Д-р Калоян Методиев, политолог, ФейсбукСлужебното правителство окончателно се самозабрави. Институциите

...
Д-р Калоян Методиев, политолог, ФейсбукСлужебното правителство окончателно се самозабрави. Институциите
Коментари Харесай

Д-р Калоян Методиев: Съюзът ГЕРБ-Радев е злокобен за България

Д-р Калоян Методиев, политолог, Facebook

Служебното държавно управление дефинитивно се самозабрави. Институциите се употребяват като бухалка. Корупционните кавги валят един след различен. Овладяването на страната продължава посредством нови талази уволнения. Наглостта на кохортата му (по думите на самия Радев) стигна до такава степен регионален шеф да заплашва народен представител, че е задал въпрос на служебния министър председател. Въпрос!

Тази военизирана хунта няма да се спре пред нищо. Това не е пресилване, нито смешка. Тя не схваща човешките връзки в общоприетия смисъл, нормите, законите, устройството на страната, частната благосъстоятелност, неофициалните йерархии, живия живот, личното мнение, а разликите я нервират дълбинно.

Лъч вяра е, че българските интелектуалци започнаха да се пробуждат и да надигат глас.

Стефан Цанев (доайенът на българските писатели) – „ В страната сега върви пълзящ прелом. Ситуацията припомня 1934 година. Радев обсеби властта. “

Проф. Антонина Желязкова (една от последните живи дисиденти от 80-те години) – „ Желю Желев прозря, че известно време ще ни ръководят военни. Не с танкове, а през политическата подчиненост. Дано е познал и в другата част от прогнозите си, че няма да се стигне до брутално прекратяване на демокрацията, на правата и свободите. И че няма да продължи дълго ръководството на военните. “

Проф. Тодор Танев (политолог, министър на образованието, основал обществената администрация у нас) – „ Прекомерната власт на Радев се пробва да унищожи парламентаризма. Това е квазивоенна хунта, която може да завземе държавността “.

Валерия Велева (журналист) – „ България под " бащинската ръка " на Радев е територия на разломи, в които едни кохорти ще се бият с други кохорти. Отдавна съм разкрила и обосновала неговия пореден блян да унищожи партийната система, поради егото му да блесне като единствен престиж в страната Но в никакъв случай не съм допускала, че българският президент ще раздели българите на кохорти - българите от неговата кохорта против българи от другите кохорти. “

Проф. Огнян Минчев (политолог) – „ Българският президент на процедура узурпира цялата власт. Той изчегъртва, той сменя, той си основава условия за огромна и все по-експанзираща еднолична власт. Радев, който на процедура пристигна отникъде на върха на българската страна, без да има нито ден в политиката преди този момент, който употребява обстановката, с цел да разшири властта си в пъти над конституционните й рамки, отново не е удовлетворен и желае цялата власт. Иска президентска република.

Е, видяхте ли в този момент къде ви заведе Радев с вдигнатия пестник? Нищо още не сте видяли! Има още доста да гледате. За страдание - всички дружно ще гледаме. Само едно нещо можете да извършите с цел да си измиете срама - да идвате всяка вечер на площада с шадравана и да му казвате да си върви. “

Вероятно пропущам някои, за което се оправдавам. Поточетата обаче потеглиха. Трябва да продължат, с цел да създадат река. Бързо! Да се спре тази латиноамериканска узурпация. Военен президент. Военен министър председател. Военен министър на външните работи. Военен министър на защитата. Надолу по институции са стотици и от един и същи кръг. Време е да се вкара в оборот и тематиката за аналозите с П2 в Италия.

Основен поддръжник на този модел сега и едва звено за демокрацията се явява Бойко Борисов. Основен бранител на президентския узурпационен модел е неговата партия. Тя сега е най-голямата в страната. Заливат медиите и бранят служебния кабинет по всички параграфи: противозаконното невнасяне на бюджета в Народното събрание, запазването на президентския надзор върху службите за сигурност и така нататък Каквито и да са претекстовете, този съюз е пагубен за България. Злокобен с основно З.

Той е заплаха от най-висока степен. Той става все по-силен. Ясно е по какъв начин ще свърши. В един буркан не могат да живеят два паяка. Въпросът е, че това ще е следващото изгубено историческо време за страната, рецесия в рецесията, тежки стопански и обществени последици, доразрушени институции. Затова би трябвало да се търси отговор на следния въпрос: носи ли към този момент ГЕРБ солидарна отговорност за злоупотребите с власт на служебния кабинет откакто се държи като негов парламентарен и политически представител? Смени ли ГЕРБ – Има Такъв Народ в президентския сюжет за разтрошаване и промяна на модела на ръководство на страната?

Серия от въпроси. Не знам дали българското общество ще се осмели да ги задава. Не знам дали ще се развълнува от протичащото се, тъй като е изтощено и комплицирано. Но съм окуражен от надигането на българските интелектуалци от всички страни. На техния глас и позиция. На изправянето им в отбрана на полезности, които бяха позабравени.

 



 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР