COVID и неговите разновидности все още са сред нас и

...
COVID и неговите разновидности все още са сред нас и
Коментари Харесай

ЕС призова за ваксинация след скока на заболеваемостта от COVID

" Коронавирус и неговите разновидности към момента са измежду нас " и от ден на ден циркулират в нашите общности ", съобщи пред Euractiv еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес, като акцентира нуждата от имунизация предвид на едновременното битие на три вируса.

Последните данни демонстрират, че в някои страни от Европейски Съюз се следи наново повишаване на случаите, а Кириакидес означи, че в допълнение предизвикателство е взаимната циркулация на други респираторни болести.

В Хърватия локалните медии оповестиха, че от 12 до 18 декември са регистрирани 68 смъртни случая, свързани с Коронавирус.

В Гърция има прогнози за 80 смъртни случая седмично, в случай че сегашните трендове се запазят, до момента в който в Италия случаите на грип и Коронавирус са достигнали връх през последните две седмици на 2023 година

От Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) споделиха, че възобновяването на SARS-CoV-2, както и на сезонния грип и респираторно-синцитиалния вирус (RSV), не е ненадейно, както и взаимната циркулация на трите вируса.

" Ваксинацията остава основен предпазен механизъм против Коронавирус, изключително за най-уязвимите в нашите общества. Бях подчерталa това в писмото, изпратено до всички министри на опазването на здравето през септември, по отношение на нуждата от имунизация за Коронавирус и сезонен грип. " - означи Кириакидис, наблягайки нуждата от непрекъсната зоркост и подготвеност.

" Нуждаем се от съответно тестване, установяване на последователността, докладване и шерване на данните от Коронавирус. Това е единственият метод да продължим дейно да наблюдаваме разпространяването на циркулиращите вируси и техните разновидности и да се предпазваме взаимно. " - добави тя.

Според ECDC страните оповестяват за комбинация от възходящи и намаляващи трендове в интензивността на SARS-CoV-2, хоспитализациите по COVID-19, признатите в интензивни отделения и смъртните случаи, като тежките последствия са най-вече измежду хората на възраст над 65 години.

Експертите обаче предизвестяват, че по-ясна картина на обстановката евентуално ще има през идващите няколко седмици, след коледната почивка, когато се организират доста събирания.

В някои столици към този момент се обмисля въвеждането на нови ограничаващи ограничения, като да вземем за пример наложителни маски на избрани места.

Испанското министерство на опазването на здравето е влезнало в конфликт с самостоятелните области по отношение на наложителното потребление на маски в здравните центрове. Късно нощес Министерството на здравеопазването наложи маски в здравните центрове в цялата страна.

Според някои оценки въвеждането на ограничаващи ограничения преди изборите за Европейски парламент може да бъде рисковано, защото може да бъде политически употребявано от крайната десница. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР