© Юлия Лазарова Още по темата Накъде след председателството Две

...
© Юлия Лазарова Още по темата Накъде след председателството Две
Коментари Харесай

Без смокиновия лист

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Накъде след председателството

Две трети от българите чакат министър председателят Борисов да стане по-активен по вътрешните проблеми
6 юли 2018
Търговска и други войни

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка, Тръмп е потрес, в това число стопански. Единственият късмет на Европейски Съюз е да играе дружно
6 юли 2018
Китайско знамение за два дни

Срещата Китай - Източна Европа в София ще донесе следващите обещания за доста вложения. Не стискайте доста мощно палци
6 юли 2018
Битката не е просто за скалпа на Меркел

Германската политическа рецесия не е поради миграцията, а за посоката на Европа
6 юли 2018
Оста на популистите

С твърдата си линия против миграцията Курц завоюва властта в Австрия и в този момент придвижва посланията си на европейско равнище с австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз
5 юли 2018 Европейски Съюз и Съединени американски щати влизат в бракоразвод. Труден и дълъг, като първите знаци към този момент са налице: не си приказват, карат се на всяка вечеря, а пред хората се преструват, че всичко е наред (вижте тематиката на броя тук).

Китай и Русия потъркват предостатъчно ръце. Цел номер едно и на двете страни - до неотдавна немислима, е разделянето на евро-атлантическия блок. Китай в действителност употребява много ловко парите си, като подмамва Източна Европа, разгневявайки останалата част от Европейски Съюз. Възможно е защитният резултат от участието в съюза и НАТО да отслабне.

А сърцето на Европейски Съюз се тресе от все същата рецесия с мигрантите, която едвам не смъкна Ангела Меркел. Въпреки че нова вълна няма, тематиката продължава да е главно гориво за стилните " десни " политици в Европа. С твърдата си линия против миграцията Курц завоюва властта в Австрия и в този момент придвижва посланията си на европейско равнище със почналото австрийско председателство...

В България националистите бяха опитомени във властта, само че и позицията на властта какъв да бъде Европейски Съюз остава аморфна. Китайски вложения надали ще забележим - по доста аргументи (вижте тук). По-вероятно е още веднъж да завием към съветските енергийни планове, чиято геополитика носи и огромна корупция.

Новината за рестарта на АЕЦ " Белене " беше самобитен старт на " разпищолването " след края на председателството. Смокиновия лист към този момент го няма и държавното управление може да се върне към дневния си ред отпреди Нова година.

Тази седмица видяхме обсег - импортираните в придвижване данъчни промени, с които трябваше да се усили тройно акцизът за бездимните цигари, са образец в случай че не за лобистка политика, то за непредвидимост на законодателството и на средата за бизнес. А точно тя гони вложителите. В духа на обърнатия парламентарен ред изпълнителната власт в лицето на премиера подреди на законодателната да отдръпна измененията - само че не тъй като не е склонен с метода, а тъй като не желал да го свързват с " Кой, майка му, вуйна му ".

И до момента в който Борисов сякаш се пази да не го свързват с " Кой ", личната му парламентарна група дружно с Движение за права и свободи гласоподава законопроекта на Делян Пеевски в една извънредно сензитивна сфера - медиите. При това обявявайки държавното управление за съавтор на плана, чиято съществена цел е изпиране на депутата издател.

Социологията демонстрира, че болшинството българи се надяват след края на председателството ръководещите да извърнат внимание на проблемите на страната. В топ 3 на сферите, в които хората желаят съответни дейности, са опазването на здравето, стопанската система и правораздаването.

Имитацията на промяна - каквато без подозрение беше основаването на новата антикорупционна комисия в края на предходната година, все по-трудно ще хваща окото. По-малко от една четвърт от интервюираните мислят, че институцията може да промени нещо.

В броя ще прочетете още:

- Как компания, обвързвана с Ковачки и борсовия балон " Енергони ", купи електричество за над 150 млн. лева
- Как да се предпазим от недобросъвестни сдружения, които желаят да " ръководят " вложенията ни - стр. 60
- Какво да четем и какво да гледаме през лятото
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР