© Йово Николов Утре изтича последният срок за изпращане на

...
© Йово Николов Утре изтича последният срок за изпращане на
Коментари Харесай

Утре изтича срокът за становища по общия устройствен план на Царево

© Йово Николов Утре изтича последният период за изпращане на мнения по плана за изменение на общия организационен проект на Царево. Планът планува нови 835 дка за застрояване в парк " Странджа ", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.

За това сигнализират от самодейността " Зелени Закони " на организацията с нестопанска цел " Сдружение за проучвателен практики ". Към мнението им могат да се причисли всеки, който не е склонен с бъдещото застрояване на Южното Черноморие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към момента публичното разискване е оповестено за 13 април, (на процедура и при обсъжането може да бъде показано становище), само че е изцяло допустимо да бъде отсрочено. От " Зелени Закони " упорстват да се преработи препоръчаният план за изменение на общият организационен проект на Община Царево, дружно с Доклада за екологична оценка (ДЕО) и Доклада за оценката за съгласуемост с " Натура 2000 ".

Основните проблеми съгласно разбора на " Зелени закони " са урбанизацията, която ще надвиши 3 пъти потенциала на плажовете, разминаванията в данните за площите на пясъчните плажове, увеличението на застрояването на Синеморец с 54%, позволено строителство върху дюни и сменени някогашни държавни гори и така нататък

Позицията против застрояването

" Бъдещето развиване на урбанизираните територии в плана не е съобразено с потенциала на дейната плажна повърхност, както изискват нормативите ", се споделя в мнението, с главен създател Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Предложената урбанизация за над 140 хиляди души надвишава повече от три пъти потенциала на плажовете. Едновременно с това не се отчилало и каузи на необитаемите жилища все още - 62%.

От организацията намират разминавания в данните и в планирането. " Недопустима е грешката при данните за потенциала на плажовете - през 2008 година в Договор за създаване на Европейската общност той е оценен на 43 хиляди души за 344 декара дейна плажна повърхност, а в планът от 2019 година - на 75 хиляди души за 602 декара дейна плажна повърхност ", написа в мнението на " Зелени закони ".

По детайлно от бележките по мнението излиза наяве, че в землището на Резово е дублиран един плаж и това усилва плажната територия с една трета. В Ахтопол за плаж Ахтопол Север е посочено съвсем двойно по-големи размери. От плаж " Лозенец Кумкашла " не са извадени дюните и по този начин плажът е посочен с 59 хиляди кв. м. по-голям. В землището на Синеморец са посочени погрешно дейната повърхност и тази на дюните на плаж " Устието на река Велека " и на плаж " Липите ".

Сметките демонстрират, че при отстраняването на тези неточности, площта на дейната плажна линия ще намалее от 602 на 459 хиляди кв. м.

Терени от дюни

" Отново дюните не са взети под внимание, като съгласно Закона за устройстви на черноморското крайбрежие върху дюни не може да се строи. В този смисъл планът би трябвало да изключи от застрояване парцели, заети от разнообразни типове дюни, без значение дали са отразени или не от Агенцията по кадастър и без значение дали са благосъстоятелност на Министерство на защитата, общината или частни лица. Задължение на проектантите е да открият тези парцели и да ги картират като дюни - да вземем за пример, дюните край плаж Нестинарка благосъстоятелност на военното министерство, дюните при плаж Ахтопол-север и край плажа Корал ", пишат от Зелени закони.

От организацията упорстват и да не се планува застрояване на парцелите, които са били предмет на заменки с държавни гори в Лозенец и край предпазена зона Караагач.

И още разминавания

От Зелени закони показват още несъответсвия. Проектът не е показал от кой източник ше дойдат спомагателни чисти питейни води за новите 100 хиляди кревати.

Странни несъответствия има по отношение на земеделските площи. Проектът показва като мярка " Стимулиране за развиването на лозарството и винарството в Царево, Лозенец, Бродилово и Велика " и в това време планува понижаване на площта на лозята от 235 на 216 ха.
Проектът показва като мярка увеличение площта на трайните и южни насаждения, а в това време възнамерява понижаване на тяхната повърхност от 138 на 116 ха. Посочена е и потребността от предпочитано развиване на пасищно отглеждане на животни, само че в това време възнамерява понижаване площта на ливади, пасища и мери със 700 декара.

Планира се " Изграждане на лодкостоянки в селата: Лозенец и Синеморец ", а площта на пристанищата се понижава от 2,75 ха на 2,63 ха. " Проектът възнамерява единствено отчасти уголемение на пътя Царево - Резово в региона на км.3+000 до км.13+695 и в частта от Ахтопол до Синеморец, а не по цялата му дължина до Резово, макар посочените цели за развиването на транспортната инфраструктура площта на всички типове пътища - държавни, общински, горски понижава с 10% и макар планувания Граничен контролно-пропусквателен пункт ", пишат още от организацията.

Един " щадящ " проект

От години Община Царево (на територията на общината има 13 обитаеми места, от които 2 града: гр. Царево и гр. Ахтопол, и 11 села - с. Бродилово, с. Българи, с. Варвара, с. Велика, с. Изгрев, с. Кондолово, с. Кости, с. Лозенец, с. Резово, с. Синеморец и с. Фазаново) остана без настоящ Общ устройствен план, откакто предходният вид от 2008 година беше направен от арх.Калин Тихолов, станал прочут около абсурда " Дюнигейт ". Той предвиждаше масирано застрояване в територията на Странджа, провокира редица митинги и кавги и през 2015 година беше оповестена социална поръчка за изработването на нов проект, извоювана от " Форум Александрови ".

Настоящият става общо притежание през 2018 година, както и Докладът му за оценка за съгласуемост с задачите на " Натура 2000 ", по който бяха изпратени редица мнения. Процесът обаче е на път да се завърши едвам в този момент. На фона на предходния проект на арх. Тихолов, този планува по-малко застрояване, а към този момент някогашният министърът на околната среда Нено Димов го окачестви като доста по-щадящ. Натискът обаче още веднъж ще бъде върху най-чувствителната - първа линия, като в Синеморец, Варвара и Резово се възнамерява разширение на строителството, като тук-там този развой към този момент е почнал.

Междувременно не беше финализирано правенето на проекта за ръководство на естествен парк " Странджа ", като съгласно представители на Българска фондация " Биоразнообразие ", работеща от години по плана, задачата на община Царево е била първо да бъде признат общият организационен проект на Царево и след това към него да се напасне проектът за ръководство на парка, а не противоположното.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР