© Shutterstock Още по темата Брожение сред бойните пилоти заради

...
© Shutterstock Още по темата Брожение сред бойните пилоти заради
Коментари Харесай

Вечерни новини: Болничните няма да се променят, командироването в ЕС ще е по-скъпо и защо пилотите на МиГ не летят

© Shutterstock Още по тематиката
Брожение измежду бойните водачи поради разкапаните МиГ-29

Каракачанов още веднъж приказва по какъв начин желае първо да модернизира руските ни изтребители
24 окт 2017
Над 1300 компании към този момент са преместили централите си от Каталуня

Те се опасяват, че при оповестяване на едностранна самостоятелност на района ще бъдат изключени от общия европейски пазар
24 окт 2017
Бизнесът: Англия ще загуби работни места и вложения без незабавна преходна договорка

Конфедерацията на английската промишленост желае сделка по отношение на преходния интервал до края на годината
24 окт 2017
Каталунските управляващи заплашиха Мадрид с гражданско непокорство

Парламентът в Барселона ще заседава в четвъртък, с цел да разиска какви дейности да предприеме
23 окт 2017 Дъждовният вторник не донесе доста стойностни вести. Водещите две събития не демонстрират решения, а проблеми. Първата вест, че режимът при болничните няма да се променя, а това, че страната най-накрая ще опита да влезе в контролните си функционалности, надали ще докара до качествена разлика. Така милиони от средствата на работодателите и данъкоплатците ще продължат да изтичат, до момента в който компаниите не намерят сами способи да ревизират подправено болен ли е служителя им. Второ, съвсем прецедентно, водачите на бойни самолети отхвърлиха да се качат на старите МиГ-ове, поради затлачения асортимент от страна на страната на нови изтребители, а може би и като част от напрежението сред президента и ръководещите.

Малко изключение от неприятните вести е, че страната може елементарно да се финансира, освен това доста на ниска цена, най-малко в случай че се съди от новата доза издаден дълг.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Статуквото с болничните остава непроменено. С заричане от страната за повече надзор

Въпросът с болничните е безценен - коства към 500 млн. лева годишно. Част от тези средства, естествено, са получени от в действителност от болни чиновници. Но растежът на заплащанията и броя употребени дни демонстрира, че доста евентуално има и " подправени " заболели. Преди седмица страната записа, че ще бори казуса като лиши хората от част от заплатата им. Днес, с интервенция на премиера, се стига да смяна - резервира се статуквото, само че с ангажимент за повече надзор. Въпросът, издигнат от работодателите, че те сякаш краткотрайно поеха заплащането на първите три дни, не попадна в обсега на интереса на Борисов. А на тях това им коства най-вече: към 50 млн. лева годишно и пропуснати благоприятни условия поради изчезнал личен състав.

Компаниите в Каталуния и Англия търсят застраховка против отделянето от Европейски Съюз

Бизнесът очевидно не харесва отцепничеството. Само три седмици след провеждането на референума за самостоятелност на Каталуня над 1300 компании от района към този момент са взели решение да реалокират централите си на друго място в Испания. Така те търсят гаранции, че в случай че Барселона фактически разгласи едностранно самостоятелност, те ще останат регистрирани в Европейския съюз.

В същия ден най-големите бизнес лобистки групи във Англия настояха до края на годината Лондон и Брюксел да сключат преходна договорка. В противоположен случай страната рискува да загуби работни места и вложения поради Brexit.

Държавата се финансира при висок интерес и ниска рентабилност

Държавата продължава да се финансира при исторически ниски лихвени равнища. В понеделник бяха пласирани 7.5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК) при рекордно ниска рентабилност за този матуритет от 0.42%. Причина за това е огромният интерес на вложителите и неналичието на задоволително предложение от страна на държавното управление. Ниските лихви значат, че в средносрочно вложителите чакат финансовата среда в България да остане постоянна.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Командираването на българи в Европейски Съюз евентуално ще стане по-скъпо

Продължава дебатът по въпроса командированите служащи от Източна Европа, в това число в България ", да получават колкото западните си сътрудници, когато работят в тяхната страна. В понеделник обществените министри на страните от Европейски Съюз преговаряха близо половин денонощие, с цел да стигнат до съглашение за промяна на директивата за командироване на служащи. Франция, която е основател на измененията, изрази удовлетворение от ограничение на дълготрайното командироване в чужбина от 24 месеца на 12 месеца, с опция за удължение с още 6 месеца (до година и половина) при изключителни условия. Договорено е изключение за сферата на превоза, за което изключително настояваше България. Постигнатото съглашение за промяна следва да бъде в съгласие с Европейския парламент.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Пилотите на изтребителите МиГ-29 в авиобаза " Граф Игнатиево " са отказали да правят подготвителни полети във вторник поради риска от потреблението на остарелия авиопарк от руски изтребители. По създание това е дълбокосмислен митинг против следващото отсрочване на превъоръжаването на бойната ни авиация, откакто планът за придобиване на нов вид натовски изтребител бе върнат няколко стъпки обратно, а има и съмнения, че напрежението се нагнетява поради неприятните връзки сред президента и ръководещите.

Китайският президент Си Дзинпин стана вторият жив водач на партията след Мао Цзедун , чието име име е записано в устава на Китайската комунуистическа партия като основател на нов управителен принцип: " Разсъжденията на Си Дзинпин за социализма с китайски характерности за новата епоха ". Това значи, че също като Мао той ще стане пожизнен водач на Китай, чиято управителна роля не може да бъде оспорвана без това да се смята като офанзива против страната.

Саудитска Арабия ще се върне " към умерения, открит ислям " - т ова разгласи престолонаследникът принц Мохамед бин Салман по време капиталов конгрес в Риад и добави: " Няма да прахосаме 30 години от живота си в разногласия с екстремистките хрумвания - ще ги разрушим още през днешния ден ". Изявлението му значимо, доколкото формалната вяра в страната - ултраконсервативният уахабизъм, изповядващ ненавист към друговерците, е тясно обвързвана с идеологията на ислямистки терористични организации като " Ислямска страна " и " Ал кайда ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР