Д-р Герасим Темелков е завършил медицина в МУ - София

...
Д-р Герасим Темелков е завършил медицина в МУ - София
Коментари Харесай

Д-р Темелков: В Лозенец прилагаме превенция на рака на дебелото черво на европейско ниво

Д-р Герасим Темелков е приключил медицина в МУ - София през 2010 година Специализира вътрешни заболявания и гастроентерология в Германия, като до началото на тази година работи в разнообразни клиники там. Интересите му са ориентирани към актуалните способи за диагностика на болесттите на гастроинтестиналния тракт, лекуването и следенето на възпалителни чревни болести, както и на заболявания на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса. От началото на май е част от екипа на Университетска болница „ Лозенец “.

Д-р Темелков, коя е повода да се насочите към основаването на Център за предварителна защита на рака на дебелото черво? Разкажете повече за този Център.

Приех тази концепция, тъй като съм видял на процедура изгодите от нея. Втората причина е удовлетворението, което за нас, лекарите, е извънредно значимо, то е част от специалността ни. Прекрасно е да видиш, че си оказал помощ на един човек, като си го диагностицирал в точния момент, видял си заплахата и си положил изпитание неприятното да не го сполети. Имам и персонални аргументи. Мои близки са били с тази диагноза, знам какъв брой значимо е лекуването да бъде извършено в ранния етап на заболяването. Знам и че избавеният живот е благополучие за самия човек и наслада за фамилията му.

Какво демонстрира положителният европейски и международен опит – каква добавена стойност носят такива центрове? Разкажете повече за скрининговата стратегия за предварителна защита на рака на дебелото черво в Германия, взел участие сте в нея и имате 10-годишен опит в техни клиники.

Заслужава си съществено да се вгледаме в това, което са създали там и което са постигнали. То не е по никакъв начин малко и числата го демонстрират.

При въвеждането на Национална скринингова стратегия в Германия през 2006 година са регистрирани 36 000 новооткрити случаи на рак на дебелото черво при мъже и 32 000 – при дами. Днес новооткритите случаи са 20 000 при мъже и 18 500 при дами. Тоест, понижението е с съвсем 50% На езика на обстоятелствата това значи, че с помощта на нея от 2006 година до през днешния ден са избавени 16 000 живота на мъже и 14 000 – на дами на година или близо половин милион общо!

И този резултат се дължи не на здравословния метод на живот или на по-различно хранене, а на настоящата скринингова стратегия, която е потвърдила, че работи. И както споделих, с изключение на хилядите щастливи фамилии, това достижение има и едно друго измерение – финансовото. Повече избавени от рак на дебелото черво значи по-малко огромни интервенции, по-малко химиотерапии, по-малко пари за скъпи медикаменти, по-малко лъчетерапии, по-дълъг и професионално пълностоен живот.

Очаквате ли опозиция при основаването на Центъра?

Очаквам по-скоро недоумение и от страна на пациентите, и от страна на някои лекари. Неразбирането от страна на пациентите по-скоро се показва в боязън, че ендоскопските проучвания са мъчителни и травматични, което безусловно не е правилно, стига те да бъдат извършени вярно. Все неща, на които нашият екип обръща извънредно доста внимание!

Има едно доста погрешно изказване – че „ крадем “ труда на коремните хирурзи, че обираме лаврите им. А в действителност ние откриваме огромен % от туморите на дебелото черво, които след това се оперират от тези сътрудници. Става въпрос не за конкуренция сред нас, а за кооперация.

Лечението на рака е сложно, то сплотява гастроентеролози, хирурзи, онколози – експерти по лекарствено лекуване, радиолози. Не виждам причина да не работим дружно, тъкмо противоположното.

От Вашето присъединяване в прегледите в границите на дните на отворените порти с какво усещане останахте – демонстрират ли хората интерес към профилактика на рака на дебелото черво, осъзнават ли нуждата от постоянни профилактични прегледи?

Преди всичко бих споделил, че българският пациент е неинформиран за изгодите и минималните опасности от проучванията, които би трябвало да потвърдят или да отхвърлят диагнозата „ рак на дебелото черво “. Затова е нужен диалог с лекаря, нужно е време, което да се отдели на този човек. Сигурен съм, че това е пътят. Освен това нашата работа е екипна, разполагаме с висококвалифицирани експерти, които са способени в професионално отношение и имат метод към пациентите.

Държа да подчертая, че на нас могат да разчитат пациенти от цялата страна, всички могат да ни потърсят и да са сигурни, че ще получат нужното внимание.

Участвате ли в планове и начинания с сходна устременост?

Работим в партньорство с Фондация „ Лъчезар Цоцорков “ по пилотната стратегия за скрининг „ Заедно против рака на дебелото черво “, която се организира пилотно на територията на София. Тя обезпечава опция за осъществяване на безвъзмездни проби за окултни кръвоизливи, на съображение на които се прави ранна диагностика. На 11 ноември 2022 година обявихме, че в границите на програмата ще консултираме гратис пациенти с позитивен резултат от тези проби. При нужда ще бъдат назначавани уточняващи проучвания, както и лекуване и следене при положение на индикации.

Отворени сме за положителни хрумвания и ще приемем всяка самодейност с готовност да бъдем потребни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР