Д-р Мохд Абуаси е роден през 1960 г. в град

...
Д-р Мохд Абуаси е роден през 1960 г. в град
Коментари Харесай

Д-р Мохд Абуаси: “Самотните вълци” са новото оръжие на “Ислямска държава”!

Д-р Мохд Абуаси е роден през 1960 година в град Рамала, на 16 км от Йерусалим. Преселва се в България през 1984 година Завършва публицистика в СУ " Св. Климент Охридски ". По-късно пази докторат по политология в региона на интернационалните връзки. Тясната му компетентност е ислямският фундаментализъм и ислямистките партии по света. От 15 години е български жител. През 2005 година става шеф на новосъздадения у нас Център за близкоизточни проучвания. Той е анализатор на Арабската пролет, както и на протичащото се в Турция.
Ексклузивно пред “ШОУ” Мохд Абуаси разкрива какво съставлява новата заплаха пред света - терористите на “свободна практика”, непредвидимите екзекутори на “Ислямска държава”!

- Вие “предрекохте” атентатите във Франция преди време, в този момент имате ли отново някаква мрачна прогноза, господин Абуаси?...
- Във Франция отново ще има атентати. Сега по-трудно може да се предвижда, тъй като политиката на “Ислямска държава” във връзка с Европа е да употребява така наречен самотни вълци. А “самотните вълци” или “фрийлансъри” сами вземат решение къде да удрят от името на “Ислямска държава”. Това прави нещата по-опасни. Структурите могат да бъдат по-лесно открити от службите, само че в случай че някой от работещите “на свободна практика” терористи няма досие в полицията, мъчно може да бъде открит!

- Как се появиха тези терористи “на свободна практика”?
- Те са салафити и по Интернет одобряват идеологията на “Ислямска държава”, отново по Интернет поставят клетва към нея за преданост, която ги ангажира!

В Интернет “Ислямска държава” има голяма империя. Само в Туитър “Ислямска държава” има над 30 000 акаунта на членове и симпатизанти.

Нашият Център за близкоизточни проучвания направи мониторинг на 4 000. Примерно, през днешния ден Туитър закрива 10 000 акаунта, на идващия ден се откриват повече от 10 000! За Facebook няма статистика, тъй като там те единствено популяризират... - Как работят терористите “на свободна практика”?
- Всички апели на Багдади и хората към него могат да се чуят в Интернет. И те работят – когато могат, както могат, където могат!
Има и уеб сайтове, които образоват отдалечено “самотните вълци” по какъв начин се вършат експлозиви, подковават ги и идеологически, учат ги по какъв начин да избират задачите, по какъв начин да правят наблюдаване... Така, че “самотните вълци” ще стават все по-опасни.

Проблемът е, че те по-трудно биха могли да бъдат засечени от управляващите. Ако член на проведена група извърши кражба, по-лесно може да се хване, не по този начин стоят нещата с крадеца от махалата...

- Какви са последните насоки, които се дават в Интернет към “самотните вълци”?
- За „ самотните вълци” инструкциите са постоянно идентични т. е. да удрят враговете на “Ислямска държава”. Напоследък се появиха и послания, в които заплашват турското държавно управление, при положение, че се обърне против тях. Турци, членове на “Ислямска държава” изпратиха видео, в което заплашват, че в случай че Турция продължи да разрешава на американците да ги бомбардират, те ще извършат терористични офанзиви в огромните турски градове. Говори се, че 3 000 души от турски генезис са членове на “Ислямска държава”, някои от които живеят на територията на Турция.

Преди 2-3 години “Ислямска държава” взе решение да складира оръжие в секрети квартири там, при положение, че има конфликт. А конфликтът сред “Ислямска държава” и Турция е неминуем. Въпросът е до каква степен той ще бъде под надзор от страна на турското държавно управление. Ако излезе отвън надзор, “Ислямска държава” посредством атентати е способна да върне турската стопанска система 20 години обратно.

- Има ли закани против България в Интернет?
- Те не се сещат за България и се надяваме нещата да останат по този начин.

България не е приоритет за атентати от “Ислямска държава”. Използва се като директна страна. От Албания, Македония, Косово и Босна джихадисти минават през България, заминавайки за Турция и оттова – за “Ислямска държава”. Потокът в последно време понижа.

Български жители ги приютяват у нас и след това те отпътуват през Турция. Това са българи или роми мюсюлмани, които изповядват по-строго трактуване на религията. Има и българи християни, които реализират този трафик на терористи за някой и различен лев. Джихадистите доста мъчно минават към този момент през летищата и по тази причина се движат по суша.

Ако Турция промени позицията си към “Ислямска държава” и те затегнат границите си, потокът от джихадисти към “Ислямска държава”, които минават през България може да секне. Но огромен конфликт сред “Ислямска държава” и Турция ще съставлява опасност и за България. Ако от подобен спор бъде наранена стопанската система на Турция и в страната настане хоас, то може и бежанците към България да се усилят, тъй като на територията й има към 1 млн. 200 хиляди единствено сирийци, има и от други националности. При сходно развиване България може да бъде за тях избавление. Но Турция заобикаля конфликт с “Ислямска държава”, тъй като за нея по-важно е да реши казуса си с кюрдите изключително преди изборите на 1 ноември. Целта на Ердоган е те да не могат да прескочат 10-процентната преграда и той да получи болшинство.

- В България популяризира ли се салафизмът, идеологията на джихадизма?
- Салафизмът идва от Саудитска Арабия. Те би трябвало да спрат да популяризират тази идеология! Искат да са салафити, да са салафити, само че в границите на Саудитска Арабия! А те финансират разпространяването на тази идеология, изпращат мисионери, вършат фондации, в това число и в България... Има много наши студенти, които учат вяра в Саудитска Арабия, с цел да станат имами. Каква вяра учат, в случай че не салафизъм!

В България има много християни, които станаха освен мюсюлмани, само че и салафити. Един български студент, доста интелигентно, доста смислено момче, напусна университета и стана салафит. От Русе две момчета – също. Не са станали джихадисти, само че станаха салафити – оттова е една крачка да станат и джихадисти, в случай че се намерят хора да ги обработят в тази посока. Ислямът, като всяка друга вяра, е търпелив, проповядва обич! Но тези хора изкривяват исляма, вземат цитати от Корана, в които се приказва за война, и ги изваждат отвън подтекста! Джихадистите са може би 1 на 10 000 от мюсюлманите в целия свят, които са 1 милиарда и половина.
А съгласно джихадистите - и останалите мюсюлмани също са неверници. Аз, съгласно тях, съм нечестивец! Или с тях, или срещу тях! Досега над 90 % от жертвите на джихадистите в Ирак и Сирия са мюсюлмани. Тези хора не би трябвало да се назовават ислямисти, тъй като по този начин се свързват по един или различен метод с исляма! Това са елементарни нарушители терористи! - Преди време стана доста известна картата на “територията”, за която претендира терористичната формация “Ислямска държава”. Продължава ли пропагандата?
- Като цел още продължава да съществува. За две години “Ислямска държава” съумя да утрои територията, която владее. По уеб страниците разгласяват до каква степен са стигнали...

България попада на картата на “Ислямска държава”!

Тази карта включва всички страни, които едно време са били под ислямско господство, както България, примерно, е била под турско.

Те, съгласно “халифа” Багдади би трябвало да бъдат освободени, тъй като са окупирани сега от “неверници”. На тази карта са Балканите, Испания, Португалия, Северна Африка, Средна Азия до границите с Китай - това е територията на “Ислямска държава”! Това, което е под техен надзор, е под техен надзор, което не е – би трябвало да бъде “освободено”!

България, съгласно тях, е ислямска, окупирана от неверници земя и мюсюлманите в България са длъжни да се подчиняват непосредствено на “халифа” Багдади. Това е тяхното пояснение и тяхната логичност! - Каква е сега територията на “Ислямска страна?
- Само в Сирия и Иран, нейната територия е колкото 2 Българии. В Либия управляват 3 провинции, които като обща повърхност съставляват една България. Северна Нигерия е под контрола на групировката “Боко Харам”, която публично е част от “Ислямска държава”. Имат мощно наличие в Афганистан, Египет и в Синай. В Йемен също има територии, които са част от “Ислямска държава”.

В Европа към този момент няма страна, в която “Ислямска държава” да не участва. Във Франция има най-големи структури на “Ислямска държава”.

- Какви са възможностите да бъде унищожена групировката?
- Коалицията против “Ислямска държава” гони политически цели, само че не и унищожаването на терористичната формация. Само с въздушни удари не може да се завоюва война против тероризма. Негативите даже са повече, в сравнение с позитивните резултати. При бомбардировките тези хора знаят къде да се крият, само че падат доста цивилни жертви. Това се употребява за агитация против тези, които водят война против тероризма!

Без присъединяване на сухопътни войски няма по какъв начин да бъде извоювана тази война. Но американците и западноевропейците нямат желание да изпращат такива войски, тъй като ще понесат доста загуби. В същото време политическите изчисления им пречат да се съюзят с Иран и със Сирия, които водят от години война с ислямистките терористични организации на територията на Сирия и на Ирак. И по тази причина те се лимитират с въздушни удари. Международната общественост би трябвало да стане по-сериозна в битката против “Ислямска държава”.

Американският президент Барак Обама сподели, че на Съединени американски щати им предстоят да водят доста дълга война с “Ислямска държава”. Защо?! Как режимът на Саддам Хюсейн беше свален за една седмица, който беше 10 пъти по-силен от тази терористична организация?! Съединени американски щати имат потребност от наличието на “Ислямска държава” в района, с цел да могат да заплашват другите страни там с тях! Трябва да се завърши с “Ислямска държава”, тъй като тя съставлява опасност за целия свят.
Дългогодишният държавен секретар на Съединени американски щати Хилъри Клинтън сподели пред американския Конгрес: “Ние създадохме “Ал Кайда” в Афганистан да води война против руснаците и направихме неточност. Сега повтаряме същата неточност, като оказваме помощ на “Ислямска държава” в Ирак!” В последната си книга,, тя също признава: “Ние имаме огромен принос в основаването на “Ислямска държава”!” Коалицията, която води война против “Ислямска държава” би трябвало наложително да включва Ирак, Сирия, Турция, Йордания, Русия и Америка! Нещо като антихитлеристката коалиция по време на Втората международна война. И краят на “Ислямска държава” ще бъде реалност до няколко месеца.

- Възможно ли е това?!
- Въпрос на политически изчисления. Но рано или късно, това ще стане, тъй като нямат избор. В противоположен случай “Ислямска държава” ще продължава освен да съществува, а и да се уголемява.

- Да се върнем у нас. Какво се случва с умерената сирийска съпротива в България?
- Хората от така наречен умерена сирийска съпротива, които живеят в София, работят за проамериканската съпротива в Будапеща. Те допреди време нямаха какво да ядат, а станаха милионери и имат къщи в Симеоново. Тогава ви споделих, че видях паспорта единствено на един от тях. 60 пъти беше влезнал и излязъл в Сирия единствено за един месец. Всяко излизане е една кола по 500-1000 $ на численост. Повечето крадени коли в София отпътуваха за там. Има данни, че те са употребявани за коли бомби. Дори се появи фотография на една кола с видинска регистрация с две отрязани човешки глави върху нея.

По-голямата част от тези сирийци от “умерената” съпротива към този момент се занимават с бизнес, някои от тях даже работят с режима в Сирия, на гърба на който забогатяха като псевдоопозиция. Дори някои търсят пътища да се прибират. Сега мъчно може да се приказва, че в София има сирийска съпротива. Преди можеха да съберат 100-200 души на протест, в този момент не могат да съберат и 30 души, от които 25 са българи.

А да се приказва за умерена сирийска съпротива и в самата Сирия, е американска небивалица. Някой да каже, къде се намира тази умерена съпротива, просто да уточни на картата. В Сирия против режима водят война “Ал Кайда” и “Ислямска държава”...

Едно изявление на Валерия КАЛЧЕВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР