© Велко Ангелов Близо година и половина след като подаде

...
© Велко Ангелов Близо година и половина след като подаде
Коментари Харесай

Защо Борисов поиска оставката на социалния министър

© Велко Ангелов Близо година и половина откакто подаде оставка като министър на труда и обществената политика поради невъзможността да овладее обстановката към митинга на майките на деца с увреждания, само че тя не беше призната, в този момент Бисер Петков напуща поста си по искане на премиера.

В късния следобяд в петък от държавната осведомителна работа оповестиха, че той е подал оставката си като министър, а министър председателят я е приел. В късото известие се споделя още, че " кадровото решение на премиера е въз основа на насъбрани във времето учредения ". " Министър-председателят Борисов смята, че темповете, с които Министерството на труда и обществената политика работи, не дават отговор на обществено-политическите упования. ", се споделя още в известието на държавната осведомителна работа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо си потегли министърът

Други претекстове за отстраняването на обществения министър не бяха посочени. За рокадата не знаеха и съдружните сътрудници от " Обединените патриоти ". Оставката на Бисер Петков пристигна часове преди по английската телевизия BBC да бъде излъчен документален филм за домовете за деца с увреждания, който се базира върху сериозен отчет на организацията " Интернационал за правата на хората с увреждания " и точно това беше едно от догатките за аргументите за оставката на обществения министър. Още повече, че малко преди да напусне поста си от общественото министерство разпространиха позиция, в която се споделя, че " изнесените обстоятелства в отчета на организацията са тревожни и ще бъдат тествани от контролните органи, само че Министреството на труда и обществената политика не приема от единични случаи да се вършат генерализирани заключения и изводи за процеса на деинституционализация на грижите за деца в България ". Според източници от държавното управление обаче този отчет и филмът на BBC нямат общо с решението да бъде заменен Бисер Петков.

Още догатки

Пред " Капитал " ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов от Движение за права и свободи сподели, че в четвъртък се е виждал с към този момент някогашният министър Петков и е нямало индикации, че се готви да подава оставка. Адемов допусна, че повода за отдръпването на министъра е " опит да се отпуши общественото напрежение ", което се натрупа през последните седмици. То е обвързвано с опита на ръководещите да прокарат предлагането първият ден от болничния да се поема от работещия, което опълчи служащи и работодатели, а сидиката " Подкрепа " провежда митинг. Напрежение породиха и мненията, че сумите от така наречен втори пенсии от наложителните частни пенсионни фондове могат да се окажат незадоволителни и хората, които се пенсионират да вземат по-малка пенсия в сравнение с, в случай че се обезпечават единствено в Национален осигурителен институт. Недоволство има и измежду обществените служащи поради ниското възнаграждение, които заплашват с митинги, в случай че не бъдат увеличени заплатите им.

Според източници от ГЕРБ аргументите за оставката на Бисер Петков са сложни и са свързани с неодобрение от страна на Борисов от работата му. Според тях министър председателят считал, че Петков " не защитавал позициите си " и " работил мудно ", макар че той беше един от дребното специалисти в третия кабинет на Борисов. Подобни причини от ГЕРБ акцентираха и предходния път, когато Петков подаде оставка поради митинга на майките на деца с увреждания и настояването им за бързо приемане на законодателството за хората с увреждания.

Най-вероятно сегашният зам.-министър на образованието Деница Сачева ще заеме овакантения пост на министър на труда и обществената политика, настояват източници от държавното управление. Нейното име се спрягаше за поста и когато през юни предходната година Бисер Петков подаде оставка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР