© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Bitcoin се

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Bitcoin се
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кабинетът започна с харченето, токът ще се продава само на борсата, а делото КТБ ще се забави

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Bitcoin се обезцени с 20% за 24 часа; Въздухът в София още веднъж е рисково замърсен

И още: Депутатите се отхвърлиха от по-малката дотация за партии отвън парламента; Брюксел даде детайлности за промяната на Данък добавена стойност
30 ное 2017
Вечерни вести: Финансист евентуално ще е новият здравен министър, а близо 330 хиляди българи не учат и не работят

Изтекли документи с кодово име Paradise Papers разкриват скритото благосъстояние на международния елит; В Бон стартира конференцията за климата на Организация на обединените нации
6 ное 2017
Вечерни вести: Оставката на здравния министър, обединяването вдясно и първи обвинявания за съветските връзки към Тръмп

И още: Как се развива каталунската рецесия и за какво България стана топ производител на тикви
30 окт 2017 Дълго чаканото дело за банкрута на КТБ, в която потънаха близо 4.5 милиарда лева, без изненада стартира с провал и бе отсрочено, само че това не попречи на държавното управление да стартира да намества големия остатък в бюджета за 2016 година На едно от последните си съвещания за годината то раздаде милиони на общини, министерства и други институции - несъмнено, най-вече непрозрачно и без да бъдат следвани съответни политики.

Активен ден бе и за Народното събрание, като утвърдените през днешния ден там планове обаче са най-вече в добра посока - търговията с електричество към този момент ще се случва единствено на енергийната борса и ще бъде транспарантна, а служащите получиха по-добра отбрана против забавено погашение на хонорари от работодателите.

Интересно е развиването на политическата обстановка в Съединени американски щати след историческата загуба на Републиканската партия в консервативната цитадела Алабама, а погледът на следващия ден ще бъде ориентиран към значимата среща на водачите на Европейски Съюз, фокус на която ще са тематиките за бежанците, еврозоната и Брекзит.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Правителството утвърди нови разноски за над 105 млн. лева

Над 105 млн. лева спомагателни разноски по бюджетите на обособени министерства и общини разпредели държавното управление в сряда. Част от средствата са за нови за бюджета разноски, друга са за сметка на вътрешни преразпределения при обособени министерства. Правителството може да си ги разреши – през ноември финансите на страната са на голям остатък от 2.3 милиарда лева, или 2.3% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

Недостатъкът е, че огромният остатък разрешава на изпълнителната власт да харчи без да е нужно утвърждение на Народното събрание. И в множеството случаи парите се разпределят, без зад тях да стоят някакви съответни политики или цели, а дългогодишната процедура да се провиснал екстра средства в края на годината на общините е както постоянно непрозрачна.

Търговията с ток ще става единствено през борсата

На скорост депутатите трансформираха търговията с електричество - от началото на идната година всички покупко-продажби ще стават на енергийната борса. Това би трябвало да обезпечи еднакъв достъп на търговците до количествата, предлагани главно от държавните производители: НЕК, АЕЦ и " Марица Изток 2 ".

Промяната ще спре досегашната процедура на тъмни покупко-продажби през платформи на самите централи. За да е напълно положителна новината, ще би трябвало и към момента младата борса да шлифова разпоредбите си, с цел да не се повтори случая от август, когато единствено шепа търговци купиха преференциално количества ток от АЕЦ на необработен до тогава сегмент.

Очакван провал на процеса КТБ

Съдебният развой за банкрута на КТБ предстоящо стартира с провал – без да се дава ход на делото, то бе отсрочено за 23 януари поради нередовно приканване на Цветан Василев, нещо, което бе авансово известно. Още на първото съвещание се оправдаха всички прогнози – процесът ще се движи постепенно, затруднено, изнервено, а от него никой не чака нито да се стигне до истината за банкрута, нито до обективни санкции за същинските виновници. Общо 18 са подсъдимите по това дело, бранителите им са повече от 20, а прокурорите са трима. Обемът на събраните доказателства надвишава 1360 тома.

Заради размера и многото подсъдими прогнозата е, че този мегапроцес е жертван да завърши след най-малко 10 години.

Силите в Сената на Съединени американски щати са съвсем изравнени след историческата загуба на Републикаците в Алабама

Крепостта на консервативните полезности в Съединени американски щати - Алабама, изненадващо осъмна със сенатор демократ - Дъг Джоунс. Това е първата победа на Демократическата партия в щата от две десетилетия насам. Преднината на демократа пред републиканеца Рой Муур е дребна - към 1.5%, само че задоволително, с цел да се избегне ново броене, за каквото загатна Муур.

Победата на демократите евентуално не би била допустима, в случай че не бяха обвиняванията в полов тормоз на малолетни против претендента на партията на Доналд Тръмп - Рой Муур. Така демократите съкратяват така и така дребната преднина на републиканците в Сената до единствено един представител повече, а подсиленият лагер може да се окаже опасност за плануваните от администрацията на Тръмп промени.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Какво са търсили най-вече българите в Гугъл през отминалата година

Отговорът ще ви изненада: " word snack отговори " оглавява класацията на най-търсените термини в Гугъл в България през отминалата година. Става дума за известна игра с думи, която явно основава усложнения на мнозина. Втори в общата ранглиста без изнаенада е Григор Димитров, който реализира страхотни триумфи през 2017 и е най-търсената персона в мрежата в България. Следват избори 2017, " Мис България 2017 " и VIP Brother.
В международен мащаб най-често е търсена информация за урагана " Ирма ", следван от новите модели Apple 8 и Apple Х. Сред личностите водач е водещiqt от NBC Мат Лауър, уволнен през ноември поради полов тормоз на работното място и бъдещата брачна половинка на принц Хари - актрисата Меган Маркъл.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Бежанците, еврозоната и Брекзит - основните тематики за срещата на водачите на Европейски Съюз

Доброто време се завърна за стопанските системи на страните от Европейски Съюз и това може да охлади желанието на водачите им да се заемат с реформирането на еврозоната и задълбочаването на икономическото съдействие посред им за да се избегне повтаряне на рецесията от 2008 година и да се противостои на съперници като Съединени американски щати и Китай. Лидерите на 28-те се събират в четвъртък на работна вечеря, а същинското съвещание ще е в петък.

За България са значими две от огромните тематики - за еврозоната и за мигрантската политика. Еврокомисията показа преди дни първите си хрумвания за разширение обсега на единната валута. Всички приказват, че би трябвало да се стабилизира и отбрани от шокове еврозоната и да се помогне механически на искащите - имената на България и Хърватия в последно време се загатват най-често - само че има съществени разлики за това какво и по кое време да бъде направено. Финалните решения би трябвало да се вземат през юни 2018г. и в петък се чака водачите да наредят на финансовите си министри да стартират интензивно да работят по разнообразни хрумвания за промяна, в това число дали имат интерес да одобряват новия пост на Европейски министър на финансите и стопанската система и основаването на Европейски валутен фонд.

Другите тематики:
- Очаква се също на специфична гала по подписването водачите на Европейския съюз да отбележат началото на основния пакт за усилване на военното съдействие.
- На вечеря в четвъртък европейските ръководители, дружно с Англия, ще обсъдят реформирането на системата за даване на леговище и по-конкретно наложителните квоти за бежанците.
- Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да решат в петък дали да дадат зелена светлина за старта на договарянията с Англия за преходния интервал след Брекзит и бъдещите търговски връзки.

Без " коалиция на съдействието " в Германия

Лидерът на немския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер отхвърли концепцията за " коалиция на съдействието " сред консерваторите на канцлера Ангера Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц. Идеята беше стартирана от водача на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в понеделник. Според нея ГСДП няма да влиза още веднъж в ролята на по-малкия сътрудник в " огромна коалиция ", а ще обещае да поддържа държавно управление отпред с Меркел по избрани основни политики и цели. Но Зеехофер съобщи, " че не може частично да управляваш и частично да си в съпротива. Това няма да проработи ". Юлия Кльокнер от Христиандемократическия съюз (ХДС) на Меркел го поддържа с туит, че " не съществува такова нещо като да си малко бременна ".

Социалдемократите и консерваторите започнаха през днешния ден диалози за взаимно ръководство, откакто опитът за коалиция " Ямайка " се провали. ГСДП влиза в процеса с големи запаси, откакто последната коалиция с Меркел докара партията до ужасяващ резултат на последните избори. Междувременно Европейски Съюз е застинал в очакване на ясно ръководство в Берлин.

Депутатите ще гласоподават по ветото на президента върху мораториума за нови медикаменти и антикорупционния закон

Взривоопасна е програмата на Народното събрание за четвъртък. Първа точка от дневния ред е ветото на президента върху мораториума за заплащане на нови медикаменти в бюджета на здравната каса за следващата година. Най-вероятно ръководещите ще го отхвърлят.

Веднага по-късно би трябвало да стартира второто четене на антикорупционния закон, за който специалисти и правозащитници предизвестяват, че ще е по-ефективен като инструмент за нарушение на човешките права, а не за битка с корупцията. Сблъсъкът ще е по политическа линия - ГЕРБ се зарече, че законът ще е реалност до Нова година, като значим мотив в антикорупционната политика за пред Брюксел, а Българска социалистическа партия ще се пробва да потвърждава, че техният законопорект, отритнат на първо четене, е по-добър.

Опозицията ще внесе избор на съмнение за корупцията на 17 януари

Вотът на съмнение ще бъде импортиран на 17 януари по тематиката за корупцията, като до 10 януари работна група ще изготви претекстовете с съответни случаи на корупция в разнообразни сфери. Това обявиха водачите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ през днешния ден след диалози. Малко по-късно депутатът от ГЕРБ Тома Биков съобщи, че отлагането на датата на вота за след Нова година е опит за бойкот на председателството.

Първоначалните планове на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бяха да внесат вота преди Нова година. Сега Нинова съобщи, че датата не е обвързвана с председателството на Европейски Съюз, което България поема от началото на новата година, " нито с назадничав Меркурий, нито с някаква Венера ". На 11 януари е формалната гала по разкриване на българското председателство в Народния спектакъл " Иван Вазов " в София.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Вносът и търговията с медикаменти , заплащани от НЗОК, ще се следи непрекъснато, а когато за избрани лекарства се откри дефицит на българския пазар техният експорт ще бъде лимитиран. Тези промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, утвърдени от кабинета, целят усилване на контрола върху пазара на медикаменти, само че могат да лимитират и другояче законната паралелна търговия.

За първи път кабинетът реши да отдели бюджет и да сътвори непрекъснато настоящ междуведомствен механизъм за присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) . Новината е положителна, тъй като участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще обезпечава достъп до висококачествени разбори за значими стопански политики като заетостта, продуктивността, секторните регулации и бъдещето на труда.

Световната банка ще спре да финансира след 2019 г планове за изследване и рандеман на нефт и газ , с някои изключение в най-бедните страни при изключителни условия, заяви финансовата институция. Докато от ден на ден финансови институции показват подготвеност да спрат финансирането на въглищата, Световната банка е първата с ангажимент да ограничи добива на нефт и газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР