© Цветелина Белутова Достигане на три процента дял на разходите

...
© Цветелина Белутова Достигане на три процента дял на разходите
Коментари Харесай

България отново отчита скромен напредък при иновациите

© Цветелина Белутова Достигане на три % дял на разноските за научноизследователска и развойна активност по отношение на брутния вътрешен артикул е цел на тактика " Европа 2020 " и към 2019 година единствено четири страни в Европейски Съюз съумяват да я преизпълнят: Дания, Германия, Австрия и Швеция. Една година преди 2020 България обаче е към момента част от групата на скромните иноватори с едвам 50% осъществяване на националната цел за 1.5% дял на тези разноски от Брутният вътрешен продукт. Това установи обичайният отчет " Иновации.БГ 2019 " на фондация " Приложни проучвания и връзки ", оценяващ положението и капацитета за нововъведения на българската стопанска система.

" България се характеризира с невисок % на финансиране на нововъведенията от страна на страната, като през 2019 година е достигнала най-ниския дял като % от Брутният вътрешен продукт в последните 20 години. Няма ясна дълготрайна цел за финансиране на нововъведенията като % от Брутният вътрешен продукт, а такава би трябвало да се дефинира. Освен това сред районите на страната съществува мощно изразена разлика в равнищата и темповете на развиване на науката и нововъведенията. Югозападният район остава единственият български район в групата на умерените иноватори ", разяснява Руслан Стефанов, координатор на група " Иновации.бг " към фондация " Приложни проучвания и връзки ". Според него е належащо " да се сътвори конструкция в изпълнителната власт, която да се занимава с иновационната политика на национално равнище – нещо, което в множеството европейски страни е реалност от 15 и повече години насам. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предпоследно място съгласно Европейското иновационно табло

През 2018 година европейската стопанска система записва възходящ иновационен капацитет, изключително във връзка с средата за бизнес, подкрепяща нововъведенията, и разноските на фирмите за изследователска и развойна активност. Подобрение записват 24 страни членки, като то е най-силно изразено при Естония, Португалия, Финландия и Гърция. Според данните на Европейското иновационно табло обаче България не е сред страните, които означават подобен изпреварващ прогрес.

Нещо повече - в последното издание за 2019 страната ни се подрежда на предпоследно място (единствено преди Румъния) в границите на ЕС-28 с иновационен показател 0.235. " Средният показател за общността е над два пъти по-висок, а на иновационния водач Швеция е три пъти над резултата за България. България продължава непретенциозно да се придвижва напред, което, изразено със сравнителни величини, способства за нейното устойчиво закъснение ", разяснява за " Капитал " проф. доктор Теодора Георгиева, ръководител на експертния съвет по нововъведения към фондация " Приложни проучвания и връзки ".

България регистрира спад на дребните и междинните предприятия със лична иновационна активност, както и на компаниите с софтуерни и с нетехнологични (маркетингови и организационни) нововъведения. Намаление има и при продажбите на нови за пазара и за компанията артикули (като дял от оборота), на разноските за иновационна активност (като дял от оборота), на предприятията с обезпечен достъп до образование в региона на IT, регистрира " Иновации.БГ 2019 ".

Изключително отрицателна е оценката за резултатите от действието на научната система в България, измерени с индикатори като взаимни интернационалните научни изявления, изявления с максимален брой цитирания, задгранични докторанти.

" Привлекателността на научната система е пет пъти под междинното за ЕС-28 ниво, а в границите на 36-те страни, включени през 2018 година в проучването на Европейското иновационно табло, е само над равнището за Украйна. Страната ни остава надалеч под стойностите даже на прилежащите Северна Македония и Сърбия, които не са членки на Европейски Съюз ", обобщава проф. Теодора Георгиева.

40-о място съгласно Глобалния иновационен показател

В класацията на Глобалния иновационен показател 2019 България отстъпва с три позиции по отношение на миналата година и е на 40-о място. През последната година е реализиран най-малък прогрес само в региона на инфраструктурата. Непроменено остава положението в две от областите - " Институции " и " Пазарна среда ". В останалите четири страната записва спад: " Креативност ", " Знание и софтуерни резултати ", " Бизнес среда ", " Човешки капитал и изследователска активност " (62-о място измежду 129 държави), регистрира " Иновации.БГ 2019 ".

" Глобалният иновационен показател открива за поредна година съществуването на сериозен вододел сред страните. Страните, които отделят максимален запас за нововъведения, са съсредоточени на първо място в групата на стопанските системи с висок приход. В групата на стопанските системи със междинен приход сред най-ефективните иноватори се подреждат Китай, България и Малайзия. Този факт обаче не трябва да се употребява като мотив за горделивост, защото в тази група единствените страни – членки на Европейски Съюз, са България и Румъния ", разяснява проф. Теодора Георгиева.

Причините за неналичието на прогрес

Причините за ниската иновационна и предприемаческа интензивност са сложни и би трябвало да се търсят в по-широк кръг фактори, които дефинират особеностите на макро- и бизнес средата, обобщава " Иновации.БГ 2019 ".

Глобалният показател на конкурентоспособността за 2018 дава извънредно ниски оценки за качеството на просветителните услуги в България, измерени посредством набора от познания и умения на завършващите ученици/студенти – страната заема сред 81 и 118 място при другите просветителни степени в общата ранглиста на 140 страни. Като се прибавят ниските резултати за образование през целия живот, измерени посредством образованието на работното място (118) и качеството на професионалното обучение (99), 122-ото място по индикатора за усложнения при намиране на личен състав с нужната подготовка наподобява изцяло разумно, показват създателите на отчета.

Още по-красноречива е оценката за просветителната система на България и нейното сходство с условията на конкурентната стопанска система, показана в проучването на Института за развиване на ръководството (IMD, Швейцария), която отрежда на страната 63-о място в компанията на 63 страни.

Констатациите на интернационалните проучвания са за възходяща бюрократичност, липса на визионерство и дълготрайна ориентировка, неяснота на процеса на взимане на политически решения и неефективност при осъществяването на държавните политики, регистрира " Иновации.БГ 2019 ".

В отчета се показва още, че оценките по индикаторите " правораздаване, сигурност и сигурност ", измерени от Глобалния показател за конкурентоспособност 2018, класират страната в групата на изоставащите – 116-о място за съществуването на проведена престъпност, 99-о място за надеждност на правозащитните органи, 95-о място за без значение правосъдие, 91-о място за медийна независимост, 118-о място за протекция на собствеността и отбрана на интелектуалната благосъстоятелност.

България е на последно място в границите на Европейски Съюз и на 77-о място (отстъпление с шест позиции) в международната ранглиста на Индекса за усещане на корупцията 2018, където попада в категорията на страните с компрометирана народна власт. Изводът е изработен в класацията на списание " Форбс " за страните с най-хубави условия за бизнес, където страната е на 46-о (предпоследно за ЕС) място от общо 161 страни. Като съществени бариери на бизнес средата се показват корупция в администрацията, едва правосъдие, непрозрачни процедури за публични пръчки, проведена престъпност, обобщава " Иновации.БГ 2019 ".

Напредък

Все отново в няколко области България показва забележителен прогрес по отношение на данните за 2011 година:навлизане на широколентов интернет – 78% (ръст, който обаче не е задоволителен, с цел да доближи междинните нива за ЕС-28);придобили просветителна и научна степен " лекар " – 71% (и резултат за 2018 година, който е с една трета под нивото за ЕС-28);заявки за дизайн – 70% (и ниво за 2018 година с 20% над междинното за ЕС-28);през 2018 година патентната интензивност в страната доближава рекордни стойности за последните 20 години. Издадени са 171 патента на български изобретатели – ниво, което не е достигано от 1999 година Ръстът по отношение на миналата година е над 2 пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР