© Юлия Лазарова Адвокат Драгота Раков е завършил право в

...
© Юлия Лазарова Адвокат Драгота Раков е завършил право в
Коментари Харесай

Търговска стабилизация по време на криза – една допълнителна възможност

© Юлия Лазарова
Адвокат Драгота Раков е приключил право в Юридическия факултет на Софийския университет. От 2010 година е член на екипа на " Ангелов, Добрев, Маркова и съдружници " от 2010 година, а от 2017 година е съучастник в сдружението.
Глобалните ограничения, подхванати за ограничение разпространяването на COVID-19, както и признатите в България законови и подзаконови актове в изискванията на изключително състояние, постановат нуждата от навреме самодейно държание от страна на бизнесмените, с цел да бъдат лимитирани неподходящите последици за бизнеса. За превъзмогване на последствията от ясно очертаващата се икономическа рецесия, са нужни предварителни дейности от страна на бизнесмените, свързани с покана до контрагентите им за предоговаряне на комерсиалните условия и методите на заплащане, преструктуриране връзките с финансиращите институции, реорганизиране на личния състав и метода на работа, възползване от препоръчаните от страната ограничения за подкрепяне и кредитиране на бизнеса по време на изключително състояние.

В изискванията на задълбочаващата се междуфирмена задлъжнялост, неизправност и неустановеност на доставките, незадоволителни законови и административни облекчения и гаранции за бизнеса, посочените дейности не постоянно ще доведат до цялостно нормализиране на стопанските интервенции на бизнесмените и до непринудено споразумяване на връзките им с всички техни кредитори, снабдители и клиенти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В този подтекст, производството по стабилизация съставлява подобаваща опция за застрашените от неплатежоспособност бизнесмени да стабилизират предприятието си и да избегнат преустановяване на активността си. С някои изключения, които следва да бъдат незабавно уредени със законодателна смяна в унисон с цялостните ограничения на страната за превъзмогване на икономическите последствия от пандемията с COVID-19, плануваното в Търговския закон произвеждане по комерсиална стабилизация дава отговор на условията за успеваемост в изискванията на зараждащата се икономическа рецесия: да се развие бързо, да не е обвързвано с огромни разноски и да не изисква единодушието на всички кредитори, като в същото време планува задоволително гаранции за равното им отнасяне.

Кой и по какъв начин може да се възползва от производството по комерсиална стабилизация ? Най-общо, това произвеждане може да бъде стартирано единствено от дружество, което не е неплатежоспособно, само че се намира в непосредствена заплаха от несъстоятелност. Такава заплаха е налице, когато предприятието, предвид на идните падежи на паричните му отговорности в идващите шест месеца от подаване на молбата за стабилизация, ще се окаже в неспособност да извърши изискуеми парични отговорности по комерсиална договорка, обществено обвързване към страната или община, ще забави повече от два месеца трудови хонорари на минимум 1/3 от личния състав си или може да спре заплащанията.

Молбата за започване на производството се подава до окръжния съд по седалището на търговеца, като към нея следва да се показват изискуемите от закона документи, измежду които - описи на кредиторите и длъжниците, подробна финансова информация за предприятието, направен от бизнесмена обстоен проект за стабилизацията, доказателство за известяван на Национална агенция за приходите. Предварителното правене на пазарна оценка е належащо единствено когато с проекта за стабилизация се планува продажба на цялото дружество, обособени елементи от него или на обособени имуществени права, когато се планува капитализиране на взимане на заемодател, както и когато проектът за стабилизация включва отчасти опрощаване на отговорностите на предприятието по обезпечени вземания.

Какво може да планува предприемачът с оферти от него проект за стабилизация?
С оглед обезпечаване на опция за продължение активността на предприятието и превъзмогване на предстоящите от него ликвидни усложнения, с оферти проект за стабилизация, предприемачът може да планува отчасти понижаване (опрощаване) на отговорностите (но с не-повече от 50% и до размера на пазарната стойност на учредените обезпечения), отлагане и разсрочване на отговорностите (но с не повече от 3 години от привършване на производството по стабилизация), разнообразни способи на осребряване на активи, преобразувания, както и всевъзможни структурни, организационни, правни и отчетни промени и оптимизации на активността. Предприемачът следва да уточни подобаващи обезпечения и гаранции за препоръчаното от него преструктуриране на отговорностите, които могат да бъдат както действителни и персонални обезпечения (ипотека, залог, авалиран запис на заповед, поръчителство), по този начин и разнообразни дейности, ориентирани към кумулирането на средства, да вземем за пример посредством събиране вземания от длъжници посредством наложително осъществяване върху авансово обезпечени, запорирани или възбранени съответни имущества на негови длъжници.

Какв и са последствията за търговеца от разкриване на произвеждане по стабилизация?
При разкриване на произвеждане по стабилизация съдът назначава така наречен доверено лице за сметка на бизнесмена - лице от листата на синдиците с юридическо обучение, което има по-скоро надзорни функционалности. Общото предписание е, че предприемачът продължава да ръководи независимо своята бизнес активност, при избрани от закона ограничавания.

Безспорно позитивна последица за предприятието е прекъсването по отношение на него на всички изпълнителни производства и такива по Закона за особените
залози (ЗОЗ), както и възбраната за формиране на нови изпълнителни производства и пристъпване към осъществяване по ЗОЗ. Това е добра гаранция за бизнесмена да стабилизира активността си без да бъде притискан от осъществявани против него изпълнителни дейности от всеки един заемодател. Особено значимо е, че изпълнителните дейности, и тези по ЗОЗ, се стопират освен във връзка с кредиторите, включени в утвърждения от съда лист на кредиторите, само че и във връзка с тези кредитори, които по една или друга причина не вземат участие в производството по стабилизация.

Съдът може да позволи прекратяването на всеки двустранен контракт, по който страна е търговецът, в случай че той не е изпълнен напълно или отчасти все още на разкриване на производството по стабилизация, при съществуването на избрани предпоставки за това. Това е добра опция за бизнесмена, след глоба от страна на съда, да се освободи от прекомерно обременителни за него бъдещи отговорности, които му пречат да продължи естествената си бизнес активност, изключително в изискванията на променената икономическа обстановка, разследване на пандемията с COVID-19. Разбира се, засегнатата от прекратяването страна би могла да има искания за обезщетение на вредите от прекратяването на контракта.

Наред с изгодите, откриването на производството по стабилизация би довело и до някои ограничавания за бизнесмена. Той не може да прави заплащания на отговорности, зародили преди датата на молбата за разкриване на производството и неплатени на падежа. Изключение са отговорностите за налози и за осигурителни вноски за служащите и чиновниците. След разкриване на производството се лимитира опцията на бизнесмена да прави прихващания. Спира се и погасителната отминалост за неговите отговорности. При избрани условия, съдът може да постанови предприемачът да продължи активността си под надзора на довереното лице, в това число да подписва всички или избрани от съда покупко-продажби единствено след предварителното единодушие на довереното лице, или да ограничи или да лиши бизнесмена от правото да ръководи и да се разпорежда с имуществото си и да даде това право на довереното лице. Съдът може да постанови осъществяването на обвързване към бизнесмена да се приема от довереното лице, както и осъществяването на негови парични отговорности да се прави със единодушието на довереното лице. Възможно е също по този начин, съдът да допусне и обезпечителни ограничения посредством налагане на запор, забрана или други. В избрани хипотези съдът може да назначи и проверител - регистриран инспектор, на разходи на бизнесмена.

Какви са последствията за предприятието от признатия проект за стабилизация?
Приемането на проекта за стабилизация става посредством гласоподаване от страна на кредиторите и утвърждение от съда. Отделните категории кредитори (обезпечени, служащи и чиновници, обществени, необезпечени, свързани лица) гласоподават в обособени класове.

След влизане в действие на определение на съда, с което е утвърден, проектът за стабилизация е наложителен за бизнесмена и за кредиторите, чиито вземания са зародили преди датата на решението за одобряване му, в това число за тези, които не са взели присъединяване в гласуването или са дали своят вот срещу проекта. Планът има преобразуващо деяние във връзка с вземанията на тези кредитори, като не визира правата на кредитори във връзка с учредените им обезпечения. Планът няма деяние във връзка с заемодател, който не е включен в листата на кредиторите или не му е била обезпечена опция да гласоподава при приемането на проекта.
С влизане в действие на определението на съда за одобряване на проекта за стабилизация, се приключват пълномощията на довереното лице, като търговецът е задължен да предприеме неотложно всички дейности и промени, планувани с проекта.

Какви са преимуществата на производството по стабилизация и какво следва да бъде променено, с цел да се подсигурява негов а та успеваемост в изискванията на огромни усложнения на бизнеса?
Производството по стабилизация дава опция на бизнесмените за предварителни и изпреварващи дейности при надвиснала и авансово оценена заплаха от несъстоятелност. Активното държание преди и по време на очертаващата се рецесия е един от главните модели за справяне с нейните последствия. В тази връзка производството по стабилизация дава опция за проявление на лична самодейност от страна на бизнесмените за разсрочване, отлагане и отчасти опрощаване/намаляване на техните отговорности, което да бъде разисквано под контрола на съда и при гарантиране ползите на кредиторите. Последните ще бъдат сложени в състояние, в което следва да се съобразят с дейното държание на бизнесмена и да извършат ясна преценка на обективното му имуществено и бизнес положение. Това би предпоставило по-голяма податливост на кредиторите към отстъпки, с оглед цялостно или отчасти угаждане на техните вземания, още повече при обективната икономическа реалност в народен и в международен мащаб. Добре обосновано предложение към кредиторите, държащо сметка за техните права и ползи, е способно да ги убеди, че препоръчаното угаждане на техните искания от едно настоящо дружество (т.нар. " going concern " ) би било доста по-ефективно от ликвидация на активите на безжизнено стопанство. Безспорно това съответствува с ползите на добросъвестните стопански оператори - работещ дебитор е по-добре от неплатежоспособен подобен.

Производството по стабилизация, поради характерните условия за болшинства при приемането на проекта за стабилизация и разделянето на кредиторите в обособени класове при вземането на решения, лимитира опцията за цялостен надзор на огромни кредитори върху вземането на решение за приемане на оферти от търговеца проект за стабилизация. Спирането на висящите и възбраната за формиране на нови изпълнителни производства, и такива по ЗОЗ, дава нужната на бизнесмена " глътка въздух ", по този начин, че той да може да преструктурира активите и пасивите си, за продължение на търговката активност.

Производството по стабилизация, допуска интензивно държание и от страна на кредиторите, с цел да не изгубят опцията да вземат присъединяване в него, респ. да бъдат измежду кредиторите, чиито вземания ще се удовлетворяват според утвърждения проект. Подобно на производството по неплатежоспособност и тук, при грешки или непълноти в в началото направения лист, опция за дейна отбрана на своите вземания ще имат единствено тези кредитори, които постоянно наблюдават партидата на своите длъжници в комерсиалния указател. Срокът, в който заемодател може да възрази срещу включването или невключването на даден заемодател в листата с вземанията, е извънредно къс. Изпускането му няма да значи, че вземането на невключен заемодател се погасява, само че той няма да може да взе участие интензивно в цялостното реструктуриране на отговорностите на предприятието, надлежно реализирането на неговите вземания ще е мощно затруднено. Разбира се, умишленото невключване на избрани кредитори в листата от страна на бизнесмена, като се изключи че опонира на правилото на почтеност в производството, би обезсмислило и неговите цели.

В актуалната икономическа конюнктура, успеваемостта на производството по стабилизация за обособения бизнесмен и постигането на неговата макроикономическа цел - запазване активността на икономическите и пазарни субекти, зависи значително от бързината на и разноските за осъществяване на това произвеждане.
Понастоящем законът планува голям брой гаранции за бързото протичане на стабилизационното произвеждане. Планът за излекуване следва да бъде признат в границите на 4 месеца от разкриване на производството, като приключването на този период води до преустановяване на производството. Предвиден е бърз инстанционен надзор на правосъдните актове, както и липса на опция за правосъдно обжалване на признатия от съда лист на кредиторите и техните вземания. За по-голяма гаранция за съблюдаване на късите периоди за привършване на производството, следва законодателно да се планува авансово осъществяване на определението на съда, с което се утвърждава проектът за стабилизация, доколкото обжалването му пред Върховния касационен съд може да докара до приключване на четиримесечния период преди влизане в действие на това определение.

Производството по стабилизация е по-евтино за бизнесмена, спрямо производството по неплатежоспособност. В цената за правосъдните такси липсва категорично планувана такса за това произвеждане, поради което следва да се ползва субсидиарната такса от 25 лева За съпоставяне, таксата за произвеждане по неплатежоспособност е 200 лева, която също може да бъде приложена по прилика от някои съдии, въпреки да няма експлицитна норма в този смисъл. При всяко състояние, липсва законово съображение за използване на общата 4% такса за правосъдни разногласия с избран веществен интерес. В случай, че законодателят планува категорично такса за стабилизационното произвеждане, то тя следва да е не по-голяма от тази за производството по неплатежоспособност. В противоположен случай, потреблението на производството по комерсиална стабилизация няма да извърши своите стопански цели.

Другите разходи в производството са свързани със възнаграждение на заплащане на довереното лице, както и тези на проверителите и движимостите лица - в случай че такива бъдат назначени от съда. С оглед приключването на съденото произвеждане в границите на 4 месеца, то възнаграждението на довереното лице е лимитирано до този период. При параленост с определяните от съда хонорари за синдици в производствата по неплатежоспособност, месечното заплащане на доверените лица се чака да е сред 700 и 1000 лева От друга страна, размерите на еднократните хонорари за проверител и експерт, следва да се дефинират от съда при вземане предвид на задачите на производството и обективното положение на предприятието, заради което размер сред 300 и 500 лева би бил оневинен. В избрани случаи (които ще са по-често срещани), предприемачът следва да направи разход и за предварителна оценка на част или всички свои активи. Въпреки това, в преобладаващите случаи на получено банково финансиране, длъжниците разполагат с оценки на своите активи, осъществени от водещи оценители, които могат да бъдат обновени против доста по-малък разход, в сравнение с би коствало ново оценяване. В останалите случаи, нуждата от осъществяване на предварителни разноски за оценка може да бъде преодоляна посредством законодателни промени, които да разпореждат тази оценка на участници в правосъдното производството (напр. вещото лице).

В обо б щение , производството по стабилизация е подобаващ прийом за превъзмогване на компликациите на бизнесмените при очертаващата се икономическа рецесия. Това произвеждане не е измежду правосъдните производства, чието правосъдно разглеждане и осъществяване е допустимо по време на оповестеното изключително състояние (законодателен пропуск, който не беше поправен със Закона за изменение и допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, обнародван в Дъждовни води, бр. 34 от 09.04.2020 г.). С оглед предприемането на своевременни дейности от бизнесмените, производството по стабилизация би могло да се окаже основно за оцеляване на бизнеса. За реализиране на цялостната успеваемост на това произвеждане е належащо, в незабавен порядък, да бъдат направени законодателни промени за в допълнение уточнение и понижаване разноските за неговото осъществяване и прецизиране на наредбите, осигуряващи къси периоди за неговото привършване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР