Д-р Ефрам Макдауъл – един от най-добрите коремни хирурзи по

...
Д-р Ефрам Макдауъл – един от най-добрите коремни хирурзи по
Коментари Харесай

13 декември 1809 г. - Първото хирургично отстраняване на тумор на яйчника

Д-р Ефрам Макдауъл – един от най-хубавите коремни хирурзи по това време – преглежда своята пациентка и взема решение, че ще опитва първото хирургично премахване на израстък на яйчника.

45-годишната Джейн Тод Крауфорд е била неправилно диагностицирана като бременна с близнаци. Макдауъл обаче, който работел в Данвил, Кентъки, бил на друго мнение. Според него тя имала огромен израстък на яйчника. Докторът взема решение да опитва рискова и неприлагана до момента интервенция, като за паметния ден избира Коледа.

По това време нямало обезболяващи или антибиотици, тъй че можем единствено да си представим болката, която Джейн е изпитвала, до момента в който е била на операционната маса. В края на краищата обаче доктор Макдауъл съумява да в профил 10-килограмовия израстък и си печели прозвището Бащата на овариотомията. Джейн се възвръща изцяло и живее до 78-годишна възраст.

Описанието, което Макдауъл прави на интервенцията (публикувано през 1817 г.) провокира сензация в медицинския свят. Докторът прави още осем овариотомии. Той придобива популярност и откакто оперира бъдещия президент Джеймс Полк от херния и отстранява камък от жлъчния му мехур.

По подигравка на съдбата  Макдауъл – абдоминалният експерт - умира на 58-годишна възраст от спукан апендикс през 1830 година

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР