© Цветелина Белутова Статията е част от специалното издание Капитал

...
© Цветелина Белутова Статията е част от специалното издание Капитал
Коментари Харесай

Златко Живков: Монтана е последното работещо място до река Дунав

© Цветелина Белутова Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Профил

Златко Софрониев Живков е кмет на Монтана от 1999 година, когато печели локалните избори като претендент на Съюз на демократичните сили. Завършил е история във ВТУ " Кирил и Методий ", а специализира Българско възобновление в Софийския университет. Бил е преподавател, шеф на гимназията и шеф на Инспектората по образованието в Монтана. От 2007 година е заместник–председател на Националното съдружие на общините в Република България. През същата година е определен и за член на Комитета на районите в Европейския съюз. Заедно с кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който е отпред на града от 1995 година, са най-дълго управлявалите кметове в България.

" Всеки може да бие веднъж, значимото е да биеш повече от 5 пъти ", споделя Живков, който е подсилен от всички десни партии за последния си мандат. Още по тематиката
Спри, не си отивай

Демографската рецесия в Северозападна България е по-скоро злополука. Три неща би трябвало да бъдат поправени незабавно
25 авг 2018
Когато парите от София не стигат

Докато чакат същинска децентрализация и повече локални доходи, общините в България имат и друга алтернатива за развиване: целеви заеми
24 авг 2018
Технологичен парк... в Монтана?

Една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
18 авг 2018
В " Капитал 100 ", което е ранглиста на стоте най-големи компании в България, има пет от Монтана. В същото време го има клишето, че Северозападна България е най-бедният регион в Европейския съюз. Къде е разминаването?

- Така е. В " К100 " има пет компании от Монтана, една от Враца и нито една от Видин. Северозападнала България е погрешно факсимиле. Но община Монтана не е област Монтана.

Каква е разликата?

- Разликата е, че в региона демографските трендове са доста неприятни. Иначе във връзка с стопански капацитет в Монтана има към 2400 микро-, дребни и междинни компании. От тях 35 компании с над 200 души на работа. Но ние нямаме старите мастодонти като " Видахим " - Видин, и " Химко " - Враца. Петте компании във вашата ранглиста са " Монбат " и " Монбат рисайклинг ", вторият по величина боен цех след " Арсенал " - " Емко ", " Крос " - най-големият цех за колела с експорт в седем страни, петият е " Мегатрон ". Според коментара на търговско-промишлената палата Монтана е последното работещо място до река Дунав.

Кой е главният проблем на района?

- Път Е-79. В момента той поема 4 пъти по-малко трафик. Дунав мост 2 е впечатляващо оборудване, само че страната не построи нужната инфраструктура за него. Румънците ги вършат и сърбите ги вършат, ние също ги вършим, само че сме последни. Казах го и на премиера: " Е-79 не е единствено София - Кулата, с цел да могат софиянци да вървят на море в Гърция, Е-79 е Видин - Кулата. " Магистралата сред Видин и Ботевград би трябвало незабавно да се построи, с цел да просперира този край. Защото сега придвижването е извънредно натоварено. Няма естествена европейска страна, в която югът да е по-развит от севера. Нито Франция, нито Германия, нито Испания, нито пък Италия. Ние сме един парадоксално развъртян инфраструктурен план, при който Южна България се оказва с повече автомагистрали, с повече пътища, с повече вложения, в сравнение с севера.

Това ли е главната причина за по-ниския витален стандарт?

- Демографската рецесия е тежка за цяла Европа, само че на фона на България, общо взето, северозападът е в малко по-тежко състояние. Но, популярност богу, това не важи толкоз за Монтана. Безработицата на северозапад е най-ниска в Монтана - 6%. Когато станах за първи път кмет през 1999 година, беше над 26%.

Едно от значимите неща при вас е приключеният софтуерен парк, по кое време го започнахте и по какъв начин?

- Започнахме го преди 4-5 години с отдаването на 100 дка земя, в този момент ще го разширяваме двойно. " Крос " желаят да вършат трета база, " Монбат " също, " Емко " също влагат крепко пари.

Как си обяснявате разликата в развиването на стопанската система на Видин, Враца и Монтана?

- Комплексни са аргументите. Трябва да помагаш, да си катализатор, да ускориш един развой, не да пречиш. Аз не мога да сътворявам предприятия.

Но може да създадете условия.

- Така е, не би трябвало да ги изнудваш, да не ги събираш по най-късия метод, да ги викаш да работят и да останат да влагат. Сега една компания от Перник се мести в Монтана. " Емко " стартира със 100 работни места, в този момент са 500. И в един миг опираме до това, че нямам хора към този момент за работа. Повечето се оплакват, че нямат квалифицирана ръка. Защото никой не желае да ангажира роми, които нямат четвърти клас, 92% на пазара са такива.

Все отново би трябвало да има аргументи за разликата в развиването на тези три общини.

- Не знам за какво, компаниите също си вършат изследвания. Ние сме аграрни регион. Тук е Златията (местност в Монтанско, за която се счита, че има една от най-плодородните земи в България - бел. ред.) Всички огромни производители на земеделска техника имат свои центрове тук. Ние сме място за показване за развиване на земеделие в цялата тази част на северозапада. Повечето богати хора в региона са аграрни производители.

Когато казвате, че има проблем с квалифицираната работна ръка, има ли разговор сред бизнеса и гимназиите, с цел да се основават експерти?

- Повече се приказва, в сравнение с се прави. Искаме да вършим лицей, нещо над приблизително обучение, което да основава квалифицирана работна ръка. Това е безконечна тематика - по какъв начин да нагодиш просветителната система по този начин, че да изкарва експерти за работа. Шаблонът е, че безработицата е казусът на северозапада или на България - в действителност ниските приходи са казусът, по тази причина бягат хората, придвижването и ръководството на приходите е казусът, а не безработицата. Не желая да кажа, че сме стопански тигър или нещо сходно, само че е доста по-добре, в сравнение с другите, които са на северозапад, и те го знаят това всичките.

Колко е междинната работна заплата в общината?

- Средната заплата примерно е към 900-1000 лева, в случай че животът не е толкоз безценен, колкото в София. Така че това е най-важното нещо, с цел да останат те. Както към този момент споделих, тук има 2400 компании. Това го няма на никое място на северозапад.

Вие сте на едно от водещите места по осъществяване на европейски планове в страната. Как става това?

- Ние сме в топ 5 по осъществяване на европейски екологични планове от 265 общини в България. В момента вършим 10 парка за дребни деца и младежи. Водим се зелен град. Имаме голяма зелена система - към 600 дка. Направили сме хранилище за боклуци за 8 млн. лева, градска пречиствателна станция за отпадни води за 22 млн., водния цикъл го завършихме преди 2 години, вършим сепаратор за боклуци, в този момент вършим компостер, вършим хранилище за рискови боклуци. Сега ще прибавя още няколко огромни плана – за фини прахови частици. Ние сме един от петте газифицирани огромни града на България - в целия публичен бранш и частния бранш. Другият е за възстановяване на просветителна инфраструктура, всички учебни заведения и градини в общината ще бъдат съществено ремонтирани за 1.5 млн. лева

А имате ли проблем със опазването на здравето, тъй като на всички места го има този проблем?

- Нашата болница е една от дребното в страната, които нямат отговорности. Но ние сме заобиколени от извънреден провал на опазването на здравето. Сега от целия северозапад идват тук - и от Враца, и от Видин, от Белоградчик. Освен това имаме още две частни клиники, едната от които е " Сити клиник ", и още една - за проблеми с бъбреците.

Има ли недостиг в бюджета на общината?

- Всички, които работят, имат недостиг. Стараем се да се поместим в границите на тези 20% недостиг, като имате поради, че сега работим по 19 плана по разнообразни стратегии – трансгранични оперативни стратегии, екология, " Региони в напредък ". Те са в опазване на здравето, в просвета, в спортна инфраструктура, в юношески действия, доста и разнообразни, цялата палитра, която разрешава програмата за кандидатстване, я има при нас.

Интервюто взе Йово Николов Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР