Д-р Гергана Димитрова е платен специализант по Пневмология и Фтизиатрия

...
Д-р Гергана Димитрова е платен специализант по Пневмология и Фтизиатрия
Коментари Харесай

История как не вземаш 1000 лв., макар да си лекар на първа линия срещу коронавируса

Д-р Гергана Димитрова е заплатен специализант по Пневмология и Фтизиатрия с тристранен трудов контракт сред нея, неакредитирано лечебно заведение (ИППМП „ Медива – доктор Ива Станкова) “, което ѝ изплаща трудовото заплащане и акредитирано такова (МБАЛББ “Света София ”), явяващо се база за образование, в което се лекуват заболели с COVID-19 вирусна зараза.
Извършвайки работата си по предварителна защита, диагностика и лекуване на COVID-позитивни пациенти в две от най-заразните клинки в столицата, на Гергана всекидневно ѝ се постанова да работи „ очи в очи “ с вируса, споделя самата тя. Но лекарката не влиза в обсега на плануваните от страната 1 000 лв. бонуси за борещи се с вируса на първа линия - по думите ѝ.
 Парите за здраве от акцизи да се вдигнат 5-10 пъти Парите за здраве от акцизи да се вдигнат 5-10 пъти
5 или 10 пъти могат да се усилят парите за опазване на здравето посредством заделяне на по-голям % от постъпленията от акцизи. Това ще стаби...
Припомняме ви, че Министерството на здравеопазването одобри да подтиква финансово работещите на първа линия в битката с ковид посредством в допълнение заплащане от 1 000 лв. месечно.
Това става причина младата лекарка да напише 2 публични писма, адресирани до министъра на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов и до ръководителя на Здравната комисия на Народното събрание. 
В писмен отговор на първото ѝ писмо от здравното министерство декларират, че като лекар-специализант, на който МБАЛББ " Света София " се явява база за образование " изплащането на в допълнение трудово заплащане по план " Подкрепа на работещите в сиситемата на опазването на здравето в условия на опасност за публичното здраве от COVID-19 " не е позволен разход за лечебното заведение " и надлежно не предстои на такова.
Д-р Димитрова обаче не е съгласна и ще продължи да търси правата си посредством юрист. Младата лекарка се оплаква освен от неналичието на в допълнение заплащане, само че и от неналичието на застраховка " Живот " при вероятно заразяване, сравнявайки се с останалите сътрудници, които са обезпечени с такава. Д-р Димитрова споделя, че в МБАЛББ " Св. София " има и други специализанти, сложени в същата небагоприятна обстановка и е безапелационна, че с такова отношение лечебните заведения и институциите няма по какъв начин да задържат младите медицински експерти в България.
 Само за 3 дни: 30 лекари от Пловдив инфектирани с ковид Само за 3 дни: 30 лекари от Пловдив инфектирани с ковид
Още 4 медици от Пловдив са с позитивни проби за ковид през последното денонощие. Има двама лекари от УМБАЛ " Пълмед ", общопракти...
Във второто си писмо до министерството доктор Димитрова споделя, че ѝ е било препоръчано да мине на трудов контракт към болничното заведение, само че на 4 часа, което обаче не е правно възможно от юридическа позиция, тъй като на база на главния контракт за специализация тя има 8-часов работен ден и спомагателни 4 часа дежурство, или общо 12-часова промяна в извънредно рискова и заразна среда. По думите й дежурният доктор покрива 2 етажа с заболели, рискувайки да получи вътрешноболнична зараза, макар предписанията от СРЗИ.
Публичния пост на доктор Гергана Димитрова във Фейсбук, второто ѝ писмо до здравното министерство и отговора му, можете да видите.
Още: " "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР