д-р Ивайло КадревРайонната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира по

...
д-р Ивайло КадревРайонната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира по
Коментари Харесай

Прокуратурата в Горна Оряховица се самосезира за отровните яйца от Поликраище

 доктор Ивайло Кадрев доктор Ивайло Кадрев
Районната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира по случая с яйцата, които са пуснати в комерсиалната мрежа и разпореди инспекция против „Консорциум Агробизнес АД, Агроинвест артикул ООД“, които държат птицефермите в село Поликраище.
„ В момента от подаването на сигнала, нито едно яйце не е занесено в комерсиалната мрежа известени са безусловно всички наши сътрудници и клиенти да стопират продажбите по магазините до излизане на повторни резултати. Тези яйца сега се разказват всекидневно има непрекъснато наличие от Българската организация по храните, всичко се заскладява в складовата ни база, вземат се проби от всяка една партида и след излизане на резултатите ще бъде взето решение какво се случва. Проблема е, че птиците не можем да ги спрем да снасят, нямаме още изясненост и ние изпадаме в една доста сложна обстановка, в която произвеждаме продукция, която не можем да осъществяваме, от която нямаме доходи, а в това време би трябвало да храним тези птици и да ги устояваме. Аз управлявам, аз съм и основен ветеринарен доктор на целият обект и ръководител“, съобщи Ивайло Къдрев, който е ветеринарен доктор на фермите.
На въпрос по какъв начин през тях  е минал дезифенкционният препарат, съдържащ рисковия фипрони, той отговори: “ Нека да не изпадаме в елементи, тъй като сега, тъй като сега работим с българската организация по храните, търсим първоизточника, с цел да подадем някаква съответна информация просто би трябвало да имаме изясненост. Ние си вършим дезинфекцията, както на пропусквателният режим, както на постройките, по този начин и на обработката на теренните площи, вземат се превантивни ограничения производството е огромно, дезинфекцията и битката с инсектите е наложителна, тъй като рисковете, които могат да се появят при съществуване на насекоми и болестите, които могат да се разпространят бъдете сигурни, че могат да бъдат доста по-сериозни, могат да бъдат доста по-сериозна заплаха за хората, от това наличие, което е установено на фипронил в яйцата. Не сме употребявали нищо което е отвън напътствията предписани от производителите, не сме употребявали неразрешени препарати и по неразрешени способи за потребление, прецизираме, изясняваме, търсим първоизточника. Не би трябвало да се тормозят, аз не съм спирал и няма да спирам да употребявам яйца, дозите са извънредно ниски. В цяла Европа виждате, че има проблем с този препарат. Това очевидно е проблем, който е изненада за всички, не е само за нас, може би ние сме първият случай в България, реакцията е бърза и остра. Това, че го има  не значи, че някой ще се токсини, няма регистриран случай на интоксикация или на нещо сходно в цяла Европа. Световна здравна организация се е произнесла, че количества, които са десетки пъти над откриваните количества, вероятно могат да доведат до някакви отрицателни реакции в организма, за които никой още не удостоверил и не е подсигурил. В този свят, в който живеем се употребяват препарати, рисковете от експлоадирания на болести било то по плодове и зеленчуци, постанова използването на сходно сходни препарати. Работим си по едни и същи правила години наред, просто в този момент стартира да се търси този препарат, не знам какво се случва. Тази дейна субстанция се съдържа в доста препарати, които се употребяват за подобен вид обезпаразитяване, това са и пипитки за кучета, за котки за обезпаразитяване.
Според Къдрев не са употребявани стокови животни.

„Обработвали сме терени и площи, само че не и животни, дано да си свършим работата с българската организация по храните, с цел да дам по-точна информация“, добави Къдрев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР