© Юлия Лазарова Новината, че България ще плаща с 40%

...
© Юлия Лазарова Новината, че България ще плаща с 40%
Коментари Харесай

Кой ще вземе рестото от поевтиняването на газа

© Юлия Лазарова Новината, че България ще заплаща с 40% по-малко за съветския природен газ, е повече от добра. Така страната най-накрая се подреди до останалите европейски страни, които реализираха отстъпки поради антимонополното дело на Европейска комисия против " Газпром ". Това, че понижението ще важи със задна дата - от 5 август 2019 година, значи, че съветската компания ще би трябвало да връща пари. И всекидневно тук стартират проблемите.

Първо, не е ясно какъв брой тъкмо ще бъде разликата в плащаните през миналите месеци цени и тези, които ще се получат по новата формула. Премиерът Борисов разгласи сумата 160 млн. лева, шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов я смъкна до към 150 млн. лева, а по-късно отхвърли да приказва с съответни цифри. Причината е, че въпросното понижение от 40% важи към 2 март, а за октомври да вземем за пример може да е 25%, за ноември 30% и така нататък според от съответните борсови цени на газа и котировките на $ и петрола.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Второ, и по-важно - няма изясненост и по какъв начин ще се преразпределят върнатите от " Газпром " пари. Очакванията са, че всички крайни консуматори ще бъдат обезщетени за високите цени, които в този момент ще бъдат анулирани със задна дата. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на " Булгаргаз " се застраховаха, че не се наемат с прогнози. Работата е там, че в случай че КЕВР излезе с нови решения за цените на газа от август насам, " Булгаргаз " ще върне съответните суми на своите клиенти - най-много топлофикации, газоразпределителни сдружения и огромната промишленост. Така задлъжнялата с 200 млн. лева към газовия снабдител " Топлофикция София " да вземем за пример може да получи към 50% от рестото на " Газпром " и значитело да усъвършенства финансите си. За възможни прехвърляния към битовите консуматори ще са нужни още решения и калкулации за цените на парното във всеки град. Този сюжет наподобява вероятен само поради обстоятелството, че сме в предизборна година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР