Coywolf - това е прякорът, който жителите на източната част

...
Coywolf - това е прякорът, който жителите на източната част
Коментари Харесай

Ловуват на глутници и не се страхуват от хора: хибриди нападнаха Северна Америка

Coywolf - това е прякорът, който жителите на източната част на Северна Америка дадоха на хибридите, които са се открили твърдо тук. Тези животни са източни койоти, хибриди на вълк и койот, които също съдържат забележителна част от гените на домашните кучета. Учените към момента не знаят какво име да им дадат, само че настояват, че сме станали очевидци на изумителен постепенен преход.

Тези невероятни животни са претърпели трагичен взрив на популацията през предишния век и в този момент могат да бъдат открити в равнините, парковете и крайбрежните пътища на огромна част от Източна Северна Америка, пише IFLScience. Учените ги назовават ​​източни койоти, само че към момента се спори дали могат да се смятат за обособен тип. Те явно са хибридни животни и са възприели някои разлики от елементарните койоти, както и от вълци и кучета.

Как наподобяват койвълците?

Средните хибриди могат да тежат от 13,6 до 18,2 кг, само че най-големите човеци могат да доближат 25 кг. Известно е, че са малко по-големи от западните койоти, само че въпреки всичко са по-малки от вълците. На външен тип животните наподобяват повече на западните койоти, в сравнение с вълците: имат по-дълги муцуни, по-дълги крайници, стърчащи уши и пухкави опашки, а цветовете на козината могат да варират от кафяво до ръждивочервено, сиво и даже черно.



По отношение на държанието хибридите наподобява са възприели характерности, споделяни от всички наставнически типове: те ловуват като вълци, могат да оцелеят в открити равнини като койоти и не се опасяват от хора като кучета. Тази неповторима композиция от черти е част от това, което прави койвълка толкоз адаптивен и сполучлив. В резултат на това хибридите стават все по-често срещани и заемат от ден на ден територии.

Койвълците обособен тип ли са?

Проучване от 2016 година откри, че генетичният състав на хибридите варира според от района. Средно животните са 60% койоти, 30% вълци и 10% кучета. Тъй като огромна част от техния геном не принадлежи на койотите, някои учени настояват, че койвълците би трябвало да бъдат избрани като обособен тип.



Други учени обаче не са съгласни с това изказване, те настояват, че животните не са нищо повече от подвид или обособена популация от койоти. Всички популации имат свои лични генетични вариации, също така към момента има генен поток сред източните койоти и другите типове кучета, което демонстрира, че те към момента не са прекомерно разнообразни.

Според изследователския професор Роланд Кейс от Държавния университет на Северна Каролина, в източните Съединени щати в действителност живее хибриден канид, който е резултат от забележителна еволюционна история. Тези животни обаче не могат да бъдат наречени обособен тип. Ученият също по този начин отбелязва, че хибридите не би трябвало да се назовават ​​„ койвълци “. Според Кейс най-подходящото име би било " северен койот " или Canis latrans var, най-малко до момента в който не завърши еволюционният преход.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР