Д-р Любомир Христов е кандидатът на Възраждане за управител на

...
Д-р Любомир Христов е кандидатът на Възраждане за управител на
Коментари Харесай

Възраждане навиха топ финансиста Любо Христов за шеф на БНБ

Д-р Любомир Христов е претендентът на " Възраждане " за шеф на Българската национална банка. 

Христов има над 30-годишен опит в банковото дело, приключил е ВИИ " Карл Маркс " и е специализирал в Съединени американски щати, бил е консултант на изпълнителния шеф на Световната банка, а по-късно е бил изпълнителен шеф на Централния депозитар, някогашен член на банковата консултативна група към Европейската централна банка. Към момента е член на консултативна група по скъпи бумаги и пазари към европейския орган по скъпи бумаги и пазари.



" За мен като ръководител на  " Възраждане ", за нас като трета политическа мощ на последните избори, а сега може би първа, не можем да кажем сигурно, е голяма чест, че доктор Христов одобри да бъде нашата кандидатура за шеф на Българска народна банка ", не спести суперлативи Костадин Костадинов.

Българска народна банка е една от най-важните регулаторни институции в България, като тя би трябвало да остане и българска, и национална, показа визията си Христов. По отношение на приемане на еврото - той не е срещу приемането на единната европейска валута, само че това трябвало да се случи, когато България е подготвена за това.

" Въпросът за въвеждането на еврото не е въпрос за промяна на едни хартийки с други, а е въпрос за промяна на паричния режим, който е доста сложен и комплициран. Решенията, които сега приема Народно събрание, са без оглед на възможните последствия, изгоди и опасности, тъй като Българска народна банка и Министерството на финансите отхвърлят да показват такова мнение.  Преждевременното приемане на еврото, а то би било прибързано през 2025 година, ще коства доста на дребните и междинни бизнесмени, на хората на наемния труд и на пенсионерите. Разбира се, ще има изгода за финансовия бранш ", съобщи претендентът за гуверньор на Българска народна банка.

 
Георги Ганев: Евро е просто другото име на 1.955 лева

Номинацията на Лорер за началник на Българска народна банка е нечиста сделка
" Възраждане " остават несъгласни изобщо с приемането на еврото в бъдеще, само че уважавали непознатото мнение и експертиза, акцентира Костадинов. " И това е разликата сред нас и ръководещите фашисти. Ние сме демократи, одобряваме непознатото мнение. Ние оценяваме неговия професионализъм и експертен капацитет. Ние не считаме, че еврото изобщо би трябвало да бъде въвеждано, само че защото все още законът ни не разрешава това, желаеме отсрочване. "

Лидерът на " Възраждане " разяснява и бламирането на разглеждането на референдума за еврото от страна на отрасловите комисии. От партията са безапелационни - ще внесат точката за гласоподаване в зала, а Народното събрание е длъжно да го поддържа заради това, че са събрани над 400 хиляди годни подписа, а 3-месечният период по закон изтича на 7 юли, идващия петък. Костадинов обаче изрази подозрение, че ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи ще гласоподават " за ", въпреки и да за длъжни.

Снимки: Агнес Методиева 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР