© Цветелина Белутова Още по темата Рекордно разтоварване на 460

...
© Цветелина Белутова Още по темата Рекордно разтоварване на 460
Коментари Харесай

Piraeus продаде банката си в Румъния на американски фонд

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Рекордно разтоварване на 460 млн. лева

Пазарът на неприятни заеми се раздвижва от нахлуване на нападателен състезател и готвена продажба на огромен пакет от ОББ
15 дек 2017
Piraeus продава бизнеса си в Сърбия на локалната Direktna Banka

Сделката е част от проекта на гръцката институция да се раздели с активите си в района, в това число и българската Банка Пиреос
18 окт 2017
Собственикът на Банка ДСК се готви за нови придобивания в района

Според основния изпълнителен шеф на OTP Group Шандор Чани задачите за разширението са от България до Беларус
4 окт 2017
" Евроинс " ще придобие застрахователния портфейл на Piraeus в Румъния

Компанията генерира 200 млн. евро премиен доход през предходната година
9 юли 2017
National Bank of Greece продава множеството си поделения на Балканите

Гръцката финансова институция ще се концентрира върху активността си в страната
4 юли 2017 Най-голямата по активи банка в Гърция - Piraeus Bank, която има отделение и в България, продава румънския си бизнес на американския фонд J.C. Flowers & Co. Сделката е в осъществяване на тактиката за фокусиране върху гръцкия пазар посредством разлъка балканските дъщерни сдружения. Купувачът е стратегически финансов вложител с опит в оздравяването на банки и преди година бе измежду претендентите за придобиване на ОББ в България. Сделката, чиято цена не е оповестена, предстои на регулаторно утвърждение и се чака да завърши през първата половина на 2018 година.

От формалното известие за постигнатата договореност излиза наяве, че Piraeus трансферира цялото си присъединяване от 99.99% в румънската банка, с което напуща този пазар. " Продажбата на банковите ни интервенции в Румъния е следващата значима стъпка към осъществяването на проекта за реструктуриране на групата, реализиран в съглашение с Европейската комисия и според задачите, които сме набелязали до 2020 година. Доволен съм, че банката ще стане благосъстоятелност и ще се ръководи от един от най-внушителните интернационалните частни акционерни компании със забележителен опит в бранша на финансовите услуги и то в разнообразни юрисдикции ", разяснява Христос Мегалу, основен изпълнитерлен шеф на Piraeus.

" Piraeus Bank Румъния демонстрира солидни индикатори за кредитоспособност, високо качество на активите и личен профил в най-бързо растящата стопанска система в Европейския съюз. Искаме да превърнем банката в мощен, самостоятелен и динамичен състезател в банковия сектоор на Румъния ", е коментарът на Кристофър Флауърс, гавен изпълнителен шеф на фонда-купувач. J.C. Flowers има портфейл от вложения за над 15 милиарда $ в 50 компании н 17 страни по света. Насочен е към промишленостите във финансовия бранш - банки, обезпечаване, презастраховане, ръководство на активи.

Обектът на придобивката е с активи за 1.5 милиарда евро към полугодието на 2017 г, обслужва както корпоративни клиенти, по този начин и физически лица, дребни и междинни предприятия, като броят на дейните клиенти е близо 150 хиляди Обслужва ги през 99 клона в цялата страна, с повече от 1 300 чиновници.

През октомври гръцката група се раздели и с банката си в Сърбия. Тя бе добита от локалната Direktna Banka A.D. Планът за разлъка с балканските поделения визира и българската Банка Пиреос, за която има индикации, че към този момент е в напреднала фаза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР