© Юлия Лазарова Още по темата Абсурдното искане на Порожанов:

...
© Юлия Лазарова Още по темата Абсурдното искане на Порожанов:
Коментари Харесай

Вицепремиерът Каракачанов с още по-абсурдно предложение - таван на надценката за "социална кошница" храни

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Абсурдното искане на Порожанов: комерсиалните вериги да продават самун без облага

Българска социалистическа партия ще внесе законопроект Данък добавена стойност върху хляба да бъде понижен на 5%
19 сеп 2018
Изкупните цени на пшеницата в България са се повишили с 25%

Очаква се спад на реколтата от слънчоглед и нарастване при царевицата
11 сеп 2018
Инфлацията в промишлеността се форсира до 6.8% през юни

Бизнес климатът в бранша обаче се утежнява през юли поради предстоящата слаба индустриална интензивност до края на годината
30 юли 2018 След като преди седмица земеделският министър Румен Порожанов разгласи, че е почнал диалози с огромните търговски вериги да продават самун без облага, във вторник от Вътрешна македонска революционна организация се включиха в дебата с още по-авангардно и антипазарно предложение.
Вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов разгласи във Фейсбук, че е провел съвещание с специалистите на ръководената от него партия Вътрешна македонска революционна организация, на което е взето решение да се предложи на разискване концепция за основаване на " обществена кошница " с храни, чиито оптимални ставки на облагата би трябвало да бъдат закрепени. Става въпрос за артикули като самун, яйца, пилешко и свинско месо, сирене, кашкавал и други Поводът още веднъж е предстоящото повишаване на съществени храни откакто през 2018 година се качват цените на зърното, природния газ и електричеството.

Българска социалистическа партия към този момент оповестиха, че ще желаят понижение на Данък добавена стойност върху хляба до 5%, обезпокоени по какъв начин ще оцеляват семействата.

Храни с закрепена облага

В изказването си в профила в обществената мрежа Каракачанов оповестява, че поради " зародилия спор към цените на хляба и спекулациите, които избрани политически сили стартират измежду обществото, че през зимния интервал крайните цени и на други съществени артикули ще нарастнат доста " е свикал съвещание на специалисти от Вътрешна македонска революционна организация. Там се е взело решение партията да предложи основаването на " обществена кошница " с артикули от първа нужда, за които да има оптимално написани ставки за облагата на производителите и на търговците, което щяло да подсигурява " уравновесени крайни цени ". Във въпросната кошница би трябвало да влизат самун, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, масло, кашкавал " Витоша ", 10 яйца, брашно, олио, пилешко и свинско месо " от български производители ".

Каракачанов оповестява още, че се е учудил, че " да вземем за пример производителите на самун имат облага от 5 стотинки, а търговците доближават до 30 стотинки за един брой ", поради което се предлага въвеждането както оптималната ставка на облага за избрани храни, по този начин и друго условие - " маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите ". По този метод щяло да се реализира " стабилно развиване на производителите, прекъсване на безразборното повишение на цените от търговците и като краен резултат - намаление на цените в тази обществена кошница ", счита още вицепремиерът.

Идеята е контролът по ценообразуването да бъде предоставен на комисията за отбрана на потребителите.

Още хрумвания против повишаването

И в случай че Вътрешна македонска революционна организация в този момент предлага хранителният бранш да има някаква облага за главните артикули, било то и закрепена, преди седмица земеделският министър Румен Порожанов непосредствено разгласи, че води диалози с огромните търговски вериги да продават самун без да начисляват такава. По думите му концепцията била за този артикул " в случай че има някаква надценка, то тя да покрива единствено брак и някакъв разход вътре в комерсиалната верига ". Порожанов стимулира предлагането си с обстоятелството, че веригите били " регулатор на цените " и даже заяви, че имал " уверения " от някои от тях, че ще се съгласят да продават самун без облага.

Няколко дни по-рано от Българска социалистическа партия оповестиха, че ще предложат Данък добавена стойност върху хляба да падне от 20 на 5%, с което бюджетът щял да загуби към 45 млн. лева, само че това можело да се компенсира с изсветляване на сивия бранш. От изявление на депутата от левицата Драгомир Стойнев пред Би Ти Ви тогава, стана ясно, че от партията са обезпокоени " по какъв начин ще оцеляват семействата " поради повишаването на хляба, природния газ и електрическата енергия. Стойнев посочи още, че семействата дават 32% от приходите си за храна, а от цената на хляба 20% отиват за страната под формата на Данък добавена стойност, 45% - за комерсиалните вериги и 35 на 100 за хлебопроизводителя.

Притеснението на ръководещите очевидно се усилва, откакто през август годишната инфлация беше 3.5%. Подобно на предишни месеци повишаването идва главно от цените на горивата, някои типове храни и услуги като ВиК, куриерските и хотелските. Освен това Комисията за енергийно и водно контролиране усили цените на парното, топлата вода и електрическата енергия, което ще докара до повишение на сметките през есенно-зимния сезон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР