Д-р Иван Димитров е виновен за убийството на крадеца Жоро

...
Д-р Иван Димитров е виновен за убийството на крадеца Жоро
Коментари Харесай

Обрат: Д-р Иван Димитров, застрелял Плъха в двора си, е виновен – използвал е пистолет

Д-р Иван Димитров е отговорен за убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, тъй като е стрелял с револвер в отговор на нахлуване с нож. Така може да бъдат обобщени претекстовете, с които състав на Пловдивския апелативен съд призна лекаря за отговорен в съзнателно породена гибел при превишаване на рамките на неизбежната защита.

Преди това два разнообразни състава на Окръжния съд в Пловдив оправдаха доктор Димитров, приемайки, че защитата не е превишена, тъй като не е имало какво друго да направи, с цел да отбрани живота си.

В нощта против 2 март 2018 година дрогираният Жоро Джевизов с прякор Плъха, осъждан 9 пъти, влезнал в двора на доктор Димитров на ул. “Лука Касъров” в Пловдив. Разбил катинара на един от гаражите, употребен от лекаря като работилница, и почнал да приготвя намиращите се там движимости за изнасяне.

Д-р Иван Димитров бил самичък в дома си, майката на двете му деца Жулиета била с тях в с. Крумово. Забелязал, че в работилницата свети, само че решил да слезе и да загаси лампата на сутринта. Малко по-късно видял, че в двора към този момент е мрачно, а вратата на гаража е открехната. Взел противозаконния си револвер “Валтер” и слязъл да види какво става. Усетил придвижване в гаража и към него полетял нож, който го ранил в крайници. Д-р Димитров извикал: “Стой, полиция!”, само че Жоро Джевизов не се подчинил, хвърлил по него различен предмет (какъв тъкмо, не беше установено).

Последвали още 2 изстрела, крадецът блъснал лекаря с железна рекламна табела, след това двамата се разбягали в разнообразни направления. Жоро Джевизов съумял да стигне до кола, спряна на метри от двора, до регионалната администрация на Пловдив. Рано сутринта бил открит мъртъв на капака ѝ.

След стрелбата доктор Димитров се върнал в двора си, взел падналия на земята нож и го качил в дома си. После се обадил на своя другар Никола Капсъзов и двамата обиколили квартала, с цел да търсят крадеца, само че по този начин и не го разкрили. Лекарят изхвърлил револвера в резервоар до Университета по хранителни технологии и оръжието по този начин и не беше открито. На сутринта убеждавал притежателя на близкия магазин да изтрие записите от камерите, само че той не се съгласил.

“Много пъти чух “Да гръмнеш крадец”, само че не ставаше дума за кражба, аз защитавах живота си. Всичко стана доста бързо, нямах време да мисля. Действах инстинктивно и под доста мощен стрес. Не съм желал да го умъртвявам, а и от самото начало не съм вярвал, че съм го уцелил”, изясни Иван Димитров, когато делото се разглеждаше за повторно в Пловдивския областен съд.

Първия път той беше оневинен при кратко правосъдно разследване - без разпит на очевидци и движимости лица, само че апелативната инстанция постанови процесът да стартира изначало поради неясноти към случилото се. С съвсем същите причини и вторият състав реши, че няма превишаване на защитата. “Тъй като в тази ситуация е налице неизбежна защита, която е съобразена с характера и заплахата на нападението, за което липсва очевидно противоречие, осъщественото от подсъдимия не е публично рисково и не съставлява закононарушение без значение от всички други условия, в това число породените вреди на нападателя”, беше записано в претекстовете и на двата състава.

На 10 март т. година обаче Апелативният съд в Пловдив анулира оправдателната присъда и постанови 2,5 година условно с 4 години изпитателен период. “Ефективността на упражнената от подсъдимия Димитров неизбежна защита в съответния случай е могла да се извърши и без причиняване гибелта на нападателя”, се чете в претекстовете към неоправдателната присъда.

Съдебният състав добавя, че отбраняващият се кардинално може да употребява и по-интензивни средства и способи да се отбрани от тези на атакуващия, само че това би трябвало да е съобразено с естеството на нападението. “В описания случай отбраната на Димитров очевидно не е съответствала на характера и заплахата на нападението - поради хвърлен нож, освен това от разстояние, и табела, той е създал няколко изстрела по тялото на Джевизов, един от които е засегнал жизненоважен орган. Това демонстрира, че е употребявал по-интензивно средство за защита от употребяваното от последния, с което е превишил рамките на неизбежната отбрана”, аргументират се съдиите.

Довод срещу оправдаването на доктор Димитров съдиите Христо Крачолов, Веселин Ганев и Иван Ранчев намират и в откритото от съдебно-психиатричната и психическа експертиза. “Димитров “не е бил в положение на нерешителност или разстройване, след осъществяване на действието е съзнавал добре естеството му и е предвиждал последствията, което е обусловило напрежение, тревога и подтиснатост, преценени като израз на посттравматично стресово разстройство. Осъзнаваната от подсъдимия противоправност на осъщественото действие е намерила проявяване и в държанието му незабавно след случая - вместо да алармира полицейските органи, че е прострелял лицето, почнал да заличава следи, като изхвърлил револвера надалеч от вкъщи си в резервоар за боклуци, взел ножа, с който твърди, че е бил ударен от нападателя, от местопроизшествието и го оставил горе в дома си, повикал очевидеца Капсъзов да търсят потърпевшия (незнайно защо), изискал да бъдат изтрити записите от камерите за видеонаблюдение и т. н. Поредица от премислени и целенасочени дейности, с цел да не бъде обвързван с убийството точно тъй като е разбирал противоправността и публичната заплаха на осъщественото от него и е осъзнавал виновността си”, считат магистратите.

Присъдата е условна, тъй като доктор Иван Димитров не е осъждан, работи като рентгенолог, има две малолетни деца. Ползва се с положително име, няма данни за други противообществени прояви и е съдействал на проверяващите за откриване на обективната истина.

Последната дума по проблема ще има Върховен касационен съд, тъй като родителите на убития Жоро Джевизов-Плъха упорстват лекарят да влезе в пандиза. Крадецът има 3 деца, майката на най-малкото Надежда Стоева, която купила опиат на Джевизов преди да тръгне за съдбовния грабеж, е неоткриваема и беше заличена като очевидец по делото. За към този момент 5-годишния Али се грижи майката на Джевизов Златка Атанасова.

Още един опит за грабеж в дома на лекаря

Още един апаш се опита да обере дома на доктор Иван Димитров. На 29 ноември 2021 година 37-годишният Георги, излязъл от пандиза през април същата година, минал през двора на къщата на доктор Иван Димитров, когато се прибирал след почерпка с другар. В това време лекарят бил на открито със фамилията си.

Георги избутал комарника на прозорец на приземния етаж и влезнал в помещението. Сложил намиращите се там бутилки с алкохол в чувал и ги изнесъл на двора. След това седнал на стълбите, с цел да си почине, зашеметен от изпитото преди този момент.

Към 22 ч доктор Димитров и брачната половинка му се прибрали и видели, че помещението на приземния етаж свети, а вътре се намира чужд мъж. Жената се обадил в полицията. Униформените разкрили Георги, легнал на стълбите. “Не зная за какво по този начин са ме нарочили крадците”, сподели тогава пред “24 часа” докторът.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР