Д-р Хасан Адемов е председател на парламентарната комисия по труда,

...
Д-р Хасан Адемов е председател на парламентарната комисия по труда,
Коментари Харесай

Д-р Хасан Адемов: До септември трябва да се въведе електронната система в здравеопазването, за да спрат измамите

Д-р Хасан Адемов е ръководител на парламентарната комисия по труда, обществената и демографска политика. Той е избиран за народен представител от Движение за права и свободи в седем следващи състава на Народното събрание. Бивш министър на труда и обществената политика /2013-2014г./. Д-р Адемов е един от най-ценените и уважавани експерти и специалисти в обществената сфера. Това признават както неговите съидейници, по този начин и съперниците му.

- Г-н Адемов, в паниката на политическите препирни на назад във времето като че ли остава продължаващата прокурорска инспекция за точенето на държавни средства, посредством подправени решения на ТЕЛК. Как ще завърши този голям и значим скандал, засягащ правата и парите на всички българи?

- Нека първо да забележим какъв брой голям ще се окаже този скандал. Все още не е завършила прокурорската инспекция. На този стадий има 4 повдигнати обвинявания и 7 предварителни производства. Истината е, че подобен проблем има и няма по какъв начин да си заровим главите в пясъка, че не съществува. Големият въпрос обаче е има ли пробойни, които са се появили въз основата на неприятно законодателство от една страна и от друга – дали тъкмо то е това, което дава опция на злонамерени участници в системата и отвън нея да я опорочават. Очевидно е, че има медиатори, които доставят мнимо болните с подправени документи. От една страна са хората, които имат потребност от поддръжката на страната да преодоляват трудностите, с цел да могат да се осъществят на пазара на труда, да имат достъп до обучение и опазване на здравето. От другата страна обаче са тези, които непозволено получават такива приходи. Това води до недостиг на правдивост в обществото, тя е накърнена.

- Как се случват тези злоупотреби – вие познавате добре системата?

- Често си разрешаваме да упрекваме само и единствено „ чичо доктор”, който работи в ТЕЛК. Не инцидентно употребявам определението „ чичо доктор”, защото междинната възраст на заетите в тези комисии гравитира към тази възрастова категория. Не желая по никакъв метод да недооценявам тези хора. В 74-те ТЕЛК-а в България работят 360 лекари и още към 30 в НЕЛК. Тази численост се усили доста предходната година, когато се даде опция и заети в други лечебни заведения, да работят в допълнение и в ТЕЛК. До август м.г., според остарялата разпоредба за здравна експертиза, имаше благоприятни условия за субективна преценка на част от диагнозите. В тази разпоредба има изброени диагнози, против които стои % на изгубена продуктивност, по отношение на здравия човек и типа и степените на увреждания. Имаше опция за субективно отношение и маневриране. Но новата разпоредба към този момент не дава такава опция. В нея има други пропуски, които занапред ще се изглаждат.

- Защо експертното решение на ТЕЛК се оказва извънредно значим документ, към който има огромни апетити, даже напор?

- Защото експертното решение на комисията е повсеместен ключ за отварянето на доста порти – за инвалидна пенсия, за така наречен интеграционни надбавки, които от Нова година се регистрират по петстепенна интеграционна канара за приемане на спомагателна финансова поддръжка според от типа и степентта на увреждане и % на изгубена продуктивност - сред 24.36 лева и 198.36 лева Отделно хората с решения от ТЕЛК употребяват поддръжка и привилегии по още близо трийсетина закона – като да вземем за пример безвъзмездни винетки, паркоместа и така нататък. Всичко това прави атрактивни мненията на ТЕЛК.

- Но къде тъкмо са пробойните и не е ли по-добре да вземат да ги закрият тези ТЕЛК-ове и да се създадат нови структури и организации?

- Има и такава полемика, която води от едната прекаленост в другата. Ако се закрият комисиите, както желаят майките на деца с увреждания, то цялото досегашно законодателство ще би трябвало да бъде променено, с цел да може да действа. Първото, което би трябвало да се направи, съгласно мен, и то към този момент е в ход, министърът на опазването на здравето да разгласи, че до месец септември ще има единна електронна здравна система.

- Обяснете за читателите ни какво тъкмо значи това?

- В момента индивидът отива и показва пред ТЕЛК документи. Лекарите в комисията вършат инспекция на персоналните данни, непълен обзор и преглеждат предоставените документи. Те обаче няма по какъв начин да са сигурни, че показаните епикризи са достоверни или не. Защото нямат онлайн връзка с лечебните заведения и с НЗОК. Ако имат, незабавно ще схванат всички данни, ще създадат засичане и ще бъде отстранена опцията за измами. НЕЛК има връзка с Агенцията за обществено подкрепяне, с над 260 общини, където има хора с увреждания, има и данъчни облекчения и общините би трябвало да разполагат с тази информация. НЕЛК обаче няма връзка с лечебните заведения. Ето тук е огромната пробойна, съгласно мен. Защото всеки може да напише някаква епикриза и чак следващи инспекции и надзор могат да откриват нарушавания и злоупотреби. Затова аз мъчно одобрявам квалификацията „ подправени решения на ТЕЛК”. Защото те са издадени въз основата на медицински документи, които, в случай че са с погрешно наличие, то съставителите им да понесат ударите на наказването на закона. Отговорност не трябва да се търси единствено в тези, които издават експертни решения, а и в тези, които сформират менте-епикризи.

- Кой от всичките проблеми в тази система би трябвало да бъде наложително решен в най-близко време?

- Да се вкара единната електронна система, която от близо трийсет години всяко последващо държавно управление настойчиво отхвърля да осъществя. Ако болният има електронно здравно досие, с такава карта, електронни предписания и така нататък доста по-лесно ще се следи всичко и няма да има благоприятни условия за измами. Много предишни ръководства са се упражнявали по тази тематика, но резултатите са никакви. Сега най-сетне се надявам до септември това да стане факт, защото към този момент е направена публичната поръчка.

- Защо се загуби толкоз време и пари – нашите пари?

- По доста аргументи, само че най-много заинтересоваността на политически и бизнес лобита, които не желаеха това да се случи. Дефинитивното решение на този проблем е да има единна електронна здравна система в режим на взаимна обязаност, с цел да се ревизира достоверността на документите.

- Тези забавяния, заради липса на единодушие, на мудност и бюрократичност обаче оставят към близо 500 000 души с увреждания без опция да вземат участие в нашия пазар на труда. Как да се реши това?

- Така е, това е цяла войска, която може да попълни някои празнини на пазара на труда. Но в този момент е невероятно, тъй като експертизата сочи болестта, не и опцията всеки от хората с увреждания какво може да работи. Затова е значимо с изключение на ТЕЛК да има и втора комисия. Да, но тези, които работят в ТЕЛК пък не желаят да има друга комисия. Има една система – ACF на Световната здравна организация за Класификация на здравето и уврежданията. Тя дава опциите и методите за оценка на работоспособността. Ако използваме правилата й, мисля, че ще намерим правилният път, без значение от това, че има доста и разнообразни отзиви по тези въпроси.

- Какво е вашето пояснение – за какво по този начин тромаво и несигурно се вършат промени в здравната и обществената системи, които пък, дружно с просветителната, са най-важни за хората?

- Това са консервативни системи, които мъчно и постепенно се трансформират. Има доста хора у нас, които са последователи на статуквото и оказват опозиция на новото, прогресивното, европейското и по-доброто. Постигането на единодушие е доста мъчно в нашето общество. Приемаме единствено това, което е допустимо като консенсус. Иначе казусът е чисто учредителен и функционален и не е неосъществим за решение. Вече сме стигнали до обстановка, че колкото и повече пари да се наливат в тези системи, няма резултати. За обществени услуги за 2019 година са планувани 264 милиона лв.. Но няма никаква гаранцията, че ще доведат до по-добро качество при сегашната обстановка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР