Д нес се счита за Деня на хумора и шегата.Този

...
Д нес се счита за Деня на хумора и шегата.Този
Коментари Харесай

Днес е денят на шегата, вижте любопитни факти

Д нес се смята за Деня на хумора и шегата.

Този ден е прочут на всички места по света с това, че през днешния ден не е грях да излъжем, само че без да прекаляваме (или пък нарушаваме законите).

Едни настояват, че този празникът се е зародил в античен Рим, където в средата на февруари (а не при започване на април) чествали Празника на глупците.

Според друга версия изискуем честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей. Историята е такава:

На краля поднесли риба по случай прекъсването на земетресението. След година владетелят изискал тъкмо същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която доста приличала на предходната.

И въпреки че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а даже се развеселил.

Оттогава станали нормални шегите и лъжите на 1 април.

Друга история споделя, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година Английски джентълмени били поканени на тържествена гала по "изкъпването на белите лъвове ", която трябвало да се организира на 1 април.

Англичаните не се усъмнили в странната гала и завели и съпругите си на посоченото място. За тази смешка се говорело дълго време по-късно, а 40 години по-късно 1 април бил наименуван Денят на глупците.

По случай днешния Международния ден на хумора и шегата, в. "Дейли експрес " и Интернешънъл бизнес таймс оферират няколко любопитни обстоятелството:

- Освен като Ден на шегата, първи април е прочут и като Ден на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския чревоугодник и публицист Жан-Антелм Брийа-Саварен.

- От 2004 година първи април е и "Ден на хумора и фосилите ", през който природозащитници вършат демонстрации против използването на фосилни горива.

- В Древен Рим на първи април се е провеждал фестивалът Венералиа в чест на богинята Венера.

- Първата известна връзка сред първи април и шегата е в "Кентърбърийски разкази " на Джефри Чосър.

- На първи април 1698 година мнозина били подлъгани с покана да посетят лондонския Тауър за годишната гала по "къпане на лъвовете ".

- От 16 век децата във Франция честват с "априлска риба ", като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.

- На първи април 1889 година на пазара в Чикаго излиза първата сполучлива миялна машина. Създателката й, Джоузефин Кокран, декларирала, че "машината мие по-бързо от прислугата й ".

- На първи април са учредени и доста компании, измежду които производителят на дъвки "Риглис " през 1891 година и "Епъл " през 1976 година

- На този ден през 1957 година Би Би Си оповестява, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и демонстрира фрагменти на хора, които берат фиде от дървета.

- На първи април 1945 година мощно цунами лишава няколко живота, само че популацията на тихоокеанските острови приема предизвестието за заплаха като първоаприлска смешка.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай Счетоводител на обзор при психиатър: - Докторе, не мога да заспя! - А за какво не опитате да броите овце? Много приспивно работи. - Опитах. Обаче… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниСред акцентите за април са полуфиналите за Купата на България, срещи от родното състезание, значими мачове от британската Висша лига, финали във волейболната СуперлигаСемейство на умрял мъж откри, че е погребало различен човек " Знаех, че Полфрийман е напуснал страната. Интересно е за какво информацията излиза чак два месеца след случката ", разяснява Димитър КръстевКакво поучават експертитеЗасега претекстовете на нападателя са неизвестниДимитър Делчев от село Брод разкрил патрони и разрушени прозорци на дома сиБразилия е разкрила нов вид на ковид, сходен на този, разпознат първо в Република Южна АфрикаВижтеВижте кои са теНе виждаме какъв брой бързо порастват домашните ни любимциПроучване на CarVertical стига до заключението, че манипулирането на пробега може по противозаконен метод да усили цената на един използван автомобил с до 25%.Потребителите ще имат повече надзор над подбора на публикацииМакрон: " Ще загубим надзор, в случай че не действаме в този момент " Производството и използването на съветската ваксина в границите на Европейския съюз зависи от решението на Европейската организация по лекарстватаЗадържани са четирима, други двама се издирватГраждани под карантина
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР