© Велко Ангелов Още по темата КРС: Телеком пазарът се

...
© Велко Ангелов Още по темата КРС: Телеком пазарът се
Коментари Харесай

"Теленор" с по-високи приходи и печалба през второто тримесечие

© Велко Ангелов Още по тематиката
КРС: Телеком пазарът се свива като се изключи интернет и пакетните услуги

Общите доходи на фирмите в бранша са се намалили с 1.5% за 2017 по отношение на 2016 година
11 юли 2018
" Теленор " стартира да приема цифрови заплащания по услугите си

Българският телеком предлага услугата след съдействие с немската компания Wirecard
3 юли 2018
Telenor продава сръбската си банка на чешката PPF Group

Чешката компания се контракти по-рано през годината да придобие бизнеса на норвежкия телеком в България и " Нова броудкастинг груп "
18 юни 2018
" Теленор " регистрира по-високи доходи и облага през първото тримесечие

Компанията подвига и междинния си доход от консуматор
24 апр 2018
Петр Келнер заплаща за " Теленор България " и " Нова тв " 1 милиарда евро

Скандинавският телеком е подписал прелиминарен контракт за продажба на бизнеса си в района с PPF при цена 2.8 милиарда евро
21 мар 2018 Българският телеком " Теленор България " отбелязва растеж във всички значими индикатори за второто тримесечие, сочат данните от финансовия доклад на оператора. Подобно беше представянето и през първото тримесечие на годината, когато същата наклонност се наблюдаваше и при другите два огромни оператора: БТК и " А1 България ".

За второто тримесечие приходите на компанията са 175 млн. лева, нарастване от 7.4% по отношение на същия интервал на 2017 година Оборотът за първата половина на годината е 343 млн. лева по отношение на 322 млн. лева през 2017 година Така " Теленор " се доближава към възстановяване на общите годишни резултати, които през 2017 година доближиха 675 млн. лева

Печалба и ARPU нагоре

" Теленор " отбелязва положителни резултати и в другите две значими индикатора за компанията – облагата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) и междинен доход от краен консуматор (ARPU). EBITDA за интервала е 68 млн. лева, по отношение на 63 млн. лева преди година.

Средният доход от краен консуматор отбелязва скок от 13.5 до 14.9 лева, като това е главен индикатор за положението на един телекомуникационен оператор. Броят на клиентите по отношение на първото тримесечие се е нараснал с 2 хиляди души. Към края на юни " Теленор " има 3.113 млн. клиенти, намаляване по отношение на 2017 година, когато са били 3.227 млн. Основна причина за това е ограничаването на броя предплатени карти, които един консуматор може да има.

Изминалото тримесечие евентуално е последното на " Теленор " в България със притежател норвежката Telenor. През март телеком колосът разгласи публично, че ще продаде бизнеса си в България, Сърбия, Унгария и Черна гора на PPF, капиталовия фонд на най-богатия чех Петр Келнер. Общата сума на сделата е 2.8 милиарда евро. За нея " Капитал " заяви през февруари, като съгласно предварителния контракт " Теленор България " се прави оценка на към 810 млн. евро. От норвежкото сдружение тогава показаха, че транзакцията би трябвало да бъде завършена през третото тримесечие на тази година. Очакванията са окончателното утвърждение от европейските антимонополни органи да станат факт до края на този месец.

Другите два огромни оператора също би трябвало да разгласят резултатите си в околните седмици. Този на " А1 България " за първото полугодие ще стане явен на 24 юли, а на БТК - при започване на август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР