© Цветелина Белутова Печатница за пари - така цветисто определи

...
© Цветелина Белутова Печатница за пари - така цветисто определи
Коментари Харесай

Събраните тол такси през март и април са наполовината на очакваното

© Цветелина Белутова Печатница за пари - по този начин цветисто дефинира министър председателят Бойко Борисов тол системата, която таксува тежкотоварни коли на база изминато разстояние. Една от най-големите промени у нас трябваше да усили бюджета за пътна инфраструктура и по този начин някои от забавените с години огромни планове да се раздвижат, а разрушените пътища да бъдат закърпени.

Извънредното състояние, рецесията с COVID-19, а и други фактори като слабата и незавършена организация при въвеждането на системата на 1 март 2020 година обаче са оказали въздействие и за първите четири месеца на годината общите доходи от пътни такси - тол и винетки, са надлежно 41 и 136 млн. лева За съпоставяне - откакто в началото оповестените цени на километър паднаха, а обсегът на платените пътища беше понижен, стана ясно, че системата ще събира към 450 млн. лева на година, или по 150 млн. лева на четиримесечие. Платените винетки за 2019 година пък бяха 392 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това излиза наяве от данните за приходите от тол такси за март и април, които " Капитал " получи по реда на Закона за достъп до социална информация от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Тол таксите са малко

По прогнози годишният доход от тол такси с актуалните ниски ставки би трябвало да е 450 млн. лева, или 37.5 млн. лева на месец. За март сумата даже е учудващо висока, поради че в първия месец бяха оборудвани единствено част от транспортните средства с нужните тракери за тол таксуване, а първият месец беше по-скоро " гратисен ".

През април въпреки всичко цената на продадените тол такси е по-малко от 50% от предстоящото.

Както при продажбата на винетки, по този начин и при тол таксите като търговец господства " Интелигентни трафик системи " (ИТС) - първият и най-успешен народен снабдител на услуги. Компанията подписа контракт като медиатор при продажбата на пътни такси ден преди АПИ да разгласи формалните условия и по този начин получи преференциално отношение.

Ако за първите два месеца са събрани 41 млн. лева от тол такси, това значи, че 2.3 млн. лева от тях са отишли за комисиони на частните компании снабдители. През 2019 година те получиха 20 млн. лева от събраните доходи от винетки.
КАПИ i ИНТЕЛИГЕНТНИ ТРАФИК СИСТЕМИ АД Собствен капитал 1,2 Печалба 1,1 Активи 4,7 Пасиви 3,5 Брой заети 3 Приходи 2,0 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

Винетките: слаби резултати
Приходите от винетки по принцип годишно порастват, като през 2019 година АПИ събра 392 млн. лева, а през 2018 година - 357 млн. лева Според данни на " Капитал " в интервала септември - декември 2019 година се продават винетки за към 20 млн. лева на месец. Пик на приходите от винетки такси се следи през януари и февруари, защото обичайно тогава хората възобновяват едногодишните си винетки.

Въпреки това по-малкото пътувания през април са се отразили и на парите, събирани за пътна инфраструктура. Сумите от продажба на винетки ще паднат и заради обстоятелството, че част от потребителите- тежкотоварният трафик, заплаща различен вид такси.

ИТС продължава да е любимец в продажбите на винетки също. Компанията държи пазарен дял 70% за 2019 година, стана ясно от данни, получени по реда на ЗДОИ. За март и април сдружението задържа първа позиция за продажби. " Конкорд смарт инфраструктура ", другият народен снабдител, има надалеч по-скромни продажби.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР