© Юлия Лазарова В поредица от текстове по конкретни теми

...
© Юлия Лазарова В поредица от текстове по конкретни теми
Коментари Харесай

Офшорните владения на Цветан Василев

© Юлия Лазарова В поредност от текстове по съответни тематики " Капитал " ще опише и покаже най-важното в хилядите страници доказателства на прокуратурата по делото КТБ

• Какво има в делото КТБ

• Плодовете на отровеното дърво

• Банка на ръчно ръководство


- Собственоръчно подписани от банкера документи по делото против него го разпознават като действителен притежател на десетки офшорки.

- Някои от тях са притежатели на български компании, огромни кредитополучатели от КТБ.

- Те обаче са декларирани пред Българска народна банка като част от разнообразни групи макар задължението на банката да разпознава краен притежател.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Банка на ръчно ръководство

Стотици ръчно писани резолюции от Цветан Василев демонстрират, че в КТБ всички са били наясно кой управлява главните кредитополучатели
18 май 2018
Какво има в делото КТБ

Капитал стартира серия от следствия по импортираните в съда доказателства по делото за източването на банката
11 май 2018 Всяка банка е длъжна да разпознава кой е действителният притежател на корпоративните й клиенти. Причините за това са доста - противопоставяне на прането на пари, финансирането на тероризма, корупцията, както и образуването на огромни експозиции. А провокациите са още повече, изключително когато се стигне до оплетеният свят на комплицирани корпоративни структури, преминаващи през няколко офшорни дестинации.

В това отношение Корпоративна комерсиална банка би трябвало да е била облагодетелствана. Тя има относително малцина огромни кредитополучатели, доста от тях регистрирани на няколко софийски адреса и с повтарящи се притежатели и шефове. А и за тях очевидно мениджмънтът и притежателите на банката имат положително познание и даже надзор, в случай че се съди по връзката сред тях, част от материалите по делото КТБ.

Всъщност обаче във към този момент банкрутиралата банка казусът е бил с противоположен знак - не по какъв начин да се разкрие, а по какъв начин да се прикрие действителният притежател. От документите по " Делото КТБ " се вижда, че мажоритарният й акционер и ръководител на надзорния съвет Цветан Василев се е заявил като краен бенефициарен притежател (ultimate beneficial owner, UBO) на десетки офшорни компании. Някои от тях са притежатели на сдружения - кредитополучатели на КТБ, като, в случай че отпуснатите суми се съберат, се надвишават всевъзможни тавани за огромни експозиции към една група в Закона за кредитните институции. От доста от тях се вършат всевъзможни парични прехвърляния - към свързани компании, за придобивания и за външни услуги. И най-много знанието за това надалеч не наподобява заключено в стеснен кръг лица, което приказва, че висшият мениджмънт на КТБ е бил изцяло наясно, че към банковия контрол на Българска народна банка се подават документи с погрешно наличие, като свързани (помежду си и с Василев) компании са декларирани като обособени групи.

" Състоянието ми е към 500 000 000 евро "

За собствеността на офшорките на Василев излиза наяве най-вече от от собственоръчно подписвани от него заявления, изпращани до външни институции, които изискват такива, с цел да отговорят на вътрешните си правила и регулаторни условия. Така да вземем за пример в материалите има две заявления на Цветан Василев, че е UBO на EFV International Financial Ventures. Тази компания през годините играе ролята на разпределителна кутия за парични прехвърляния от локалните към задграничните компании в структурите към КТБ и назад, за което приказват и банковите извлечения, приложени по делото. Същевременно тя е и акционер в основни български сдружения от корпоративната мрежа на Василев като ТЦ-ИМЕ и " Хедж инвестмънт България ", които директно и посредством свои дъщерни сдружения са измежду най-големите експозиции на банката.

Едната декларация е за пред английската компания Alegro Capital, която официално през 2012 година се показа за притежател на TV7. От регулярните заплащания от EFV към нея и от продължаващото покриване на загубите на малкия екран от ТЦ-ИМЕ още един път проличава, че това е било платено фронтиране. Втората е за пред VTB към влизането й като акционер с 9.9% в КТБ през 2013 година

Другата серия подписани документи от Василев е към смени в задграничните адвокатски фирми, които движат регистрацията и интервенциите на офшорките му. При една от тези рокади 2009 година той се афишира за притежател на 8 хонгконгски и кипърски компании, а в последваща - от 2011 година - на цели 48. Сред тях е и EFV, само че и голям брой други, в това число и такива, познати от разнообразни покупко-продажби, свързвани с Василев и КТБ (телевизионните мултиплекси, придобиването на " Техномаркет ", " Петрол " и други (виж списъка). В едно увещание до швейцарски банкер Василев прави оценка положението си на към половин милиард евро, което е придобил " посредством, преди всичко, на заплата, комисиони и дивиденти, получени като началник и мажоритарен притежател на Корпоративна комерсиална банка в България и, на второ място, от разнообразни участия в обезпечаване, земеделие, енергетика, инфраструктура и парцели ".

За някои от по-големите компании и планове в мейл кореспонденцията циркулират и схеми на структурата, където тук-там е посочен Василев като притежател.

" Знаеш, че аз няма да те запитвам за всички тези неща "

Доколкото самата КТБ е добита през 2001 година посредством система от офшорки, не е учудващо, че Цветан Василев има дългогодишни взаимоотношения с снабдители на фидуциарни услуги. Най-ранните такива документи по делото (по традиция - доставени на прокурата от тогавашната дясна ръка на банкера, а в този момент главен очевидец против него Бисер Лазов) датират още от 2004 година Тогава офшорките на банкера се обслужват от холандската Intertrust, като, съдейки по пращани от него факсове, едно от доверените му лица е Мари Рейн Гомез. Впоследствие тя се реалокира в основания през 2006 година съперник на Intertrust - Vistra, и през 2009 година Василев мигрира и своите компании там.

Оттогава, съдейки по мейл кореспонденцията, тя е главното лице за взаимозависимост, като съветва Василев и представители на КТБ по регистрация на нови сдружения за разнообразни планове, избор на номинални притежатели и шефове, структуриране, данъчно отнасяне и изобщо изцяло обслужва КТБ. През 2011 година Рейн Гомез основава лична компания - Zanae Business Advisors, очевидно само за да обслужва българския си клиент (след затварянето на КТБ швейцарското сдружение е ликвидирано). Василев трансферира ръководството на фирмите си на нея и даже до момента в който още компанията е в развой на регистрация, превежда задатък за " family office услуги, които госпожа Гомез ще ми дава ". В контракт, където се уреждат взаимоотношенията със Zanae и Vistra, се разказва повода: Клиентът (Василев - бел. ред.) в този момент има доста на брой юридически лица, ръководени от няколко снабдители на фидуциарни услуги, и по тази причина му е мъчно да има систематизиран взор над тези сдружения и на активите в тях. Затова е решил, че се нуждае от самостоятелен медиатор. Това е видно и в резолюциите на Василев - в една от тях върху информация за фактури от Vistra за услуги за разнообразни услуги на стойност към 300 хиляди швейцарски франка той написа до Гомез: " ОК, Съгласен Последно какво плащаме и къде са ", като изброява няколко компании. В друга той изяснява кои компании би трябвало да се унищожават и пита: " Каква е функционалността на Interfin, Montfleury, Univest, Allsparlkle? "

Освен това и от ден на ден покупко-продажбите на бързи обороти се сблъскват с административните условия за документи на Intertrust, което бави прехвърляния. Например през януари 2013 секретарката на Василев й написа незабавно да пусне разпореждане от EFV към друга офшорка - Wealth Standard, за 400 хиляди евро с съображение " По контракт ". Отговорът на Гомез е: " Vistra няма да го създадат без контракта. Казах ти, че те към този момент се трансформират в огромен проблем. Най-доброто ще бъде аз да поема EFV (и в действителност всичко, което те правят) и да се раздели на две всичко, което клиентът им заплаща. Знаеш, че аз няма да те запитвам за всички тези неща, защото аз по този начин или другояче работя за клиента. Точно преди две секунди получих още един email, с който те желаят информация по отношение на кой е зад Livero (компания, през която е добит контролният дял в " Булгартабак " - бел. ред.), бла-бла. Имам тактика за овакантяване на Vistra. Относно Wealth Standard, мога да се опитам да ги убедя, само че те ще желаят от мен най-малко малко информация по отношение на повода за заплащането. Можеш ли да ми кажеш повече? Заем ли ще бъде? И в случай че да, те ще питат каква е връзката сред EFV и Wealth Standard (в случай че заемът е негарантиран и т.н.). "

Друго доверено лице е персоналният банкер на Василев в швейцарската Coutts Фортунат Хубер. В една от схемите на EFV той е посочен като банкер на EFV, а от факсове, пратени до него, излиза наяве, че Василев му праща нареждания и за заплащания от персоналната му сметка. През 2008 година той е посредничил и по регистрацията и е правил парични прехвърляния към офшорни компании за президента на КТ " Подкрепа " Константин Тренчев и основния секретар на синдиката Андрей Върбанов, което беше разкрито в следствие на " Биволъ " от 2015 година Още преди то да бъде оповестено, прокуратурата е разполагала с документите и е разпитала двамата. За Хубер Тренчев изяснява пред обвинителите: " Да, познавам го, той е член на един медал, това е религиозна организация на доста високо равнище. Когато е идвал в България, той ми се обажда. Аз също съм го посещавал един път или два пъти, когато съм имал работа в Швейцария. " Синдикалният водач обаче се оплаква, че нямат доста добра връзка поради езиковата преграда, и отхвърля да има финансови взаимоотношения с него. Върбанов пък декларира, че не познава швейцарския банкер, само че удостоверява, че има офшорна компания, която не знае по какъв начин се споделя. " Г-н Цветан Василев ми предложи да ми записва офшорна компания ", споделя той, само че не може да си спомни повода за това и не помни да са правени преводи към нея. А откакто при разпита са му показани имената на офшорните компании и данни, че кам тях са превдени от EFV 1.1 млн. евро, Върбанов декларира: " Не знам дали това са същите офшорни компании, само че в случай че са това, приемете, че този паричен превод е един жест от страна на господин Цветан Василев. Към момента на преводите не знам господин Цветан Василев да е изискал нещо от мен или от лекар Тренчев. "

" С оглед на духа на съдействие "

Друг източник на информация за задграничните компании на Василев е връзката на прокуратурата с задгранични служби. В делото се цитира изпратена от финансово-разузнавателна работа на Лихтенщайн информация до ДАНС, че банкерът и брачната половинка му Антоанета Василева са обект на " отчет за съмнителни интервенции " и е стартирало произвеждане по съмнение за изпиране на пари. В него са посочени дейни банкови сметки на седем от офшорните компании, за които лихтенщайнските проверяващи имат информация, че са действително благосъстоятелност на Василев, както и пет към този момент закрити. Сред тях и Asta Cargo AG, в която той е съучастник с майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и притежателите на " Винпром Пещера " Атанас Петров и Антон Щерев. Според изказванията на самия Василев сдружението е било основано с концепция да взе участие в нереализиралата се приватизация на " БДЖ Товарни транспорти ". По подобен метод е добита информация и за 12 сдружения със сметки в швейцарски банки от тамошната прокуратура.

По искане на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество пък в Люксембург са наложени запори над активи на Пиер Луврие - белгиецът, който при започване на 2015 година разгласи, че е придобил от Василев редица участия. По този метод българските управляващи се снабдяват от него с контракта му с Цветан Василев, където той още веднъж се заявява като бенефициарен притежател на част от офшорките в листата, а през тях на надзорен дял в активи като БТК, НУРТС, " Дунарит ", " Авионамс ", TV7, ГАРБ и други " С оглед на духа на съдействие сред нас апелирам КОНПИ да предприеме дейности всевъзможни запори и други обезпечителни ограничения, наложени над моето персонално имущество, да бъдат вдигнати и собствеността ми да бъде освободена от всевъзможни ограничавания ", написа Луврие в писмото, с което дава договорите. АкцентОфшорките на Василев съгласно данните в делото

786 International Capital Partners Ltd
Acetate Limited UK
Afflick Limited UK
Afomia Ltd, Кипър
Allsparkle Holding Limited, Хонконг
Asta Cargo AG
Avarike Limited, Кипър
Bara Investments Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ
Bee Holdings, Хонконг
Bela Investments Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ
Bluesat Partners Ltd, Рас ал Хайма, ОАЕ
Bunivcom Limited, Хонконг
Cat Investments Limited Рас ал Хайма, ОАЕ
Cefinco Holding SA, Швейцария
Cephor Holding Limited, Хонконг
Dalee Trading Limited, Британски Вирджински острови
Delphi Investments Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ
Dewa International, Ангила
Eastbright Financial Holding SA, Швейцария
EFV International Financial Ventures Ltd, Британски Вирджински острови
Ellen Investments Limited
European Media Holding SA - in formation, Швейцария
Eweha Limited, Кипър
Fey Holdings Limited, Британски Вирджински острови
Gemma Enterprises Corp, Панама
Grestaris Holdings Ltd, Панама
Haggarly, Кипър
HD Media Services Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ
Indover Holding Limited, Хонконг
Ingray Holding Pte. Limited, Сингапур
Interfin Holding Pte. Limited, Сингапур
Inview Invest Ltd
Kalmar Capital SA
Kaylee Trading Limited
Kempton Services Corp, Панама
Laida Foundation
Mancelord Limited, Кипър
Matterhorn Fund Ltd, Британски Вирджински острови
Media Bulgaria Holdings GmBH, Австрия
Mee Holdings, Хонконг
Mirrow Foundation
Montfleury Limited, Кипър
Nactus/Mancelord
Nayden Sight Limited, Хонконг
Net Finance SA
Publitel Holding SA, Швейцария
Raworth Overseas SA, Британски Вирджински острови
Rossbry Limited
Semper Stars Fund Ltd
Sey Holdings, Хонконг
Sofintsat Limited, Хонконг
Sonus Holdings Pte Ltd, Сингапур
Soral International Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ
Stanfield Foundation
Success Invest AG, Швейцария
Tobbie Holding Ltd
Trelex Investments Ltd, Швейцария
Uninvest Holding Limited, Хонконг
Venturcom BG Limited, Рас ал Хайма, ОАЕ
Wealth Standard Limited, Хонконг
Westventure Trading Limited, Хонконг
Wimberely Limited, Кипър
Winnsboro Limited, Кипър
Xerus Holding GmbH, Австрия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР