© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА След някой и друг ден народът не

...
© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА След някой и друг ден народът не
Коментари Харесай

Мнения Daily - Фрийк шоуто отдавна е част от властта

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА След някой и различен ден народът не на смешка ще гласоподава за същите герои пред урните.
Още по тематиката
Мнения Daily - Мюсюлманите не са " автомати на Корана "

И още: Става дума за нещо друго от " фашизъм " ; В публичен интерес е да се знае с кого спи президентът; В България се живее по-добре? Не и с помощта на властта
11 дек 2017
Мнения Daily: Лесните решения в опазването на здравето не дават резултат

И още: След взривоопасното изявление на Бойко Рашков – тишина
10 дек 2017 Невежеството е мощ

Фрийк шоуто от дълго време е част от властта

От коментар на Диляна Димитрова за ploshtadslaveikov.com.

Пълна победа удържа чалгата на дребния екран: следим най-ярката звезда в родната телевизионна вселена – българина, съумял в живота, без да чете. И той освен не крие този факт, а твърди, че се гордее.

В еднакъв ден страната ни се мята сред малкия екран и една по-стара медия, книгата. От една страна, имаме този успех в " Биг брат ", от друга - стартира Коледният панаир на книгата. Очакваме хиляди българи да посетят тази седмица ревюто, с цел да отлетят измежду хилядите нови светове, основани с думи. Толкова доста думи в кораба-майка НДК, които няма да бъдат прочетени от тези, показали своя естетически блян в риалити шоуто!

Едните откриват героя на новото време в малкия екран, другите го търсят в книгите. Първите не пестят пари за sms-и, с цел да гласоподават за нечетящия, вторите събират левчета, с цел да избягат от тази действителност посредством книгите.

А основателите на тези два свята са все хора на словото. Такива са и тези, които конструират подправената действителност " Биг брат " и оферират на феновете да се посмеят над уродливото. И по този начин, подсмихвайки се през днешния ден, след някой и различен ден народът не на смешка ще гласоподава за същите тези герои пред урните.

Затова не се чудете от кое място пристигнаха тези хора в Народното събрание, не питайте за какво културата е последна грижа на страната. Фрийк шоуто от дълго време е част от властта. Днес в България нито науката е слънце, нито триумфът има общо с книгата. Казаха ви го от тв приемника.

----------- В битката против антисемитизма Германия има особени отговорности.
Антисемитизъм

Германия няма да се пазари за полезностите си

От коментар на Инес Пол за " Дойче веле "

Фотограф: TASNIM NEWS AGENCY
В Германия правото на проява е под особена протекция. И може да бъде ограничавано само в изключителни условия. В този смисъл нашата народна власт неведнъж е принудена да преглъща обстоятелството, че по улиците на страната се скандират и лозунги, които в сърцевината си са антидемократични. Например скудоумното " Чужденците вън! ".

По време на нацистката тирания нашата страна мъчително изпита на гърба си какво се случва, когато страната запушва устата на своите критици и може току-тъй да не разрешава уличните митинги. Ето за какво от единствено себе си се схваща, че критиците на държавното управление на Меркел могат да показват, а палестинците в Германия да се съберат пред посолството на Съединени американски щати и да дадат воля на гнева си против заплануваното пренасяне на американското посолство в Ерусалим.

Но нашата история не ни задължава да позволяваме безусловно всичко. Напротив. Германия носи отговорността за избиването на най-малко 6 милиона евреи. И без значение от това, че холокостът към този момент е надалеч обратно в предишното, в битката против антисемитизма Германия вечно е длъжна да поема особени отговорности. Страната на причинителите няма право да извръща взор. Където и да било, а изключително пък на своя територия.

Тъкмо заради това в Германия изгарянето на флагове с Давидовата звезда при никакви условия не трябва да се търпи. И хората, които са потърсили тук протекция, които желаят Германия да стане тяхна нова татковина, са длъжни да се преценяват с този факт. Нашата общественост се гради върху полезности, по които няма място за пазарлък.

В други общества изгарянето на знамена за да бъде поругано достолепието на съперника може и да е нещо всекидневно. Германската конституция обаче живее от духа на уважението към другия и закрилата на малцинствата. Дори когато не се преследва от наказателното право, изгарянето на турски, съветски, американски или пък саудитски флагове е недопустимо. Независимо какъв брой остро се подлагат на критика държавните управления на обособените страни.

Мирното общуване в страна като Германия, която приема нови заселници, може да бъде подсигурено и в бъдеще само в случай че постоянно помним поуките от нашата характерна история. А тези, които не се усещат виновни за това завещание, просто нямат бъдеще тук. По въпроса няма място за пазарлъци.

---------- Бъдещето на Европа е нов либерално-консервативен синтез.
Евро(дез)интеграция

Европейски Съюз е изправен пред все по-турбулентна глобализация

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Фотограф: YVES HERMAN
Еволюцията на националния популизъм от отбранителна националистическа еднаквост към опити за формулировка на по-цялостен европейски план провокират смяна в позициите и интерпретацията на демократичната формулировка за обединена Европа. Промяната на съотношението сред двете парадигми за бъдещето на Европа ще бъде - коства ми се - по-бавно, по-колебливо и ще докара в последна сметка до баланс или до нов либерално-консервативен синтез.

От какво не могат да правят отстъпка либералите? На първо място, от процеса на финансово-икономическа федерализация. За да бъде еврото сполучлив план, то би трябвало да излезе от сферата на сделки от вида parole d`honeur като 3 процентовото ограничаване на Пакта за непоклатимост и да бъде конституирано като парична единица, съчетана с обща - до известна степен най-малко - бюджетна политика на Европейски Съюз.

Второ, демократичните кръгове в европейските общества и в Брюксел не могат да правят отстъпка - най-малко не без да заплати Европейски Съюз висока цена - от свободното придвижване на хора вътре в съюза. Това, несъмнено, значи и свободно придвижване на европейски жители и получили леговище мюсюлмани или придошли от зоните на максимален миграционен напън върху Европа - Близкия изток и Африка. Това няма да бъде проблем, до момента в който Централна и Източна Европа остават непривлекателна зона за имиграция по стопански, обществени и културни аргументи, само че след идното равнене на равнищата - изключително сред Централна и Южна Европа - казусът ще се появи, колкото и нереален да наподобява той през днешния ден.

Трето, либералите ще отстояват до край мултикултурната структура на европейските общества и на европейското обединяване - всеки компромис с това статукво би ги делегитимирал по-бързо, в сравнение с всяко друго финансово или политическо оттегляне в интерес на консервативната опция. Възраждането - от консервативна позиция - на визията за християнството като културна основа на Европа ще породи мощно ценностно и идеологическо съревнование на терена на гражданското общество - взаимни отстъпки със секуларизма на обществените институции няма да се вършат просто тъй като никой не оспорва техния всемирски темперамент.

Набиращите мощ консервативни трендове също ще образуват позиции, от които не могат да отстъпват в съперничеството с демократичното статукво. Християнските основи на обединена Европа са първият образец за сходна решителност. Повтарям - не възобновление на клерикализъм, а на ценностна система и възприятие за общественост, възпроизвеждани посредством обучение и обществен спор, отразяващ се в институционалните решения.

Твърда паневропейска антиимиграционна политика е втората позиция, от която консерваторите няма да правят отстъпка. Общото бранене на европейските граници по образеца на всяка нация, застрашена от мигрантска приливна вълна, ще стимулира консервативното придвижване да подтиква развиването на една ефикасна паневропейска защита, която става все по-необходима и от позиция на вътрешните провокации на тероризма, както и от изменящата се геометрия на трансатлантическото партньорство в областта на сигурността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР