите ни 5 май 2022, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР