© Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Журналисти от БНТ обвиняват Кошлуков в натиск, проблем със системата на митниците имало, но е бил почти решен

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Меркел даде вяра за поетапно влизане на България в Шенген; Американското държавно управление лимитира активността си; Григор Димитров е измежду най-хубавите осем на Australian Open; Предупреждения за мощен сняг и вятър в понеделник в страната
21 яну 2018
Вечерни вести: До 35% от силата в Европейски Съюз до 2030 година да е от ВЕИ, изиска европарламентът, кабинетът с крачка към по-евтин роуминг с Македония

И още: " Теленор " се продава, китайският напредък се форсира за пръв път от седем години, а имиджът на Съединени американски щати при ръководството на Тръмп пада
18 яну 2018
Вечерни вести: Алпинистът Боян Петров предлага решение за Пирин, ГЕРБ поддържа закона " Пеевски за КТБ "

И още: Bitcoin загуби 25% и към този момент е под 10 000 долара; Борисов даде обещание да се оправи с корупцията в България " до две-три години "
17 яну 2018 Постният информативен понеделник, паралелно със студено време и мощен вятър в цялата страна, донесе главно продължения по съществуващи кавги: конфликтът сред Кошлуков и екипът на " Денят стартира с просвета " в БНТ; обвиняванията на Българска социалистическа партия към ГЕРБ за преберегната заплаха за финансова стигурност на страната; и започен спор сред енергийния министър и работодателските организации за цените на тока;

Иначе международното внимание е ориентирано към откриващия се на следващия ден Световен стопански конгрес в Давос, който тази година дава обещание забавни моменти.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

" Денят стартира с просвета " упрекна Кошлуков в оказване на директен напън

Екипът на предаването " Денят стартира с просвета " разгласи в декларация, че има " интервенция в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани " от страна на програмния шеф на БНТ1 Емил Кошлуков. Това става на фона на усилващи се опасения за бъдещето на публичната телевизия и рецензии към присъединяване на Кошлуков в управлението й до момента.

Напрежението в малкия екран се ускори, откакто стана ясно за желанието на Кошлуков да преориентира предаването повече към начин на живот тема, неудовлетворен от гостуването на учителя по история, само че и деятел на партия " Да, България ", Емил Джасим. Той бил дал две седмици период на предаването да удвои рейтинга си или да преразгледа на статута му. Това провокира мощен отпор от учени, създатели, преподаватели, публицисти. В понеделник в поддръжка на екипа пред Българска национална телевизия се събраха и жители с искане на оставката на Кошлуков. Утре Съвет за електронни медии ще разиска проблема с управлението на Българска национална телевизия, а изпълнителният шеф Константин Каменаров разяснява, че спорът е по-скоро " плод на информационен проблем ".

Пропуски в системата на митниците имало, само че били съвсем отстранени

ДАНС е открила през лятото на 2016 г недостатъци и проблеми в акцизната система на митниците, която управлява придвижването на горивата - количество, импорт и експорт - данни, въз основа на които се заплащат налози. Пропуските основават " условия за опасност за финансовата и икономическата сигурност на страната ", написа в отчет на службата по този мотив. Финансовото ведомство обаче било взело ограничения и слабостите са съвсем (напълно) отстранени. Прокуратурата пък не била образувала досъдебно произвеждане, защото нямало данни за занемареност, нито за закононарушение. Това стана ясно след изключително чуване в Народното събрание на министъра на финансите, шефа на митниците и основния прокурор по горещата от няколко дни тематика.

На 17 януари социалистите внесоха претекстовете си за вота на съмнение, след които е и въпросният отчет на ДАНС. Българска социалистическа партия твърди, че Борисов и кабинетът му не са създали нищо, макар разкрития риск за финансовата сигурност на страната. От предходната сряда насам реакцията на ГЕРБ бе светкавична. Първо ръководителят на Народното събрание изиска разсекретяването на отчета, по-късно ГЕРБ разпространиха и доклад на Владислав Горанов за взетите ограничения за възстановяване на системата. Изслушването в понеделник бе следващата стъпка в опита на ГЕРБ да обезоръжи Българска социалистическа партия като отнеме единствения към този момент неочакван мотив в претенции избор на съмнение.

Бизнесът и енергийният министър спорят за свободния пазар на електрическа енергия

Енергийната министърка Теменужка Петкова отхвърли обвиняванията на бизнеса, че държавната енергетика се ръководи неприятно и изрично отхвърли изказванията, че цената на електрическата сила за битовите консуматори ще се увеличи сензитивно. Изявлението ѝ пристигна, откакто Асоциацията на организациите на българските работодатели неколкократно алармира за проблеми на свободния пазар на ток. Организациите даже приготвят митинги в края на месеца.

Те сигнализират, че търговците на ток на свободния пазар оферират на бизнеса контракти за доставка през февруари със мощно повишени цени - 110-125 лева на МВТч, при 76 лева на МВТч на контролирания пазар. Според тях това може да рефлектира и на цените на самия контролиран пазар, а оттова и на цената за бита. Петкова обаче бе безапелационна, че връзка сред свободния и контролирания пазар няма, а за терзанията на организациите посъветва да сезират Комисия за защита на конкуренцията. Те към този момент оповестиха, че ще желаят инспекция за картел и нелоялни практики, само че доколкото сходни инспекции за времеемки, то на компаниите най-вероятно ще им се наложи да заплащат по новите цени.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Oтвори първият супермаркет без гишета Amazon GO

Година откакто показа концепцията, Amazon отвори и първия си супермаркет без гишета през днешния ден в Сиатъл. Amazon Go употребява камери и датчици, с които да следи какво потребителите взимат от рафтовете и какво връщат. За да влязат, потребителите сканират приложението Amazon Go от смарт телефона си и минават през бариерата. Първо са изложени подготвени пакети с обяд, а по-навътре – хранителни артикули. Служител на компанията ревизира персоналните карти в секцията за алкохол. Системата за наблюдаване преценя какъв брой и какви артикули е взел съответният клиент и след излизането му от магазина сумата за покупките бива изтеглена от кредитната му карта.

Фотограф: Jeffrey Dastin

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Каталунските партии предложиха Пучдемон за министър председател от разстояние, макар предизвестията на Мадрид

Новият ръководител на Народното събрание на Каталуния Роже Торен предложи Карлес Пучдемон за районен водач, който да сформира ново каталунско държавно управление. Торен разгласи кандидатурата след съвещания с каталунските политически сили. Предстои в Народното събрание да има диспути по предлагането и след това да има гласоподаване, само че концепцията се поддържа както от двете водещи сепаратистки партии, наподобява също и от дребната крайнолява Кандидатура за национално единение, с помощта на която сепаратисите имат парламентарно болшинство.

Предложението бе направено в миг, когато Пучдемон беше в Копенхаген за конференция. Властите използваха уязвимия миг и желаеха от висшия съд нова заповед за интернационален арест, само че съда отхвърли. Идеята Пучдемон да ръководи страната от чужбина е мощно проблематична - и правно, и механически, и политически. Испанският министър председател Рахой още предходната седмица предизвести, че директното ръководство на Мадрид над самостоятелната Каталуня ще остане, в случай че Пучдемон бъде определен за водач от разстояние. Въпреки това сепаратиските партии започнаха този ход.

Утре стартира Световният стопански конгрес в Давос

Вторник е първият ден на тазгодишния Световен стопански конгрес в Давoс, в който ще се включат политически и бизнес водачи от доста високо равнище, включително американският президент Доналд Тръмп, френският президент Еманюел Макрон, английският министър председател Тереза Мей и други. Тази година главната тематика е " Създаване на споделено бъдеще в един раздран свят ".

Форумът ще бъде открит с тирада на индийския министър председател Нарендра Моди и ще завърши в петък с обръщението на Тръмп към голямата публика. В дните посред пък водачите на най-големите европейски страни, отсъстващи от Давос предходната година и въодушевени от личното си икономическо възобновяване, ще предложат различна визия на тези на Тръмп и Си Цзинпин, китайският президент, който съгласно европейците не е извършил обещанието си отпреди година да отвори Китай за задгранични вложения.

Парламентът ще заседава изключително за дебатите по вота на съмнение

Извънредното съвещание на Народното събрание, отдадено на дебатите по импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение за копупцията, стартира в 13 ч. във вторник. Мотивите на левицата включват изказвания като " фактът, че корупцията господства в България, не се нуждае от доказване ", изложение на общоизвестни кавги с присъединяване на фрагменти на ГЕРБ със подозрения за корупция, както и информацията за секретния отчет на ДАНС за пробив във системата на митниците и Национална агенция за приходите.

Искането е авансово обречено, тъй като всички парламентарни сили без Движение за права и свободи обявиха, че няма да го поддържат, само че тематиката дава обещание разгорещени разногласия.

ГЕРБ провежда полемика за Истанбулската спогодба

Обещаната от ГЕРБ социална полемика за конвенцията за битка с насилието над дами и домашното принуждение, станала известна като Истанбулската спогодба, ще се организира в 11.00 часа в Аулата на Софийския университет. Ще вземат участие депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, специалисти и други

Очертават се остри конфликти по документа, който част от партиите и политиците отхвърлят.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Германска организация съди 10 града с искане да не позволяват коли от " Дизелгейт "

Природозащитната организация " Екологично деяние Германия " (DUH) насочи правосъден иск против Дюселдорф, Берлин, Франкфурт, Мюнхен и още 6 огромни града в страната поради това, че не са подхванали ограничения против колите, забъркани в абсурда " Дизелгейт " от 2015 година Първото съвещание е планувано за сряда и организацията желае да бъдат спрени от улиците моделите коли VW, за които е открито, че са със програмен продукт за манипулиране на данните за изхвърляне на нездравословни излъчвания. Скандалът потегли от " Фолксваген ", само че засегна на практика всички по-големи немски производители. Въпреки това оборотът и облагите на бранша продължиха да порастват, а през ноември канцлерът Ангела Меркел даде обещание да помогне на общините със стотици милиони евро, с цел да не се стига до възбрана за закупуване или допускане на дизелови коли на тяхна територия.

Фотограф: Fabian Bimmer

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Фейсбук ще открие три нови центъра в Европа за образование на цифрови умения в Испания, Полша и Италия , като задачата е за две години през него да минат един милион души. Американската компания е подложена на регулаторен напън в Европейски Съюз поради проблеми със отбрана на персоналните данни и антимонополни въпроси.

Българският и чешкият министър председател се сплотиха в рецензията си за така наречен Дъблинското съглашение за бежанците , съгласно което мигрантите би трябвало да подават документи за статут в първата страна от Европейски Съюз, в която са влезнали, а в случай че вместо това продължат незаконно за друга страна и бъдат хванати, би трябвало да бъдат върнати в нея. Андрей Бабиш, който е на публично посещаване в София, също разгласи, че поддържа разширението на Шенген със страни като България, Румъния и Хърватия.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Пазарджишка компания осъди Национална агенция за приходите за рекордните над 3.4 млн.лв за забавена проверка

Фирма " Ай инвест " ЕООД от Пазарджик е осъдила на първа инстанция Националната организация за приходите (НАП) за рекордното обезщетение от 3.434 млн. лева по Закона за отговорността на страната и общини за вреди, оповестява в. Сега. Причината е забавена проверка, която е станала причина да се провали договорка, която компанията е желала да реализира с парцел. Така съгласно съда тя е изгубила опция да завоюва от договорката над 2.9 млн.лв. Съдът не приема доводите на Национална агенция за приходите, че проверката се е забавила, тъй като са събирани доказателства за противозаконни приходи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР