© Цветелина Белутова Поръчка за 40 нови вагона е обявила

...
© Цветелина Белутова Поръчка за 40 нови вагона е обявила
Коментари Харесай

БДЖ поръчва нови локомотиви и вагони за около 125 млн. лв.

© Цветелина Белутова Поръчка за 40 нови вагона е оповестила държавната компания " БДЖ - Пътнически транспорти ". Прогнозната стойност е 76.7 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът на доставка - две години след подписването на контракт с определения реализатор.

Скоро се чака и търг за 10 локомотива, като локомотивния парк - и по-скоро неговия дефицит и неприятното му положение сега са един от най-големите проблеми на компанията. Средната цена на един нов локомотив е към 5 млн. лв., обясниха от БДЖ, което значи, че общо с вагоните инвестицията за нов преносим състав ще стане към 125 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За пасажерите

Поръчката за пътнически вагони планува 22 от въпросните 40 да са второкласни, като 8 от тях ще бъдат налични и за хора с понижена пъргавина. Първокласните ще бъдат 10, а останалите 8 ще са вагон-бистра. Новите пътнически вагони на БДЖ ще са без купета - т.е. от салонен вид, с маси, контакти и wi-fi. Вагон-ресторантите обаче ще имат и купейна част. Любопитно е условието към външната багра на вагоните - тя би трябвало да е такава, че да разрешава лесното разчистване на графити.

Кандидатите за тази поръчка би трябвало да имат доходи от най-малко 60 млн. лева общо за предходните три години, като от тях 40 млн. лева да са от аналогична активност, както и да са доставили най-малко 40 броя релсови транспортни средства за последните общо три години.

И локомотиви

В най-скоро време се чака поръчката за покупка на 10 нови локомотива, защото сега БДЖ работи в изискванията на дефицит на локомотиви и това води до големи забавяне на влаковете по цялата мрежа.

Очаква се да стартира и процедура за наемането на още 6 локомотива, както и друга за финансов ремонт на 10 локомотива " Шкода ".

В по-дългосрочен проект е планувано и закупуване на 10-12 нови мотриси, най-вероятно 4-секционни с към 250 места за скорост 160 км/ч. С тях ще се обслужват към 40 влака на ден на междинни дистанции сред огромните градове. Поръчката, с планиран бюджет от 75 млн. евро трябваше да е реалност до края на 2019 година, само че наподобява ще остане на по-заден проект.

Някои промени в сдруженията

Междувременно " Холдинг БДЖ " прави и някои промени при сдруженията от групата, като дъщерните компании - " БДЖ - Пътнически транспорти " и " БДЖ - Товарни транспорти " са преобразувани в еднолични акционерни сдружения. " За страдание осъществяването на главните задания не е на нужното равнище, основните финансови и обемни индикатори бележат спад, като е налице мощна нужда от преразглеждане на организационните структури и главните бизнес процеси ", споделят от компанията. В тази връзка в тях ще се образуват мениджърски екипи, вместо един шеф, които да поемат всички оперативни действия под новата форма на корпоративно ръководство (ЕАД).

" Управлението в интервала на превръщане на двете сдружения ще се реализира от екип от до трима души, който да бъде основата на бъдещия Съвет на шефовете, като в същото време приготви и бюджетите за 2020 година ", споделят от компанията, като шефовете на двете дъщерни сдружения - инж. Христо Иванов и инж. Любомир Илиев (на товарни) са отказали да вземат участие в новия управнически формат, споделят още от там. Досегашният финансов шеф Филип Алексиев пък става пълномощник на пътническата компания.

Преобразуването на " БДЖ - Пътнически транспорти " и " БДЖ - Товарни транспорти " в ЕАД се чака да завърши до края на месец януари 2020 година, а окончателното привеждане на сдруженията към условията на Закона за обществените предприятия - до края на месец септември 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР