© Юлия Лазарова Недостатъчно опит и сгрешени графици - това

...
© Юлия Лазарова Недостатъчно опит и сгрешени графици - това
Коментари Харесай

ВиК мрежата на Смолян ще се ремонтира от фирми без опит в тази сфера

© Юлия Лазарова Недостатъчно опит и сбъркани графици - това са аргументите седем от осемте претендента в социална поръчка на " ВиК Смолян " да бъдат отстранени. И на стадия с отваряне на ценови предложения е останал единствено един участник, който печели търга за 22.7 млн. лева без Данък добавена стойност с препоръчана цена едвам 200 хиляди лева под прогнозната.

Това е ДЗЗД " Пашмакли ", в което влизат " Автомагистрали Хемус ", " Променергомонтаж ", " Автомагистрали Черно море ". Първата компания има косвена връзка с " Джи Пи груп ", втората е благосъстоятелност на локална смолянска компания, която интензивно обжалваше търга, а третата строи права от автомагистрала " Хемус ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И трите компании обаче нямат необикновен опит във ВиК строителството, съдейки по обществената информация в регистъра на Камарата на строителите. Въпреки това единствени са съумели да прескочат относително високите условия в търга.

КАПИ i АВТОМАГИСТРАЛИ - ЧЕРНО МОРЕ АД Собствен капитал 14,2 Печалба 0,5 Активи 65,1 Пасиви 50,9 Брой заети 650 Приходи 71,7 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

Състезание по график

В надпреварата участваха независимо " Иса 2000 ", " Грома холд ", " Трейс груп холд " и " Запрянови - 03 ". В обединявания предложения са подали компанията " Кристална вода ", обвързвана с Румен Гайтански-Вълка, фирмите " Аква темпус " и " Аква системс, както и " Джи Пи груп " в обединяване със смолянската " Крис - МТ ".
КАПИ i АВТОМАГИСТРАЛИ ХЕМУС АД Собствен капитал 2,6 Печалба -2,3 Активи 10,3 Пасиви 7,7 Брой заети 23 Приходи 15,5 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

Именно " Крис МТ " дружно с " Красин ", мажоритарния притежател на " Променергомонтаж ", апелираха интензивно двете поръчки за строителство на " ВиК Смолян ". Мотивът им бе, че търговете за общо близо 70 млн. лева без Данък добавена стойност са ограничаващи и по този начин са непокътнати единствено за огромните компании. Жалбите им обаче бяха отхвърлени, а когато бяха събрани офертите, стана ясно, че двата жалбоподателя са съумели да се включат в обединявания с огромните строители, а след това - дори и да завоюват.

В последна сметка оценителната комисия е разкрила дефекти във всички предложения с изключение на тази на ДЗЗД " Пашквили ". Основната причина да в профил съвсем всички претенденти е това, че графиците, които са предложили, не са били съобразени с условията на търга.

Свързани с огромните, само че не и с ВиК

Нито една от трите компании в обединяването " Пашмакли " не е позната като профилирана във ВиК строителството.

На уеб страницата си " Автомагистрали Хемус " се разказват като " пътностроително сдружение ", като опитът им е единствено в тази сфера. Фирмата неотдавна има смяна в ръководството. През септември изпълнителен шеф става Райчо Котов - юрист, обвързван с " Джи Пи груп ". Неговото име се появи и към следствието на " Биволъ " " ДжиПиГейт " преди година. До 2018 година Котов е вписвал документите, свързани със строителната компания, в Търговския указател. Последните такива са вписвани от Мила Жан Гюрова, която е била съучастник с Котов в адвокатско сдружение.

До тази година мажоритарен притежател на " Автомагистрали Хемус " е бил Веселин Воденичаров. Към ноември като физическо лице, което е автентичен притежател, е посочен точно Котов. От " Джи Пи груп " прецизираха в отговор за " Капитал ", че той е бил чиновник на компанията до октомври 2014 година " Като част от строителния отрасъл в страната " Джи Пи груп " е работила по разнообразни планове в партньорство с " Автомагистрали Хемус ". Подобна процедура е постоянно срещана в сектора и не е незаконна. Друга съгласуваност сред двете компании няма ", разясниха от компанията в отговор на " Капитал ".

КАПИ i ПРОМЕНЕРГОМОНТАЖ АД Собствен капитал 1,4 Печалба -0,8 Активи 5,2 Пасиви 3,7 Брой заети 106 Приходи 5,7 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

" Автомагистрали Черно море " е шуменска компания, част от консорциума, който строи автомагистрала " Хемус " сред Шумен и Търговище. Видно от уеб страницата им, те също главно са изпълнявали планове в пътното строителство, само че имат малко опит и във ВиК. Например построили са 70 м махленски тръбопровод в град Балчик.

Мажоритарен притежател на " Променергомонтаж " пък е смолянската " Красин ", която обжалваше търговете на ВиК сдружението. " Красин " е благосъстоятелност на Мирен Красин и Кремен Красин, които, съдейки по имената, са братя. Според информация в регистъра на Камарата на строителите " Променергомонтаж " са изпълнявали главно действия по топлопроводи и улична реорганизация.

Според условията в поръчката претендентите трябваше да са изпълнили ремонт или създаване на най-малко 8 хиляди м водоснабдителна мрежа и 17 хиляди метра канализационна мрежа през последните пет години. Какво ще се свърши

В рамките на поръчката би трябвало да се построи нова водопроводна мрежа от близо 2.7 км и на 8.5 км канализационна, както и да се извърши реорганизация надлежно и на 5.4 км водопроводна и 9 км канализационна мрежа. Срокът за осъществяване е близо две години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР