© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Първа медийна

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Първа медийна
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов видя заговор в сделката за ЧЕЗ, а Теменужка Петкова вероятно ще остане министър

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Първа медийна поява на Гинка Върбакова, снегът сковава Балканите, а здравната касата удостовери милионните си задължения

И още: Убийство на словашки публицист разтресе Европа; Компанията на Харви Уайнстийн ще разгласи фалит; Китайският президент е на път да си обезпечи оставане на власт и след 2022 година
26 фев 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Новият енергиен министър ще стане прочут в сряда; Българска социалистическа партия пита Борисов поемал ли е задължения по договорката за ЧЕЗ; Здравната каса още пресмята отговорностите си за лекуване на българи в Европа; Приключи зимната олимпиада в Пьонгчанг, Норвегия с най-вече оценки
25 фев 2018
Вечерни вести: По-лесното строителство на лифтове и писти се отсрочва, а " Инерком " купува бизнеса на CEZ тук

И още: България има систематичен проблем с корупцията; Тръмп желае да въоръжи учителите като способ за прекъсване на всеобщите стрелби
22 фев 2018 Вторник беше следващ ден, минал през бурята към договорката за българските активи на CEZ. Извън тази тематика другото общо неспокойствие бяха блокажът от февруарския сняг и идните рекордни минуси на следващия ден вечер.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Борисов видя скрит план против себе си в договорката за ЧЕЗ, а Теменужка Петкова доста евентуално ще остане енергиен министър ГЕРБ по-скоро ще остави енергийния министър Теменужка Петкова. След като министър председателят й изиска оставката предишния петък поради непосредственост до купувача на активите на CEZ в България, към вторник позицията е преобърната. Първо ще се изследва от комисии и служби " Инерком " и тогава ще се реши. По информация на " Капитал " евентуално развръзката ще е оставане на поста на Петкова. През идващите дни министър председателят ще събира информация, в това число от Чехия, за договорката и купувача.
За първи път министър председателят обществено се изрече непосредствено отрицателно за продажбата: тя е " осъществена без нужната бистрота и провокира основателна паника ". По-късно вечерта даже избухна, че някой пробва да повтори февруарската обстановка отпреди пет години, само че този път той няма да си подаде оставката. Поисканата от Борисов оставка на енергийния министър безусловно отпуши политическото говорене против договорката, т.е. не реализира резултата си да избяга от тематиката, даже в противен случай. А " жертвата " на министъра и гласуването на нов единствено може да добави още политически опозиционен звук. И без това, в случай че има терзания, те са в посока от кое място " Инерком " може да откри 320 млн. евро за цената, а не че министър Петкова е осигурила контракта, защото тя няма по какъв начин да е въздействала на чешките мениджъри на CEZ. Сега Борисов взе друга тактика - стартира да подлага на критика договорката, като всички оставали.Повече по тематиката четете в седмичния " Капитал "

Съдът в Германия дефинитивно разреши на градовете да лимитират дизелови коли

Върховният административен съд на Германия, където е най-големият авто пазар в Европа, разреши да бъде забранявано придвижването в центровете на градовете на дизелови коли без най-новия стандарт Euro-6. Това би засегнало над 12 от общо 15 млн. дизелови автомобила в страната. Решението по делото, заведено от екоорганизации, е разследване от абсурда с манипулирането на софтуера за отчитане на нездравословните излъчвания. То е реалност, макар че и държавното управление в Берлин, и сдружението на градовете са срещу възбраната, тъй като тя ще рефлектира върху милиони водачи и ще обърка трафика в градовете, до момента в който публичният превоз не е подготвен да компенсира смяната.

Решението на съдиите в Лайпциг неизбежно ще има резултат върху цените и ориста на милиони коли на най-големия автопазар в Европа, защото производителите ще би трябвало да създадат скъпи усъвършенствания или изцяло да се откажат от цели серии. Възможно е към Източна Европа да има вълна от милиони използвани немски дизелови коли. Акциите на Volkswagen, Daimler и BMW поевтиняха след оповестяване на решението. Банка Barclays предвижда в понеделник, че до 2025 година делът на дизеловите коли в Европа ще намалее до 27% по отношение на 52% през 2015 година

Огромни талази отнесоха плажове в Слънчев бряг и Несебър

Несебър

[Несебър - юг]

Огромни талази са залели южния плаж на Несебър и северния на Слънчев бряг, поглъщайки линиите, оповестиха концесионерите им. Издигнатите в края на предишния сезон защитни насипи са изцяло разрушени след снежната стихия, разразила се в цялата страна през нощта в понеделник против вторник, която е предизвикала големи талази по Черноморието. В Несебър морето е отнесло целия плаж и е наводнило приземните етажи на хотели на първа линия. В Слънчев бряг морето е изяло съвсем половината линия, а тук-там е достигнало до крайбрежната алея. И на двата плажа има вреди по заведения.

И във вторник зимната обстановка продължи да е комплицирана в доста елементи на страната, изключително в Североизточна България, като и през днешния ден учебни заведения останаха затворени. В София втори ден подред паркирането в синята и зелената зона бе гратис заради неспособност за разчистване на паркоместата. Въпреки че преваляванията стопираха в доста елементи на страната денем, вечерта се чака те още веднъж да се усилят, а температурите да паднат още.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Партията на Валери Симеонов се нанесе в емблематичната постройка на Съюз на демократичните сили

Сградата на ул. " Раковски " 134, в която 28 години пребиваваше Съюз на демократичните сили и която бе придобила статус на един тип емблема на демокрацията, към този момент е дом на Националния фронт за избавление на България. Надписът Съюз на демократичните сили бе отстранен от фасадата й, а на негово място е подложен този на партията на Валери Симеонов. Според закона политическите обединения имат право да употребяват такива пространства в два случая - в случай че са парламентарно показани или в случай че са получили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори (или 4% за коалициите). НФСБ покрива условията, а Съюз на демократичните сили - не, откакто Реформаторският блок не съумя да мине 4-те %. Така в края на предходната година държавното управление даде чартърен част от постройката на партията на Валери Симеонов. Въпреки това сините остават в същото здание, само че към този момент ще употребяват чартърен единствено два етажа, като за тях заплаща фондация, чието име от синята партия отхвърлят да назоват.

Фотограф: Юлия Лазарова

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Левицата желае чуване на премиера и акнкетна комисия по абсурда с ЧЕЗ

Българска социалистическа партия упорства пленарното съвещание на Народното събрание в сряда да стартира с чуване на премиера Бойко Борисов за договорката за продажбата на ЧЕЗ. Социалистите ще внесат и искане за анкетна комисия по случая.

Премиерът ще реши дали да се договорят лекарите и здравната каса

Държавните представители в надзорния съвет на здравната каса, както и тези на работодателите, синдикатите и пациентите се двоумят дали да подпишат Национален рамков контракт с лекарите до последния вероятен ден – 28 февруари. Причината е, че в понеделник за следващ път стана ясно, че НЗОК в действителност има 271 млн. лева задължения към европейските здравни каси, като също така в бюджета й за тази година се чакат дефицити от заплащания на повече от заложеното медикаменти и болнични услуги.

В същото време оперативното управление на институцията два месеца договаря с Българския лекарски съюз и реализира съглашение за увеличение на цените за лекуване в болница и за прегледите. Лекарите получиха мандат от сътрудниците си да подпишат контракт. В момента обаче надзорният съвет се колебае, а лекарите се усещат излъгани. Въпросът ще се реши на среща при премиера Бойко Борисов на следващия ден сутринта.

В правната комисия - ветото по закона " Пеевски " за КТБ и седем плана за промени в Наказателния кодекс

Тежка стратегия има парламентарната правна комисия за утрешното си съвещание. Първата точка от дневния ред е ветото на президента върху измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, станал прочут като закона " Пеевски " за КТБ. Отхвърлянето на ветото се смята за предизвестено, доколкото ръководещите поддържаха закона, без да се впускат в разискване, само че тематиката ще продължи да генерира скандал, тъй като законът има всички шансове да стигне и до Конституционния съд.

Последна трета точка в дневния ред е същински връх - седем законопроекта за промени в Наказателния кодекс, измежду които и скандалният план на държавното управление за така наречен корупция в честния бранш, четири плана на Българска социалистическа партия и два на патриотите. Между тях - дълго отлежаващият законопроект на промени в Закона за авторското право.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Jane Walker, или краят на половото неравноправие в уискито


Запознайте се с " Джейн Уокър ". Същото положително 12-годишно уиски с черен етикет на " Диаджео ", само че на прословутия етикет крачи не Джони, а Джейн. Компанията реши да направи жест към дамите, като на 1 март пуска лимитирана като количество до единствено 250 000 бутилки серия от един от най-прочутите марки в света на алкохолните питиета. " Джейн Уокър " ще се предлага единствено на американския пазар, като лондонската компания споделя, че го прави в чест на дамите и показва " още един знак на желанието ни да прогресираме. Е, паралелно с това опитва и да разшири известността си и измежду тази половина от човечеството. Цената за 750 мл бутилка е 34 $, като един $ от всяка продажба ще отива в поддръжка на дела в помощ и отбрана на дамите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Специализираният углавен съд от трети опит даде ход на разпоредителното съвещание по делото за банкрута на КТБ , като одобри, че Цветан Василев е постоянно свикан и в случай че е желал, е можел да се яви. В рамките на разпоредителното съвещание би трябвало да бъде разисквано съществуването на процесуални нарушавания по време на следствието и дали казусът би трябвало да бъде върнат на прокуратурата.

Нискотарифната самолетна компания Ryanair ще лети сред София и Единбург от октомври. Полетите ще са два пъти седмично - в сряда и в неделя. Ryanair лети от София за 11 страни и 25 летища. Наскоро тя причисли към маршрутите си от София йорданския град Акаба.

Близо 41.4 млн. лева ще бъдат вложени в построяването на 6 дневни центъра за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии, както и за ремонта на 68 центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни хора. Средствата по плана ще дойдат по стратегиите " Региони в напредък " и " Развитие на човешките запаси ".

Гръцкият министър на стопанската система Димитри Пападимитриу подаде оставка, откакто неговата брачна половинка, зам.-министър на труда, също се отдръпна след разкрития, че е получила жилищни помощи макар забележителното си персонално благосъстояние. Двамата са споделяли апартамент в първокласен квартал в Атина, за който тя е поискала дотация, която да й помогне да си заплаща наема.

Сметната палата е отказала да завери годишните финансови доклади за 2016 година на Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови. На четири други ведомства пък са заверени с запаси. Причината са грешки в счетоводното отчитане, вследствие на които докладите не дават вярна визия за финансовото им положение и имуществото им.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Агенцията по храните иззе от софийския зоопарк и умъртви над 100 птици, версията - възмездие поради лъвчетата

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е иззела от софийската зоологическа градина над 100 птици от разнообразни типове, в това число предпазени, и два часа по-късно нелегално ги е умъртвила, престъпвайки пълномощията си, както и влезнало в действие определение на съда, съгласно което заповедта за умъртвяване не следва да се извършва. Това споделя " Медиапул " в собствен репортаж по тематиката. Животните са били настанени в столичния зоопарк в петък, откакто са арестувани на границата във Видин поради нередовни документи. Официалната версия за евтаназията е опасност за зараза от птичи грип. Проби за такава обаче не са взимани. " Операцията " е ръководена персонално от началника на отдел " Защита на животните " в организацията доктор Емил Славев. Според неофициална информация тя е възмездие за съдействието от зоопарка за заминаването на лъвчетата Масуд и Терез за Холандия.
След абсурда земеделският министър е разпоредил инспекция по случая.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР