© Велко Ангелов Още по темата Бездимните цигари ще поскъпнат

...
© Велко Ангелов Още по темата Бездимните цигари ще поскъпнат
Коментари Харесай

По-високият акциз за "бездимните" цигари беше гласуван на първо четене

© Велко Ангелов Още по тематиката
Бездимните цигари ще нарастнат със 78 стотинки след 1 октомври

Акцизът за тях ще бъде повишен от 26 на 40% от този за кутия типичен цигари с промени сред двете четения на закона за акцизите, потвърдиха депутатите от бюджетната комисия
12 юли 2018
Акцизът за бездимни цигари ще се усили от 26% на 40% от този за елементарните

Според депутати ще бъдат препоръчани промени сред първо и второ четене на импортирания план
11 юли 2018 С гласовете на ръководещата коалиция и на депутатите от " Воля " Народното събрание одобри на първо четене текста, предусещащ нарастване на акциза на така наречен бездимни цигари. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха против тази промяна в Закона за акцизите и данъчните хранилища, чийто вносител е ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и група депутати.

Доколкото гласуването е на първо четене, законопроектът бе признат във типа, в който е препоръчан - акцизната ставка за " бездимните " цигари ( " нагреваемо тютюнево произведение " ) да се изравни с тази на стандартните цигари. Същевременно обаче бяха направени поръчки, че съответният размер на нарастването ще бъде конкретизиран сред двете четения и той ще е по-нисък - упованията са размерът на акциза за една кутия бездимни цигари да доближи 40% от акциза на стандартните.

Увеличението да влезе в действие от 1 октомври, гласоподаваха депутатите.

Опонентите на нарастването сочат два съществени аргумента. Първо, неприемлива процедура е да се трансформира данъчен закон в средата на годината и това е мнение, поддържано до момента и от ръководещите, в това число и от вносителката Менда Стоянова. На второ място – бездимните цигари, съгласно тях, са по-малко нездравословни и това би трябвало да се регистрира при опеделянето на акциза, само че няма никакъв разбор и план за въздействието от приемането на закона.

Тези причини се ускоряват от обстоятелството, че разискването и гласуването на законопроекта в една от парламентарните комисии (комисията по наблюдаване на приходните организации и сивата стопанска система, ръководена от Емил Димитров - Ревизоро), мина на закрито съвещание, което е извънредно, а плануваното за през днешния ден следобяд съвещание на икономическата комисия беше анулирано.

Гласуваният на първо четене законопроект планува също по този начин и бандерол за наливна бира в опаковки над 5 литра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР