Д-р Младен Таиров завършва медицина в Тракийския университет в Стара

...
Д-р Младен Таиров завършва медицина в Тракийския университет в Стара
Коментари Харесай

Д-р Младен Таиров: Не подценявайте оплакванията си, търсете лекар

Д-р Младен Таиров приключва медицина в Тракийския университет в Стара Загора през 2009 година През 2015 година придобива компетентност по анестезиология и интензивно лекуване в Медицински университет – София. Професионалният му път стартира в МБАЛ „ Иван Скендеров “ в гр. Гоце Делчев. От началото на тази година е шеф на Спешното поделение в УМБАЛ „ Лозенец “.

Днес беседваме с доктор Таиров за провокациите в работата на незабавните медици в летния сезон и рекомендациите за държание, които могат да се насочат към хората за умерено и безпроблемно лято.

Д-р Таиров, с какви случаи се сблъсквате най-често в разгара на лятото?

Случаите с пациенти са най-разнообразни – от захапване от кърлеж, ужилване от насекомо, през вирусни чревни инфекции, инфекции на дихателните пътища, до алергични реакции, травматизъм. Напоследък се вижда наклонност към нарастване на стомашно-чревни инфекции, от инфекциозните болести, които водят до дехидратация. Определено има спад на инфекциите на дихателните пътища в съпоставяне със зимния сезон, само че зачестиха тежките гнойни ангини след протрахирани нелекувани вирусни инфекции. Стоенето на климатик и на течение е причина за няколко пневмонии през това лято, както и обостряне на шийни, брахиални и лумбални радикулити. При нас не престават да търсят здравна помощ пациенти с кръвоизливи от храносмилателния тракт, хипертонични рецесии, излизане от темп, инфаркт на миокарда, бъбречни рецесии.

В каква възраст са множеството пациенти, които търсят незабавна здравна помощ?

През незабавния кабинет минават пациенти от всички възрасти, само че най-честите ни гости са възрастните хора.

Има ли и деца?

Разбира се, има и деца, само че дребните пациенти са доста по-малко спрямо миналите през Спешното поделение през зимните месеци.

Има ли към този момент средностатистическият българин нюх за предварителна защита – да вземем за пример да заобикаля излизане в най-горещите часове на деня, да се облича уместно, да приема задоволително количество вода, да използва слънцезащитни средства?

Да, тези способи за предварителна защита през лятото се знаят, хората са осведомени и по-голямата част от тях се вслушват в препоръките на експертите. Разбира се, постоянно има изключения, поради които пациентите попадат при нас.

Много ли са случаите на хранителни неразположения заради консумация на несъответствуваща или погрешно съхранявана храна – примерно консумация на събирани персонално диворастящи гъби или пък готвени ястия, престояли отвън ледник?

Да, спрямо другите сезони, има растеж главно на вирусни чревни инфекции, само че от време на време се натъкваме на тежки бактериални чревни инфекции след консумация на миди, консерви, погрешно приготвена или съхранявана храна. Това лято, за благополучие, не сме имали пациенти, консумирали диворастящи гъби.

Променят ли се също по този начин уменията на хората за оказване на първа помощ – да вземем за пример използване на дефибрилатор, обездвижване на крак, пристягане след захапване от насекомо или змия, изкуствено дишане?

За страдание, в практиката ни към момента хората доста рядко демонстрират умения за оказване на първа помощ. Може би нямат нужните умения, тъй като у нас те се получават главно с курсове в БЧК. А може би се страхуват…

Добре е да знаят, че посредством Единния европейски номер - ЕЕН 112, могат да се свържат със незабавните медицински телефони, където незабавни медици по одобрени от Министерството на здравеопазването протоколи за медицински триаж, могат да ги наставляват при оказване на незабавна помощ до идване на незабавния екип.

Трябва ли съгласно Вас да се покачва културата на българина в тази посока?

Световният опит сочи, че първата помощ е решаваща при избавяне на човешки живот. Предвид това, е належащо да се покачва здравната просвета на популацията още от детска възраст.

Разкажете за някои забавни случаи от Вашата процедура в последно време.

Всеки случай е забавен самичък по себе си. Без да уточнявам избран случай, желая да споделя, че постоянно неглижирането на привидно безобидни недоволства като обща уязвимост, безапетитие, загуба на тегло могат да се окажат признаци на съществени болести. С оглед на това бих желал да се обърна към всички хора с апела: Не подценявайте недоволствата си, търсете доктор!
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР