© Reuters Още по темата САЩ, Великобритания и Франция нанесоха

...
© Reuters Още по темата САЩ, Великобритания и Франция нанесоха
Коментари Харесай

ЕС заплаши Сирия с нови санкции, Путин определи атаката като акт на агресия

© Reuters Още по тематиката
Съединени американски щати, Англия и Франция нанесоха ракетен удар в Сирия

Операцията беше ориентирана против обекти от програмата за произвеждане на химически оръжия
14 апр 2018
Пазарите към този момент одобряват умерено опасността от въздушни удари в Сирия

Европейските борсови показатели се покачиха, американските започнаха сесията с растеж
12 апр 2018
Тръмп и съдружниците се приготвят за удар против Сирия

Все още не е ясно по кое време ще бъде нанесен военният отговор на химическата офанзива в Дума
12 апр 2018 " Изразяваме угриженост от допустима ескалация на спора. "

Екатерина Захариева, външен министър, след изключителното съвещание в Министерски съветЧасове след ракетната офанзива на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия, Европейският съюз изиска Русия и Иран да окажат напън върху сирийското държавно управление, с цел да се уверят, че няма да бъдат употребявани повече химически оръжия. Докато съветският президент Владимир Путин окачестви ударите като " акт на експанзия ", която ще задълбочи още повече филантропичната злополука в Сирия, оповестява Al Jazeera.

Позицията на Европейски Съюз

В изказване Европейски Съюз предизвести, че може да последват нови наказания, в случай че използването на химически оръжия продължи. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск по-рано в събота сподели, че " Европейски Съюз ще бъде на страната на справедливостта ".
" Европейски Съюз приканва всички страни, изключително Русия и Иран, да употребява въздействието си, с цел да предотврати всяка по-нататъшна приложимост на химически оръжия, изключително от сирийския режим, " продължава изказването. Съюзът напомня, че към този момент е въвел наказания против Сирия през юли 2017 година и постоянно е подготвен " да обмисли налагането на по-нататъшни ограничения, в случай че това е уместно. "

Русия залага на Организация на обединените нации

Руският водач декларира в изказване, че Москва ще изиска привикване на изключителна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Както и че ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция имат " разрушително въздействие върху цялата система на интернационалните връзки ". Той прибавя, че въздушните удари са в прорез с Устава на Организация на обединените нации и на интернационалното право, откакто не са позволени от Съвета за сигурност на международната организация.

Путин още веднъж удостовери мнението на Русия, че хипотетичната химическа офанзива в сирийския град Дума, която подбуди ударите, е подправена и добави, че съветските военни специалисти, ревизирали Дума, не са разкрили диря от нападението.

Руският президент счита, че ударите по цели в Сирия ще попречат на Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО), която изпрати свои експерти за изясняване на всички условия след хипотетичното потребление на химическо оръжие против цивилни жители в град Дума.

Иран и Сирия

Иран също предизвести за " районни последствия " след офанзивите, написа Al Jazeera. " Съединените щати и техните съдружници нямат доказателства и без даже да чакат Организацията за възбрана на химическото оръжие, са направили тази военна офанзива... и са виновни за районните последствия ", разяснява представителят на министерството на външните работи Бахрам Касеми Гашеми.

" Тази експанзия единствено ускорява решителността на Сирия да продължи да се бори и да смаже тероризма във всяко кътче на територията ", споделя сирийският президент Башар Асад съгласно известие на сирийското президентство. Той е провел телефонен диалог с иранския си сътрудник Хасан Рохани, в който е оповестил, че е по-твърдо решен от всеки път да се бори с тероризма в страната, оповестява Българска телеграфна агенция.

От своя страна Рохани уверил, че Иран ще продължи да поддържа Сирия. Според него ракетните удари на западните страни ще доведат до опустошения в Близкия изток. " Американците желаят да оправдаят с тези набези наличието си в региона ", добавя иранският президент.

България е загрижена

" Изразяваме угриженост от допустима ескалация на спора ", съобщи външният министър Екатерина Захариева след изключителното съвещание в Министерски съвет, свикано от премиера Бойко Борисов.

Разглеждаме еднократната военна интервенция като предизвестие за преустановяване на сходни противозаконни дейности на сирийския режим в бъдеще, съобщи Захариева. Разглеждаме акцията като отговор на потреблението на химическо оръжие, което е военно закононарушение. Ударите по думите на българския външен министър са еднократен акт и няма да продължат, като от тук нататък би трябвало да се води нов политически разговор.

" Няма опасност за България и няма потребност от спомагателни ограничения. Информация от Дамаск и Турция е, че няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция и към България ", разяснява военният министър Красимир Каракачанов. Захариева пък съобщи, че не чака ответен удар от страна на Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР