© Цветелина Белутова КомпаниятаЯвор АД е инвестиционна компания във Варна,

...
© Цветелина Белутова КомпаниятаЯвор АД е инвестиционна компания във Варна,
Коментари Харесай

Мирослав Манолов: Прогнозирам спад на пазара около 2021 г.

© Цветелина Белутова Компанията
" Явор " АД е капиталова компания във Варна, която се занимава главно със строителство. Дружеството стартира историята си от 1945 година като " Свобода " и след редица трансформации по време на социализма е приватизирана по време на всеобщата приватизация. Основният акционер в компанията е " Интерком груп ", една от най-големите компании за търговия с метали в България, която има 90% от гласовете в общото заседание на сдружението. Портфолиото на " Явор " включва жилищни здания, търговски центрове и офисни здания. Мирослав Манолов е изпълнителен шеф и член на съвета на шефовете в " Явор ".
Как върви бизнесът на " Явор " сега?

- През последните години бизнесът е все по-интензивен, следим непрекъснат растеж. Икономиката се развива и наподобява, че хората живеят по-добре, тъй като търсят и сменят домове. Всичките ни здания се разпродават още преди акт 14. Дължи се на два фактора – единият е стопанската система на България, Европейския съюз и света, която е в напредък. Другият е самата компания, която се е утвърдила като компания, която предлага първокласен артикул. Имаме от ден на ден удовлетворени клиенти, тъй като им предлагаме това, което търсят.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Колко дейни планове имате сега? - В момента имаме три дейни плана. Единият от тях към този момент е приключен – следва му въвеждане в употреба до един месец. Другият е със 122 жилището, 17 хиляди действителна застроена повърхност, при който сме съвсем до кота нула и който към този момент е разпродаден на 90%. Тези два плана се намират в кв. " Младост ". Третият ни план се намира на километър от Св. св. Константин и Елена и е продаден на 65%.
Казахте, че сте подвластни от стопанската система. Очаквате ли положителното ви състояние да се задържи поради прогнозите за закъснение на растежа на всички места? - Пазарът на недвижимите парцели от ден на ден се насища. Конкуренцията е жестока, само че това е повтаряем развой, като и стопанската система. В пазар във напредък се работи елементарно, само че въпросът е по какъв начин да действаме, когато не е. Ние се стремим да предлагаме по-персонализиран артикул, да обръщаме повече внимание на обособените клиенти. Животът през днешния ден е доста по-бърз, от ден на ден неща са за краткотрайна приложимост, само че едно жилище се употребява 100 години. Не можем да си позволим да го създадем по този начин, че след 10-20 години да бъде неугледно и неблагонадеждно.Хората ни имат доверие въз основата на това, което сме построили. Нашите жилища не са доста скъпи, само че костват повече от сходни поради качеството.
По отношение на конкуренцията има ли висока такава във Варна?

- Да, а и освен във Варна, а и във София, къде сме строили и се надяваме още веднъж да строим. Пазарът на недвижимите парцели се развива бурно и съвсем всеки, който се занимава с бизнес, се пробва да завоюва в този сегмент. Въпросът е кой ще оцелее, когато стартира спадът в продажбите. Очаква се подобен, само че не какъвто беше преди 10 години. По-скоро ще бъде в естествени граници, а аз персонално предвиждам това да се случи към 2021 година Всичко е взаимосвързано - банките към момента кредитират добре, прогнозите за тази година са положителни, тъй че още една-две години пазарът ще бъде постоянен.

Настрана от макропроблемите, които важат за всички, има ли други компликации? - Проблемът, който не е единствено при нас, е работата на изпълнителите, чиито служащи не са на равнището, което да задоволи нашите условия. " Явор " е една огромна компания като размер, само че дребна като личен състав. Кадровите проблеми са на всички места. В момента да вземем за пример търсим адвокати в отдела за продажби.
Към Варна се насочват огромен брой руснаци – това отразява ли се на пазара? - Във Варна постоянно е имало задгранично присъединяване в покупките на жилища. В другите интервали е било друго – до неотдавна ставаше дума главно за англичани, а сега има огромна съветска общественост, която живее и купува тук. Българинът остава главният клиент, тъй като неговата настройка постоянно е била, че би трябвало да има лично жилище, за разлика да вземем за пример от англичаните, които всеобщо живеят чартърен. Ето за какво във Варна постоянно е имало дефицит на жилища. Руснаците купуват парцели най-много в централната част на града и ваканционни парцели. Има ли нещо характерно за варненския пазар?

- По-труден е да вземем за пример от софийския, което е обикновено, тъй като там има доста повече хора. Във Варна клиентите са по-малко и по-претенциозни, тъй като предлагането е огромно. В София постройката ни бе продадена доста бързо, макар че беше в интервал, когато пазарът не беше в напредък - 2013-2014 година

Участвате ли в планове по европейски стратегии?

- Не.

Страните от тях или

- Не, не страним от тях, само че сме ориентирани към елементарния консуматор и напълно сме разчитали на лични средства до момента.

Какви са проектите ви за идните години?

- В момента започваме план, за който сме купили място от 23 декара в регион " Младост ", необятен център. Там ще създадем огромен жилищен комплекс, към 500 жилището. Уникалното в плана е, че ще има личен парк от 10 декара, с цел да могат там да израснат децата на живеещите. В този забързан свят, в който родителите непрекъснато се тормозят къде пресичат децата им, един парк на мястото, на което живееш, ще те накара да не се чувстваш, като че ли домът ти е просто един покрив.Друг наш план ще бъде ситуиран на 15 декара земя против " Слънчев ден ", на пет минути от морето. Опитваме се да запазим природата към плановете си, да вземем за пример дъбовите гори. Живял съм в панелка и знам, че домът не е единствено нещо, в което да се прибереш да спиш. Защото сега животът в града изпива силата.Само тези два плана са към 700 жилището. Те са на фаза план.
Какви са провокациите пред самия вас като изпълнителен шеф?

- Проблемът е в фрагментите. Как да създадем добър артикул, когато няма кой да го създаде? Решението е с по-прецизен избор на строители. Голяма част от положителните служащи отиват към Германия, Англия. Съответно тук става все по-трудно да се работи качествено. Изисква се от ден на ден надзор, тъй като не става дума единствено за добър материал. Имали сме случай, в който материалът е първокласен, само че служащите не могат да работят с него.

Аз съм на 51 години и знам, че преди време имаше няколко строителни техникума, от които излизаха фрагменти. Освен това в казармата имаше строителни войски, които две години се учеха и работеха това, тъй че излизаха готови по какъв начин тъкмо да свършат една работа.

Колко време лишава завършването на един план от начало до край?

- В някои случаи година и половина, в други – три години. При по-сложните планове се изисква повече време. Времето си върви, има софтуерни процеси, които няма по какъв начин да бъдат забързани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР