© Цветелина Белутова 6-5-3-2-1 - това е формулата на мандатите

...
© Цветелина Белутова 6-5-3-2-1 - това е формулата на мандатите
Коментари Харесай

Вечерни новини: Цветанов напуска политиката, Пеевски популиски сваля ДДС

© Цветелина Белутова 6-5-3-2-1 - това е формулата на мандатите за европарламента, откакто нощес ЦИК най-сетне разгласява окончателните резултати от изборите. Вътрешна македонска революционна организация въпреки всичко получи две места за сметка на " спечелилия " от вота ГЕРБ, които останаха с шест - единствено с един повече от Българска социалистическа партия. Три са за Движение за права и свободи, а " Демократична България " съумя да ресурси своя един мандат. Данните от преференциите пък демонстрират, че разбърквания има само в листата на Вътрешна македонска революционна организация, като режисьорът Андрей Слабаков ще е вторият евродепутат на партията, както и в Българска социалистическа партия - Сергей Станишев се изкачва от 5-то на 2-ро място, само че по този начин или другояче имената в петицата остават същите. Така - в случай че някой от определените не се откаже на следващия ден, новите ни евродепутати към този момент са ясни.

Ехото от изборите обаче продължава да отеква мощно и през днешния ден в партийните централи. След оставката на водача на Българска социалистическа партия Нинова, едра жертва падна и в ГЕРБ. Цветан Цветанов се отдръпна и от всички партийни управителни постове и на процедура излиза от огромната политика. Развитието не е ненадейно от наблюдаващите.
По-изненадващо бе държанието на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който - откакто се отхвърли от място в европарламента през вчерашния ден, през днешния ден за втори следващ ден се появи в Народното събрание. И даже разгласи популистка законодателна самодейност - за намаляне на Данък добавена стойност ставката за някои групи артикули.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТО

Цветанов подаде оставка от всички управителни постове в ГЕРБ


Зам-председателят и началник на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов подаде оставка от всички управителни постове на партията. Тя е призната от Борисов и отсега нататък Цветанов ще бъде единствено редови член. Това развиване съгласно анализаторите не е ненадейно след " Апартаментгейт ", в който Цветанов имаше основна роля. Още повече, че той очевидно не съумя да употребява " втория късмет ", даден му от Борисов, който бе декларирал, че ориста му в партията ще зависи от резултатите на вота. Към края на акцията обаче Борисов иззе водещата роля в нея, а след изборите загатна, че " успеха " е негово дело.

Разделяйки се с дългогодишната си дясна ръка, Борисов дава явен знак, че връща решителен надзор върху партията си, считат политолози. За заместника на Борисов постоянно се говореше като за втори властови център в ГЕРБ, в това число кадрови, който управлява и напълно структурите в страната. Редом с това, макар че завоюва най-вече гласове на вота, социологическите изследвания демонстрираха, че ГЕРБ не се употребява с високо доверие в обществото. Борисов към този момент сподели, че ще направи и огромни трансформации и в структури в страната. Така отстраняването на Цветанов може да се окаже единствено първа стъпка от по-мащабни промени, които министър председателят е евентуално да предприеме - и в партията, и държавното управление, с цел да си върне разтърсеното доверие.

Пеевски отново пристигна на работа в Народното събрание, ще предложи по-нисък Данък добавена стойност за медикаменти и самун

Делян Пеевски се появи за втори следващ ден на работа в Народното събрание, където не бе стъпвал в последните две години. Обграден от публицисти, той даже отговори на заложен му още през вчерашния ден въпрос за това какви законопроекти ще внесе: " Мислиме да внесеме план за свалянето на ДДС-то на хляба, тъй като това е огромен проблем, на 5%, за медикаментите да помислиме и безвъзмездни детски градини... и за книгите. " Вчера стана ясно, че сходно на предишните евроизбори през 2014 година и в този момент той се отхвърля от място в европарламента. Не отговори обаче дали възнамерява да идва на работа в българския парламент и отсега нататък.

Що се отнася за предлагането за диференцирани ставки по Данък добавена стойност за обособени артикули - факт е, че в доста страни от Европейски Съюз има такива. Българският бюджет обаче разчита доста на приходите от косвения налог (25% от всички приходи за 2019 г.) и понижението ще би трябвало да се компенсира – с понижаване на разноските в дадена сфера или повдигане на различен налог. Отделно свалянето на Данък добавена стойност за артикули или услуги не е гаранция, че цените им ще намалеят съразмерно, а преференциите за един бранш могат да доведат до вълна от претенции и от други. С популисткия си ход Пеевски евентуално търси имиджов резултат.

Нараства натискът за импийчмънт на Тръмп

Робърт Мюлър

Фотограф: Jim Bourg
Още трима видни представители на Демократите - претендентите на партията за президент Бутиджич, Буукър и Джилибранд, се оповестиха за започването на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, откакто през вчерашния ден специфичният проверяващ евентуалната връзка сред Русия и акцията на президента Робърт Мюлър за първи път разяснява обществено отчета по тематиката. Той повтори, че не е съумял да открие задоволително доказателства, само че обърна внимание, че и конституцията не разрешава настоящ президент да бъде упрекнат във федерално закононарушение и че е нужен различен механизъм, посредством който да бъдат повдигнати обвинявания. Според мнозина на процедура Мюлър по този начин подсказа на Конгреса да стартира процедура по импийчмънт.

Така натискът над ръководителя на следената от демократите Камара Нанси Пелоси да отвори процедура за премахване на президента се усилва, само че шансът за това не е огромен. След това отстраняването би трябвало да бъде утвърдено и от следения от републиканците Сенат, което е съвсем невероятно. Още повече, че даже част от демократите са срещу. Самата Пелоси наскоро разяснява, че импийчмънт би разделил рисково така и така поляризираното общество и сходна цена не си коства. Днес обаче тя разяснява, че не изключва нито една опция.

Унгария замрази правосъдната промяна, подложена на критика от Европейски Съюз

Унгария ненадейно разгласи спиране за неопределен срок на новата система от административни съдилища, отстъпвайки от промяната, която разсъни опасения за независимостта на правосъдната система. Миналата година Унгария одобри закон за основаване на съдилища под директния контрол на правосъдния министър, което може да докара до политическа интервенция в правосъдните въпроси. Промените в унгарското правораздаване бяха в основата на борбата с Брюксел, съгласно който някои от промените на премиера Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона.

" Фидес " завоюва евровота в Унгария, само че сега участието й в ЕНП е замразено поради проблемите с върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Ще сложи ли нов връх бюджетният остатък


В петък се чака Министерството на финансите да разгласява предварителни данни за осъществяването на бюджета през май. Към края на април бюджетният остатък набъбна до предкризисни равнища за този интервал от годината - 2.68 милиарда лева, или 2.3% от прогнозния БВП (БВП).

По закон през 2019 година бюджетът е плануван на недостиг, само че през последните три години в края на годината излиза на плюс. Междувременно през ноември и декември държавното управление преразпределя огромна част от парите към планове, които не участват в първичния проект.

Как се показват обществените холдингови компании през първото тримесечие на годината

Публичните компании ще разгласяват консолидираните си финансови доклади за първото тримесечие - срокът за това е 31 май. Това визира най-вече холдингите, множеството, от които са наследници на някогашните приватизационни фондове, и сдруженията които имат дъщерни предприятия.

Макар да са дребна част от целия корпоративен бранш, те въпреки всичко дават тенденция накъде се движи той. Индивидуалните доклади, които по закон се разгласяват до края на април, към този момент демонстрираха напредък на доходи, само че и известно закъснение в темповете на напредък, както и възходящи разноски за първични материали и заплати.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Фотограф: Bernadett Szabo
Най-малко 7 души са починали, а още 21 са в неопределеност, откакто през вчерашния ден транспортен съд за речни круизи се обърна в Дунав в Будапеща с 33 южнокорейски туристи. На борда е имало и двама унгарци екипаж. Седем души са били избавени, само че съгласно представител на незабавната помощ в страната вярата да има и други оживели е " минимална ". Спасителната интервенция е мощно затруднена от придошлите води на Дунава. Инцидентът е станал в миг, когато унгарската столица е била обхваната от стихия с проливни дъждове.

Производствената инфлация в страната леко се забавя от 4.6% през март до 4.3% през април на годишна база, демонстрират данни на Национален статистически институт. Цените в индустрията се одобряват за ранен знак на потребителската инфлация, което значи, че може да се чака и нейният ритъм да се забави.

Бригите Бирлайн - ръководител на Конституционния съд, може да стане първата жена-канцлер на Австрия , в случай че бъде утвърдена от Народното събрание. Тя е препоръчана от президента Александер Ван дер Белен за началник на краткотрайно държавно управление до контрактуваните нови избори на есен, откакто кабинетът на Курц бе отхвърлен с избор на съмнение в резултат на събитията към абсурда " Ибисагейт ".

Израелският парламент се саморазпусна и насрочи нови парламентарни избори за 17 септември. Развитието идва, откакто партията на премиера Бенямин Нетаняху не съумя да сформира държавна коалиция след парламентарните избори на 9 април поради влошени връзки с някои от евентуалните партии-партньори.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Коледният графит на Банкси бе изместен в стрийт арт музей


Графитът на Банкси с дете, посипано от пепел от пламнал варел, бе преместена от гаража, на който бе нарисувана, в планувания стрийт арт музей в уелския град Порт Талбът, съобщи " Ройтерс ". Британският притежател на бъдещия музей Джон Брандлър е купил творбата, озаглавена Season`s Greeting, от известния неизвестен създател на улично изкуство за " шестцифрена " сума през януари. Рисунката се появи малко преди Коледа върху стената на бетонен гараж в Уелс, благосъстоятелност на Иън Люис.

[banksy.co.uk]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР