© Юлия Лазарова Призив за налагане на вето върху новите

...
© Юлия Лазарова Призив за налагане на вето върху новите
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова президента за вето върху бонусите за ВСС

© Юлия Лазарова Призив за налагане на несъгласие върху новите кариерни и финансови бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет, както и за новите финансови бонуси за тях членовете на Инспектората към Висш съдебен съвет, насочи Съюзът на съдиите в България (ССБ) към президента. Обръщението към президента идва в миг, когато президентът стана обект на офанзива от основния прокурор Иван Гешев с способи, които юристите дефинират като незаконни. Преобладаващото мнение е, че това е форма на напън върху президента поради позициите, които заема във връзка с правосъдната власт, а и във връзка с знакови политики на ръководещите. Радев сега е единствената институция, която отвори диалога за един от същностните управнически проблеми в България, а точно правосъдната власт и съответно - нуждата от смяна в конституцията особено във връзка с прокуратурата и основния прокурор. Същевременно, кариерните и финансови бонуси за Висш съдебен съвет и Инспектората са част от политиката на ръководещите да образуват комфортна за тях правосъдна номенклатура въз основата точно с привилегии и извънреден статут.

Законът, който бе дефинитивно признат на второ четене преди седмица на 23 януари, беше мощно подложен на критика от неправителственя бранш и съдийската общественост. Спорните промени, за които се желае несъгласие, не попадаха в първичния законопроект, а бяха вкарани преди второто четене от петима депутати от ръководещите, които постоянно внасят сходни оферти, определяни като лобистки - председателката на комисията Анна Александрова, Красимир Ципов и Иглика Събева от ГЕРБ, и Христиан Митев и актуалният екоминистър Емил Димитров-Ревизоро от " Обединени патриоти ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новият кариерен
бонус за членовете на Висш съдебен съвет се състои от правото им след края на мандата, вместо да се върнат на предходната си служба, която са заемали преди избора им съвета, напряко да бъдат назначени на по-висока служба. Висш съдебен съвет не може да им откаже назначението на по-високата служба, щом те са поискали.

Новият финансов
бонус за членовете на съвета и на инспектората се състои в правото им да получат в края на мандата парично обезщетение в размер на толкоз брутни заплати, колкото прослужени години имат във Висш съдебен съвет, съотвено в ИВСС. В естествения случай това значи по пет брутни заплати в допълнение за членовете на съвета в кря на мандата.

Двете нови екстри за правосъдните кадровици бяха избрани от съдийската общественост и неправителствения бранш като рискови и развращаващи, тъй като всъщност съставляват заобикаляне на конкурсното начало при кадровото израстване в интерес на хора, които явно са политически протежета и от които се чакат конюнктурни решения. Членовете на Висш съдебен съвет получават най-високото заплащане в правосъдната власт, равняващо се на получаваното от ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, се споделя в мнението на ССБ, в същото време те се употребяват и от доста други екстри - спомагателни хонорари и други
бонуси, служебни коли, ведомствени жилища и други

" Създава се усещане за недопустимо политическо почитане на членовете на кадровия орган на правосъдната власт като форма на властова корупция ", се споделя още в мнението на ССБ. В него се припомня, че тази привилегия опонира на конкурсното начало при кариерното израстване на съдиите, прокурорите и следователите. В случая не става дма за възобновяване на служба, както е записана тази алтернатива в закона, а повишение в служба без конкурс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР