© Юлия Лазарова И Прозрачност без граници с критики към

...
© Юлия Лазарова И Прозрачност без граници с критики към
Коментари Харесай

Позиция: Антикорупционният закон на кабинета създава шайка от платени доносници

© Юлия Лазарова

И " Прозрачност без граници " с рецензии към закона
Също в четвъртък сериозна позиция разгласява и Асоциация " Прозрачност без граници ", само че тя е съсредоточена по-скоро върху съответни позволения на законопроекта, а не върху концептуални проблеми. Специално се акцентира, че не е успешно предлагането съставът на новата антикорупционна комисия да бъде избиран единствено от Народното събрание и то посредством нормално болшинство. Препоръчва се да се даде опция за присъединяване в този развой на всички управляващи. Критикува се като прекалено дълъг мандатът от шест години на комисията и се вършат и други възражения по метода на нейното конституиране. Също както и във всички други мнения се прави рекомендация уредбата на конфискацията на нелегално имущество да си остане в обособен закон. Още по тематиката
Антикорупционната тематика ще е политическата сцена на сезона

Експертите нападат концепции, а партии и водачи водят война за територии
30 авг 2017
Адвокатурата подлага на критика унищожително антикорупционния закон на ГЕРБ

Проектът е противоконституционен по идея и основава орган с безконтролна и безотговорна власт
28 авг 2017
Президентът Румен Радев въпреки всичко не се е отказал от контрола върху организация " Антикорупция "

Българска социалистическа партия незабавно разгласява собствен план на закон, в който предложенията са в унисон с концепциите на президента
14 авг 2017
Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев ще оглави новата свръхкомисия " Антикорупция "

Съставът на новия орган е извънредно значим поради големите пълномощия, които му се дават
1 авг 2017 Проектът за антикорупционен закон на държавното управление основава тайфа от платени доносници, които да оправдават принуда против срещу висши държавни чиновници, натоварени с значими за обществото решения. Тази оценка се прави в мнението на Програма Достъп до информация (ПДИ) по плана за Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, направен от Министерството на правораздаването. Конкретните текстове са записани в чл.87, ал.4 -6 – въвеждането на опция за потребление на така наречен доброволни сътрудници от новата свръховластена антикорупционна комисия, чието основаване се предлага в плана. При това се планува, че редът за потреблението на доброволни сътрудници ще се урежда с директива на комисията, като те ще имат цялостна анонимност, в това число и в наказателното произвеждане. Данни за тях ще " могат да се дават на съда и прокуратурата единствено след документално единодушие на лицата по отношение на съответно наказателно произвеждане и при съблюдаване наредбите на Закона за отбрана на класифицираната информация ".

" Въвеждането на механизъм за подаването на доноси и основаването на непрекъснати доносници е безспорен анахронизъм и е в тежко несъгласие с Конституцията и Конвенцията [по правата на човека], както и със самите основи на правовата страна и върховенството на закона ", написа в мнението на ПДИ. Това е напълно друго от основаването на механизъм за подаване на сигнали, са споделя още там. " Друго нещо е основаването на тайфа от платени доносници, които да служат непрестанно за " пощенска кутия ", която да оправдава репресивни акции против висши чиновници, които вземат значими за обществото решения. Подобна система, при съществуващата просвета в някои институции, останала от предишното, може да трансформира битката с корупцията в битка срешу честността, за сметка на публичния интерес ", е коментарът на специалистите.

В предходния антикорупционен законопроект на Меглена Кунева имаше нещо сходно – там бе планувана опция да се заплаща премия на публицисти, когато по техни изявления е формирано произвеждане по лишаване на имущество и то завърши сполучливо. Тази концепция бе подложена на унищожителна рецензия и пропадна дружно с целия план, само че в новите оферти тя се е възродила в може би още по-уродлива форма.

Отново унищожителна рецензия за базисни и всеобхватни недостатъци на плана

Становището на ПДИ, адресирано до правосъдния министър, е следващото от последните дни, в което се съдържа унищожителна рецензия против проектозакона на държавното управление, в това число и във връзка с неговата идея, несъгласие с Конституцията и интернационалното право. В текста е изработен опит да се бележит и някои усъвършенствания на в този момент настоящия режим и някои позитивни съпоставения по отношение на провалените законопроекти на Меглена Кунева от предходния парламент, само че това е явно от предпочитание да се показва конструктивност. Посочените недостатъци са базисни и всеобхватни, те са свързани и с методологията, с безобразната правна техника, особено се подчертава върху практическата липса на претекстове до каква степен изобщо е нужен подобен закон.

" В плана има няколко съществени проблеми: 1/ обсег на закона; 2/ съществени понятия; 3/ правна техника; 4/ разделяне сред предварителна защита и репресия; 5/ включването на конфискацията в уредбата; 6/ уредбата на публичността на декларациите, които се подават; 7/ отбрана на съществени права ", написа още във въведението на текста. Така изброени, те на практика значат, че законопроектът е неприспособим за разискване, въпреки че този извод не е непосредствено изработен.

" Липсва аргументация за какво е нужен един общ закон, който да обгръща всички действия по противодействието на корупцията ", написа там. В развитите демократични страни подобен по предписание няма, тъй като битката против корупцията е резултат от голям брой законови и подзаконови актове, прилагани от разнообразни държавни органи. Едни от тях са в областта на предварителната защита, а други – на репресията и тези две сфери не трябва да бъдат смесвани. До момента проблемите в битката с корупцията са в няколко съществени насоки и тяхното решение по нормативен път може да се търси с прецизни разпореждания в настоящите закони, а не с нов закон.

" Проблемът, обозначен като " фрагментирано законодателство " не е съответно разпознат, доколкото доста европейски страни, които организират ефикасна предварителна защита на корупцията, имат същото законодателство ". Изброени са единствено пет закона, без ясна връзка посред им, а са пропуснати редица други, които имат директна връзка с корупцията, като да вземем за пример законите за администрацията, за държавния чиновник, за публичните поръчки, за достъп до социална информация, Административнопроцесуалния кодекс и други В този смисъл, новият план няма да преодолее " фрагментираното законодателство ", написа в мнението. Нещо повече, цялата административна бъркотия към основаването на един орган, преназначаването и назначението на чиновници, основаването на нови уеб сайтове и на нови осведомителни артикули, подзаконови актове и разучаването ми, ще загуби време и ще сътвори неизбежни на практика проблеми.

Липсва ясно разграничаване сред предварителната защита на корупцията и репресията. Същевременно няма причина материята по конфискацията на имущество при закононарушения като поръчкови убийства, грабежи, сводничество и други да се третира като противопоставяне на корупцията. Такова размиване може да докара само до неефективност в битката както с корупцията, по този начин и с престъпността, също така то свидетелства за недоумение на главните детайли и характерности на корупцията и ефикасните ограничения против нея.

Липса на предварителна защита и усилване на репресията

Законопроектът основава усещане за липса на предварителна защита и за усилване на репресията, в това число и посредством неразбираеми понятия като да вземем за пример що е то " прояви на корупция ". Установяването на такива " прояви " ще води до принуда – скрито следене, инспекции и друга интервенция в персоналната сфера. Преследването на корупцията във всички демократични страни с обичаи се реализира посредством полицията и съда. Всякакви опити за основаването на паралелни структури слагат под риск самите основи на демократичното общество и правилото за върховенството на закона.

Накрая на мнението се вършат и рекомендации, систематизирани в девет точки, чийто главен смисъл е да се стартира законодателният развой отначало по класическа скица - от цялостна аргументация на нуждата от нов закон, в това число и посредством разглеждане на различната опция за промени в настоящите закони; да се сътвори явен ангажимент и отговорности на всички държавни органи за използване на предварителната защита, а репресивните ограничения да бъдат оставени на полицията, съда и прокуратурата, " чието реформиране е предмет на промени в други закони " ; да отпадне уредбата на конфискацията от този закон; ясни дефиниции на главните понятия; да се сътвори народен указател на всички заявления за имущество и ползи, като при държавните чиновници обществена да бъде единствено частта за ползите и други Съвсем на финала се предлага да се продължи публичното разискване на закона.

Позицията на ПДИ бе предшествана от също извънредно сериозните мнения на Висшия адвокатски съвет и Български институт за правни начинания, като и трите организации са в Съвета за правосъдна промяна към Министерството на правораздаването.Сотир Цацаров е " изрично срещу " новият орган да има механически средства за подслушване

Главният прокурор Сотир Цацаров насочи поредици от забележки към плана на Българска социалистическа партия на среща с водача на партията Корнелия Нинова по нейна покана. Той посочи, че не дава политически оценки, а рекомендациите му са професионални. Когато обобщаваше предложенията на социалистическата партия за нова специфична организация за битка с корупцията сподели, че всъщност това ще е " конструкция непосредствено подчинена на президента ".
В бележките си беше извънредно съответен, а за някои неща напряко " изрично срещу " - като да вземем за пример неуточнената опция организацията да има механически начини за подслушване. " Специалните разследващи средства би трябвало да бъдат прилагани единствено от един център, тъй като това е опция за надзор ", сподели Цацаров като позволи, че организацията въпреки всичко може да желае да бъдат прилагани СРС.
Главният прокурор изиска още да се ограничи кръгът на лицата, които могат да са обект на следствие (БСП предлага 44 категории), тъй като измежду тях има и такива с имунитет, които се ревизират от следователи. Цацаров държи и да се прецезират всъщност - " за какво да вземем за пример там са членовете на Управителния съвет на спортния тотализатор, а не членовете на КЕВР, да вземем за пример ". Поиска и синхронизиране на проверяващите пълномощия с Наказателно-процесуален кодекс, както и уточняване на терминологията. " Какво значи " оперативно внедряване ". Това звучи на границата на нарушение на правата на жителите ", попита основният прокурор. Сред рекомендациите му са и по-ясен механизъм за номиниране и назначение на ръководителя на организацията, процедура на надзор на работата й и други
Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, което президентът свика по тематиката за 9 октомври ще е форма на разговор, в която ще може да се даде рационалното решение по какъв начин да се противодейства на корупцията, планува Цацаров. Според него елементарното опълчване на плановете на опозицията и на ръководещите, към който също имал забележки, нямало да даде резултат. " Предпочитам да виждам с оптимизъм - разгадавам на това, че би следвало да има разсъдък и да се откри златното сечение на двата законопроекта ", сподели той.
В петък Корнелия Нинова ще беседва и с президента Румен Радев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР