© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Бонус-малус се

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Бонус-малус се
Коментари Харесай

Вечерни новини: България изгуби европейската ТИР битка; Оставка на транспортния зам-кмет на София

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: " Бонус-малус " се отсрочва, отново замърсен въздух след години безучастие

И още: Катар напуща ОПЕК; Съдебната власт и Министерство на вътрешните работи разискват изискванията в ареста на Иванчева
3 дек 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Търговско помирение сред Съединени американски щати и Китай на срещата на Г-20; Франция изправена пред изключително положение; Опасно замърсяване в 13 български градове
2 дек 2018 Вторникът бе следващия мъгляв и замърсен ден в столицата, който за похлупак стартира и с поледица, провокирала верижна злополука, а евентуално и мъчителни неприятности за мнозина поданици в София. Общината най-накрая се сети да задвижи така и така незадоволително ефикасните ограничения против мръсния въздух - като " зелен билет ", въпреки че предходните дни запрашаването на въздуха бе доста по-голямо. Без изненада с първите зимни мръсни дни идва и първият цивилен митинг против бездействието и протакането на ефикасните ограничения за решение на казуса от страна на общината - на следващия ден от 12.30 пред Столичната община.

На този декор и новините бяха надалеч от положителни. Франция въпреки всичко съумя да се наложи за промяната в товарните транспорти, което значи, че услугите на българските интернационалните транспортни компании ще нарастнат, в случай че европарламентът утвърди новите ограничения, както се чака.
Столичният заместник-кмет по превоза пък подаде оставка и е разследван от прокуратурата поради злощастния ремонт на ул. " Граф Игнатиев ". Политическата отговорност не е неприятно нещо, само че за жалост реконструкцията на централната улица ще си остане все по този начин нескопосана.
В Европа френският президент Макрон бе заставен да отстъпи краткотрайно за повишението на акциза за дизела след продължаващите митинги на така наречен " Жълти жилетки ", които минаха в поредност от вандалски прояви и конфликти с управляващите.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. НАЙ-ВАЖНОТО

България и Източна Европа изгубиха договарянията за товарните транспорти

Източна Европа загуби борбата за новите правила при интернационалните товарни транспорти -т.нар. пакет " Мобилност 1 ", откакто Франция съумя да наложи множеството от настояванията си в съвета министрите на превоза на Европейски Съюз, заседавал нощес. Ако европарламентът удостовери измененията, то България, дружно със други страни като Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватия, Малта и други, ще би трябвало да извършва по-скъпи условия в товарния превоз. Например водачите ще би трябвало да се прибират вкъщи на всеки 4 седмици. Трябва да прекарват наложителната си 45-часова отмора в хотел, а не в шофьорската кабина, както най-често се случва. И ще получават възнаграждение, сходно на сътрудниците си в страната, в която извършват т.нар.каботаж (превоз сред две точки в друга държава).

Както всички полемики по тематиката до момента, и този път двата блока си насочиха взаимни обвинявания - че източните страни правят обществен дъмпинг по отношение на западните и че западните страни желаят да наложат протекционистична политика, която ще лиши източните страни от най-конкурентното им преимущество - по-ниските цени. Основните очаквания на източните страни в този момент са гласуването на пакета да бъде отсрочено за идващия европарламент, в който конюнктурата може да е друга.

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка поради обвиняване от прокуратурата

Заместник-кметът на София по превоза и строителството Евгени Крусев е подал оставката. Причината е, че е бил свикан от прокуратурата, с цел да му бъде повдигнато обвиняване по отношение на ремонта на ул. " Граф Игнатиев ". Самият Крусев заяви за отдръпването си пред публицисти и изясни, че смята това за най-отговорната позиция, тъй като като възложител той носи отговорност за поръчката. По-късно кметът Йорданка Фандъкова сподели, че ще одобри оставка му.

Разследването е за нарушавания на Закона за публичните поръчки и замяна на материала, който се поставя под релсовия път. Търгът бе извоюван от " Джи Пи груп " с съответно предложение за материал под релсите, а месец след началото на ремонта материалът е сменен с различен и то тъкмо с подобен, поради който друга компания - " ПСТ Груп ", бе отстранена от поръчката. Крусев беше назначен на поста през 2016 година, когато бе едвам на 27 години. Той наследи Любомир Христов, който също подаде оставка поради следствие за корист при избора на снабдител на спирки за градския превоз.

Франция отсрочва с 6 месеца повдигането на налозите върху горивата след всеобщите митинги

Френското държавно управление ще замрази нарастването на налога върху горивата с шест месеца. Това разгласи през днешния ден френският министър-председател Едуар Филип по време на телевизионно послание, откакто към този момент повече от две седмици на територията на цялата страна се организират митинги, проведени от така наречен " жълти жилетки ". Протестиращите блокират пътища, складове за горива и заводи, само че през уикенда се стигна до серия вандалски прояви и конфликти с управляващите, като най-вероятно това е наклонило везните.

Увеличението на налога върху горивата трябваше да влезе в действие от 1 януари 2019 година, като държавното управление планираше да добави 2.9 евроцента на литър нефт и 6.5 евроцента на литър дизел. Доскоро държавното управление обосноваваше решението със тактиката си за преход към чиста сила. Изглежда, обаче, че ръководещите са създали завой на 180 градуса, откакто демонстрациите на " жълтите жилетки " зачестиха и прераснаха в митинг против други публични проблеми като забавения растеж на заплатите, спад на покупателната дарба, както и против самия президент Еманюел Макрон, чийто рейтинг продължава да се намалява.

КАКВО ЛЮБОПИТНО

Модрич победи със " Златната топка ", а церемонията в Париж бе белязана от скандал със сексистка " смешка "


[Reuters]
Хърватският полузащитник на " Реал " -Мадрид, Лука Модрич (в ляво), получи тазгодишната " Златната топка " и по този начин постави завършек на цяло десетилетие надмощие на Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Килиан Мбапе (в дясно) пък стана първият притежател на премията за футболисти до 21 години. За първи път уредниците връчиха и " Златна топка " за дами, като взе норвежката Ада Хегерберг от " Олимпик " -Лион.

Церемонията в Париж обаче бе белязана със скандал поради сексистка " смешка " на съводещия - диджея Мартин Солвейг, който попита Ада Хегерберг дали може да извършва twerk (сексуално провокативен танц, присъщ с придвижване на задните части), безусловно секунди след речта й, в която тя посочи смисъла на " Златната топка " за женския футбол и равенството сред половете в спорта. Норвежката отговори с " Не " и напусна сцената. Камерите на директното лъчение уловиха изумените физиономии на част от присъстващите, измежду които и Мбапе. В обществените мрежи известни персони също реагираха с укори към водещия, който в следствие се извини на норвежката и се оправда с " неприятна смешка, подбудена от страстите ".

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Депутатите преглеждат промени в Изборния кодекс и Закона за пътищата в парламентарните комисии


Депутатите в сряда ще прегледат няколко значими законопроекта в парламетнарните комисии, измежду които са и два плана за промени в Изборния кодекс. В първия депутати от болшинството оферират да се отсрочи за безкрайно време електронното и машинното гласоподаване, което съгласно закона трябваше да е реалност през 2019 година Причината - новите персонални документи с е-идентификация ще са подготвени най-рано през 2020 година, а без тях не може да има и е-гласуване. Друга смяна планува унищожаване на номерата на партиите в бюлетината - с формален претекст да се предотврати така наречен феномен " 15-15 ", при който гласоподавателите объркват номера на партията и номера на претендента в листата. Но смяната би затруднила вероятно и " инструктирани " да гласоподават за избран номер гласоподаватели, които не знаят името на партията/коалицията. В различен план пък " Воля " оферират да отпадне опцията на извънпарламентарните партии, които обаче имат депутати в Европарламента, да имат свои представители в ЦИК и секционните изборни комисии.

Редом с това депутатите в транспортната комисия ще преглеждат предложение колите, " хванати " без винетка, да не бъдат допускани и до механически обзор, до момента в който притежателят ѝ не се издължи.

А сътрудниците им в комисията за българите в чужбина ще разискват " настоящото положение " на отрасловата организация, чието управление неотдавна бе забъркано в корупционен скандал. Наскоро стана ясно, че министър председателят е " заръчал " да се мисли по какъв начин да бъде закрита организацията.

Брюксел ще излезе със тактика за използването на евро в основни браншове

Европейски Съюз ще разгласи проектите си за увеличение на потреблението на еврото в " стратегически браншове ", като сила, първични материали, произвеждане на самолети и други, написа Financial Times. Брюксел желае да наложи валутата си като съществена и да оспори превъзходството на американския $ като международна валута. В сряда Европейска комисия ще разгласява документ, който ще постави основата за " по-силна интернационална роля за еврото ", като съгласно Брюксел задачата е по-голям стопански суверенитет на съюза.

Според изтекли документи, прегледани от Financial Times, в тактиката се приказва за " скорошни провокации " към " интернационалната търговия, основана на правила ". Според изданието това е отпратка към политиките на американския президент Доналд Тръмп, който желае нови интернационалните контракти за търговия и цялостна промяна на системата.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Генералният юрист на Съда на Европейски Съюз счита, че Англия има право едностранно да се откаже от Brexit, излиза наяве от изказване на Съда, който бе сезиран от група шотландски политици с въпрос може ли механизмът за излизане от Европейски Съюз да бъде " деактивиран " едностранно. Решенията на генералния юрист не са задължаващи, само че съдът нормално ги следва. Британското държавно управление обаче няма настройка да се възползва от сходна алтернатива, даже съдът на Европейски Съюз да разреши. В английския парламент през днешния ден започнаха 5-дневните диспути по проекта на премиера Тереза Мей за Брекзит, а гласуването е планувано за 11 декември.

Омбудсманът на Европейски Съюз съобщи, че изборът на новия общоприет секретар на Европейска комисия Мартин Зелмайер е противозаконен. Емили О`Райли прецизира, че в идващите месеци институцията ще завърши следствието си по проблема. Назначението на Зелмайер напролет провокира неодобрение, включително и в Еврпарламента, който след лично следствие заключи, че става дума за " удължаване и даже прекрачване границите на закона ". От това обаче нищо не последва.

През 2017 година междинният разход на българско домакинство за храна е 19.2% от общия му бюджет при приблизително за Европейски Съюз е 12.2%, съгласно данни на Евростат. Така страната ни е четвъртата в Европейски Съюз с най-високи разноски за храна след Румъния (27.8%), Литва (21.6%) и Естония (20.3%), а минимален разход имат британците - 8.2%.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Близка среща с метеорит


Сондата OSIRIS-REx на НАСА се приближи оптимално покрай метеорита Бену и даде началото всъщност на едногодишната си задача, по време на която ще вземе проби от него, които ще върне на Земята през 2023 година Американската галактическа организация популяризира през днешния ден фрагменти на метеорита, направени на 80 км от повърхността му.
Те съставляват серия от фотоси, които сондата е направила при една цялостна обиколка на Бену, която е траяла малко повече от 4 часа. Астероидът е с диаметър 500 метра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР