д-р Милена Евтимова е ендокринолог в МЦ Здраве Лом“. Завършва

...
д-р Милена Евтимова е ендокринолог в МЦ Здраве Лом“. Завършва
Коментари Харесай

Модерните системи за непрекъснат мониторинг на глюкозата спомагат за превенция на тежки хипогликемични състояния и диабетна кетоацидоза

д-р Милена Евтимова е ендокринолог в МЦ „ Здраве Лом “.

Завършва медицина 1991 година в Медицински университет гр. Плевен. От 1991 година до 2012 година работи във Вътрешно поделение МБАЛ гр Лом. През1998 г придобива компетентност вътрешни заболявания в Медицински университет гр София. От 2004 година до 2006 година специализира в Александровска болница в Клиниката по Ендокринология по специалността ендокринология и заболявания на обмяната.

- Като експерт с дълготраен опит, какво е вашето мнение за модерните системи за непрестанен мониторинг на глюкозата?

- Глюкозните датчици дават точна и ясна картина на съмненията в равнищата на глюкозата, каквито не могат да се проследят при премерване единствено с глюкомер. Те обезпечават измервания на интерстициалната глюкоза на всеки 5 минути. Това са 288 доклада дневно, които дават ясна картина за съмненията на равнището на глюкозата през цялото денонощие. Непрекъснатото глюкозно мониториране, което обезпечават тези устройства е ключът за положителния надзор на диабета и предварителната защита на хроничните затруднения и инвалидизацията на пациентите. За разлика от диабет вид 2, захарния диабет вид 1 не може да бъде предотвратен, само че може да бъде добре следен и затрудненията да бъдат избегнати. Използването на глюкозни датчици улеснява поддържането на добър гликемичен надзор.

- Бихте ли ги предложили на вашите пациенти?

- Разбира се! Всеки ендокринолог се старае да защищити пациентите си от затрудненията на диабета, като подбере най-подходящия инсулинов режим, организира вярно образование за хигиенно-диетичен режим и реализира мониторинг на глюкозните съмнения и приспособява инсулиновите дози. До м. май 2022 година, когато стартира реимбурсацията на глюкозните датчици, ние проследявахме равнищата на кръвната захар в домашни условия, само с глюкомери. Имахме единични пациенти, които можеха да си разрешат да си закупят датчици на свободна продажба.

Мониторирането със датчици дава опция да се усъвършенства инсулиновата терапия и съответно да се титрират инсулиновите дози, както в нормални условия, по този начин и в условия на стрес, остри болести, нарушавания в хранителния режим. То спомага за предварителна защита на тежки хипогликемични положения и диабетна кетоацидоза.

- Каква е разликата в положението на пациентите, които употребяват системите и тези, които употребяват общоприети способи с тест – ленти?

- Глюкозните датчици дават доста по-точна и ясна картина на съмненията в равнището на глюкозата. Те спомагат да бъдат открити скрити хипо и хипергликемии. След слагането на датчиците при някои от пациентите се откри повода за високите равнища на утринната глюкоза - така наречен „ феномен на зората “, който се появява след неразпознати нощни хипогликемии. Много от пациентите оцениха огромната роля на верния диетичен режим за положителния надзор. При други от тях, датчиците разрешиха да се преодолее страхът от хипогликемия. Продължителното мониториране на глюкозата даде опция за съответна промяна на инсулиновите дози, съобразена с измененията в храненето, физическата интензивност и при остри болести и инфекции. Не на последно място на пациентите се спести неприятното чувство от убождането при потребление на глюкомер. Като образец ще дам мониторирането на кръвната захар при бременни дами. За положителния надзор при тях се постанова премерване на глюкозата преди всяко хранене, на първи и втори час след хранене и през нощта. Това значи минимум 10 убождания за денонощието, което може да бъде избегнато с приложението на глюкозен датчик

- Колко от вашите пациенти употребяват тези системи?

- За страдание, макар че датчиците към този момент се предписват по здравна каса, към сегашния миг единствено 15 от моите пациенти употребяват глюкозни датчици. Една от значителните аргументи за това е, че има условие да бъде изминал едногодишния интервал, за който има предписани и отпуснати тест ленти за глюкомер. Ето за какво включването на нови пациенти ще се реализира последователно.

- Какъв е процесът на реимбурсация на датчици за непрестанен мониторинг на глюкозата?

- Протоколите за определяне на датчици за дълготрайно мониториране на равнището на глюкозата се издават от Специализирани комисии за лица над 18 год възраст. Към сегашния стадий има такива в три лечебни заведения УСБАЛЕ „ Акад. Иван Пенчев “- гр. София и ВМА – МБАЛ – гр. София и УМБАЛ “ Св. Марина “ гр. Варна. От м. май до м. октомври 2022 година имаше условие пациентите да бъдат приети в болница, с цел да се реши нуждата от мониториране с глюкозен датчик. След м. октомври 2022 година подборът на пациентите се реализира от лекуващия ендокринолог, което улеснява процеса.

- Какви критерии би трябвало да извършва пациентът, с цел да получи реимбурсация за датчици за непрестанен мониторинг на глюкозата

- Пациентът би трябвало да има доказана диагноза захарен диабет вид 1 с отминалост минимум 6 месеца. (Този аршин не е наложителен за бременни дами.) Задължително условие е пациентът да организира интензифицирана инсулинова терапия с най-малко 4 приложения за денонощие или лекуване с инсулинова помпа. Необходимо е да се приложи епикриза от стационарно лекуване за верифициране на болестта или проучване на GAD65, IA2. На комисията се дава копие от настоящ удостоверен в РЗОК протокол за инсулин. Глюкозни датчици могат да получат единствено пациенти с неприятен гликемичен надзор – НвА1с над 8% и тези, които имат чести и непредвидими тежки дневни и/или нощни хипогликемии. Необходимо е да се приложи дневник за самоконтрол, удостоверен от лекуващия ендокринолог с отразени стойности на кръвната захар за интервал от последните 14 дни преди кандидатстването. Прилага се истинска бланка от лабораторното проучване за НвА1с – с отминалост до 1 месец преди кандидатстването. Необходимо условие за кандидатстване е да е изминал едногодишния интервал за изписване на тест ленти за глюкомер. Подготвя се етапна епикриза и амбулаторен лист от лекуващия ендокринолог. Прилага се преснимана персонална карта.

След като се приготвят всички документи, пациентът си записва час по телефон за явяване пред Специализирана комисия. След утвърждение комплектът документи се подава в РЗОК и в къс период се получава решение от Комисия за експертизи в РЗОК.

Важно е да се подчертае, че ендокринологът приготвя целия комплект документи със съдействието на пациента. Първият протокол се издава от Специализирана комисия и е за интервал от 6 месеца. Ако пациентът е постигнал усъвършенстване на гликемичния надзор, идващите протоколи се издават от лекуващия ендокринолог.

- Как може да се усъвършенства процесът на реимбурсация на датчици за непрестанен мониторинг на глюкозата в бъдеще?

- Отпадането на нуждата от хоспитализация е изискването, което улесни процеса. Жалко е, че пациентите с добър надзор на диабета, които са и най-отговорни не могат да получат безвъзмездни датчици. Но, за в този момент се радваме да можем да подобрим контрола на пациентите с неустойчив ход на болестта и с неприятен гликемичен надзор. Надявам се в бъдеще критерия за неприятен гликемичен надзор на НЗОК – НвА1с над 8,0% да бъде усъвършенстван по отношение на европейските стандарти – Нв А1с над 7%.

*Повече за критериите можете да прочетете на уеб страницата на НЗОК.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР