© Велко Ангелов Проектът на Закон за мерките по време

...
© Велко Ангелов Проектът на Закон за мерките по време
Коментари Харесай

Законът за извънредното положение е внесен в парламента

© Велко Ангелов Проектът на Закон за ограниченията по време на изключителното състояние, което беше оповестено с решение на Народното събрание от 13 март, към този момент факт и е импортиран в Народното събрание. Той обобщава множеството ограничения и ограничавания, които бяха наложени със заповед на другите министри, само че включва и нови неща, някои от които изненадващи.

Накратко - рестриктивните мерки за работа на комерсиалните обекти остават в настоящия тип, регламентират се оповестените санкции за наруашаване на карантината, вкарват се възможнисти за отдалечена работа на администрацията. Дава се опция за диркетно разпределение на европейски средства, а на работодателя - да задължи служителя да употребява годишния отпуск и други

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Остани си вкъщи в България
В плана са регламентирани като законови текстове всички противоепидемични забрани за работа на нощните заведения, питейни заведения, кафенета, културни институции, както и затварянето на детските градини, учебните заведения и университетите. След третата смяна на изискванията кои търговски обекти могат да работят, текстовете са залегнали в проектозакона с ангажимента, че могат да бъдат променяни по предложение на спешния щаб.
В плана е залегнала възбраната на плановите интервенции, свижданията в лечебни заведения и затвори, женските и детските съвещания.
Текстът категорично не разрешава командировките и образованията в страната и чужбина.
Така позволените пътувания в чужбина остават единствено частните пътувания. За тях посредством проектозакона се вкарва втора наложителна застраховка. До момента в застраховането има единствено една наложителна застраховка и тя е " Гражданска отговорност " за водачите на коли. В плана е планувано всеки пътуващ в чужбина българин да не може да напусне страната без наложителна здравна застраховка. До момента тази застраховка се назовава помощ при пътешестване и като цяло предлага лекуване при незабавни случаи в локалните лечебни заведения, помощ при превоз от съответната страна и други През предходната година по нея са подписани полици за 39.4 млн. лева, като цената в множеството случаи са движи сред 10-20 лева за пътешестване в Европейски Съюз за няколко дни. Обхватът на помощта и лечебните заведения зависи от локалните сътрудници на застрахователя, като в незабавните положения се включват разнообразни болести. До момента тези застраховки не са нараснали цените си, само че съгласно застрахователи тази възможност съществува по няколко аргументи. Първата е, че заразяването и възможното лекуване от ковид в друга страна-членка досега не е попадало като незабавно положение и застрахователите не са го включвали в полиците си. Освен това съществува действителната заплаха голям брой лечебни заведения да бъдат затворени за лекуване на други болести поради ковид. Много европейски страни затвориха с изключителни ограничения границите си за непознати жители и на процедура застраховка не може да бъде подписана.

Раздаването на европари

До прекратяването на изключителното състояние ръководещите органи на средствата от Европейски Съюз ще имат право едностранно да променят контракти за безплатна финансова помощ - както да понижават, по този начин и да усилват размера на контрактуваните средства.

Също по този начин пари ще може да се отпускат при опростени правила, в това число без издание на покана за набиране на оферти. Това на процедура значи, че европейски средства ще могат да се дават без подготвени планове и без състезания. Идеята е по този метод да бъдат употребявани позволените от Европейски Съюз над 1.3 милиарда евро от бюджета на оперативните стратегии за за България в интервала 2014-2020 година

Съкращават се и периодите за оценка при оповестяване на процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ. Ще се позволява и взимане на неприсъствено решение по всички въпроси от компетентността на Комитета за наблюдаване по съответната оперативна стратегия.

Най-ключовата смяна обаче е обвързвана с това, че по стимулирано предложение на Ръководителя на съответния Управляващ орган на дадена стратегия безплатни средства ще се дават непосредствено на претендент , утвърден от комитета за наблюдаване на програмата и то посредством приемане неприсъствено решение. Последното се стимулира с обезпечаването на животът или здравето на жителите, отбрана на значими държавни или публични ползи, както и с защитата и сигурността. Вероятно задачата е да могат да се дават непосредствено средства на лечебни заведения за закупуване на здравна инсталация и защитни средства, както и за подсигуряване на органите на реда. Но неналичието на рамки и повече конкретика основава благоприятни условия за злоупотреби при определянето на " верните " претенденти.

Ако предприятието не работи, служащият излиза в заплатен годишен отпуск

Чрез законопроекта за ограниченията по време на изключителното състояние се вършат и промени в Кодекса на труда. Работодателят има право при изключително състояние да разпорежда надомна работа и работа от разстояние и може да разпорежда на служащия или служителя такава работа без негово единодушие. Работодателят може да прекрати със заповед работата на предприятието, на част от него, или на обособени служащи и чиновници за целия интервал на изключителното състояние или за част от него. Ако го направи за целия интервал, той не би трябвало да позволява служащите до предприятието. В законопроекта е записано и, че, в случай че работодателят е прекратил активността на предприятието или на обособени чиновници, то те би трябвало да излязат в годишен заплатен отпуск даже без тяхно единодушие. Ако служащият е употребил годишния си отпуск, би трябвало да излезе в неплатен.

За времето на прекратяване на работа на предприятието служащият има право на обезщетение в размер на 50 на 100 от брутното му заплащане, само че не по-малко от 75 на 100 от минималната работна заплата.

Пенсиите на лицата, които имат добит застрахователен стаж след 31 декември 2018 година, само че нямат подадено заявление от 1 януари 2020 година до 13 март 2020 година се преизчисляват служебно, считано от първи април, планува законопроектът.

Съдебна система и санкции, свързани с епидемията

В закона се предлага прекъсване на всички процесуални периоди по правосъдни и арбитражни каузи, административни и изпълнителни производства до края на изключителното състояние. Единствените периоди, които ще продължат да текат, са тези по наказателните каузи.

Прекратяват се всички процедури за обществена обмен и въвод във притежание, като след края на изключителното състояние те ще стартират още веднъж. Спират всички запори на банкови сметки и хонорари на физически лица, както и изършването на описи на имущество.

Предложения в тази посока бяха направени по-рано денем и от Българска социалистическа партия.

В преходните и заключителни разпореждания се планува и смяна на Наказателния кодекс. Управляващите основават специфичен текст, който ще санкционира лекарите и медицинските чиновници с пробация или санкция от 1000 до 3000 лева, в случай че по време на пандемия или зараза не се притекат на помощ.

По искане на основния прокурор Иван Гешев се трансформира и архаичният текст за подаване на подправен сигнал за " помощ, акцидент или паника ". По този текст най-често се преследваха създателите на подправените сигнали до телефон 112.

Сега ръководещите оферират смяна, съгласно която всеки, който " популяризира погрешна информация за разпространяването на заразителна болест " ще се санкционира с отнемане от независимост до три години и с санкция от хиляда до 10 хиляди лв..

Подобна дефиниция обаче може да сътвори забавни прецеденти. Самият началник на спешния щаб проф. Венцислав Мутафчийски единствено преди няколко седмици твърдеше, че коронавирусът е безопасен спрямо естествения грип. Под ударите на закона могат да попаднат деятелите на антиваксър придвижванията или представителите на Светия синод, които настояват, че вирусът няма по какъв начин да се съобщи в храма или при взмене на причестяване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР